Witam,
Poszukuję informacji (jakiejkolwiek) o wsi Buty Krymskie w Guberni Lubelskiej.
Być może w akcie małżeństwa moich przodków, gdzie taka nazwa wsi jest podana jako miejsce urodzenia panny młodej około 1821 roku, jest błąd i powinna być bardziej popularna nazwa Budy? Sprawdzałam w słowniku geograficznym Królestwa Polskiego, ale wsi Buty Krymskie tam nie ma. Jest wiele wsi "Budy", tyle że w związku ze zmianą granic gubernii nie mam pojęcia, czy jakakolwiek z nich może być hipotetycznie wsią "Buty Krymskie".
Proszę o pomoc kogoś, kto ma pojęcie o tamtych rejonach. Chciałabym dotrzeć do w/w aktu urodzenia, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Z góry dziękuję za wskazówki
Pozdrawiam,
Magda
wieś Buty Krymskie Gubernia Lubelska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Witaj Magdo,
Tak na szybko, oczywiście Budy (czyli np. nowe miejsce zakładane w borach przez kosiarzy, bartników, itd.) a nie Buty (Sic!?), może Krępskie, Krempskie (nie Krymskie) - czyli ostatecznie stara wieś Budy Krępskie, czyli "budy" od wsi Krępa, gmina Łaskarzew. Jak się mylę - to zabij!
Lecę dalej, Tadeusz
Tak na szybko, oczywiście Budy (czyli np. nowe miejsce zakładane w borach przez kosiarzy, bartników, itd.) a nie Buty (Sic!?), może Krępskie, Krempskie (nie Krymskie) - czyli ostatecznie stara wieś Budy Krępskie, czyli "budy" od wsi Krępa, gmina Łaskarzew. Jak się mylę - to zabij!
Lecę dalej, Tadeusz
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Witam 
Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Swoją drogą niezłe kwiatki wypisywali w oficjalnych aktach
Pozdrawiam,
Magda
Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Swoją drogą niezłe kwiatki wypisywali w oficjalnych aktach
Pozdrawiam,
Magda