Poszukuję - Muszalski, Operman / Opermann - Olchowiec,Tarnów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Mushal

Sympatyk

Poszukuję - Muszalski, Operman / Opermann - Olchowiec,Tarnów

Post autor: Mushal »

Szanowni, tworząc drzewo genalogiczne utknąłem na moim najwcześniejszym przodku z linii Muszalskich, na Janie Muszalskim. Jan był ekonomem parafi w Łęcznej, zmarł w 1826 roku, miał syna Michała,żonę Annę z Borowskich. Akt zgonu Jana jest poplątany jak Moda na Sukces. Skryba i swiadkowie (obcy) pomylili wiek jego z synem, ojca z synem itp. No istny bigos.

Przypuszczam,że Jan pochodził z okolicy Busówna, Łęcznej k/ Chełma. Niestety na nim urywa mi się jakikolwiek ślad. Znajduję sporo Muszalskich w Horodle,ale jest to dość spora odległość.

Syn Jana, Michał ożenił się w 1822, w Olchowcu z Marianna Operman (spotykana pisownie Opermann), córką Jana i Łucji z Wrydyckich. Marianna urodziła się w Tarnowie k/ Chełma.

Poszukuję informacji, jakiegoś nakierowania, na Opermanów i Muszalskich z tamtego rejonu.

Pozdrawiam
Maciej Muszalski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”