Kossobudzki,Kosobudzki,Kosobucki -Kazimierz Dolny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Mushal

Sympatyk

Kossobudzki,Kosobudzki,Kosobucki -Kazimierz Dolny

Post autor: Mushal »

Szanowni, tworząc drzewo genalogiczne utknąłem w jednej z gałęzi na moim -pra-pra-pra-pradziadku Jakubie Krzysztofie Kossobudzkim(ur. prawdopodobnie w 1790, w Krajkowie*). Był on podlesnym lasów rządowych w leśnictwie i straży Chełm, wczesniej w Krzewicy i Krasnymstwawie i Luchówie. Zamieszkały m.in. w Wąwolnicy. Ojciec Seweryna i Honoraty.

W spisach blednie zapisane naziwsko Kosobrodzki. Wystepują też formy (zależne od skryby,ale i samego Jakuba: Kosobudzki, Kosobucki -> np. na Akcie Zgonu swojego teścia, Rudolfa Gärtner z Kazimierza Dolnego, podpisał się Kosobucki.)

Poszukuję informacji rodzinie Kossobudzkich/Kosobudzkich/Kosobuckich i jej historii...

Pozdrawiam
Maciej Muszalski

*W. Sęczys "Szlachta Guberni Augustowskiej,Lubelskiej, Radomskiej wylegitomowana w Królestwie Polskim w Latach 1836-1861"
Krzysztof29

Sympatyk

Poszukuję- Kossobudzki,Kosobudzki,Kosobucki -Kazimierz Dolny

Post autor: Krzysztof29 »

Na cmentarzu parafialnym w Olsztynie koło Częstochowy znajduje się grobowiec z następującą inskrypcją:
1. ŚP. Ludwik Czermiński weteran z 1863 r. żył lat 71 zm. 22 VI 1917, 2. Z Pobogów Kossobudzkich Wiktoria Czermińska córka oficera z 1831 żyła lat 67 zm. 29 XI 1918. Pokój drogim ich popiołom. Kochanym Dziadkom i Rodzicom wdzięczne dzieci i wnuki.
Na grobowcu tym znajdują się dwie osobne tablice z inskrypcjami:
1. ŚP. Aleksander Czermiński żył lat 69 zm. 4 X 1937, 2. ŚP. z Rudnickich Anna Czermińska żyła lat 36 zm. 27 VIII 1928.
Rodzina Czermińskich była długoletnimi dzierżawcami majątku Bukowno w gminie i parafii Olsztyn koło Częstochowy. Niestety nic więcej o tej rodzinie nie wiem, ani o Wiktorii z Kossobudzkich Czermińskiej.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”