Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

RenataRyskala

Sympatyk

Nazwisko Ryskala i Zym

Post autor: RenataRyskala »

Dzień dobry,

Szukam etymologii nazwisk Ryskala oraz Zym.
Kiedyś czytałam, choć nie wiem, na ile jest to zgodne z prawdą, że nazwisko Ryskala pochodzi od czasownika "ryskać", to jest orać niedbale.

Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nazwisko Ryskala i Zym

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Ryskała - od ryskać ‘orać niedbale’.

Zym - od niemieckich nazw osobowych Ziemann, Siemann, te od imienia złożonego Sigimann.

Źródło:Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Re: Brzezicha pochodzenie nazwiska, rodzina, korzenie itd

Post autor: pen60 »

Witam,
Jakie jest pochodzenie nazwiska występującego w Polsce w okolicach Tarczyna, Skuł.
Nazwisko Millaty, Millati, Millata, Milat, pisane w różnych formach, zamieszkiwanie tych rodzin to XVIII wiek-
XIX wiek oraz XX wiek.
Pozdrawiam
Marek
janusz59

Sympatyk

Re: Brzezicha pochodzenie nazwiska, rodzina, korzenie itd

Post autor: janusz59 »

Pobrzmiewa tutaj łacińskie/włoskie słowo "tysiąc"(mille).

Pozdrawiam
Janusz

PS. Widziałem, że na początku XIX nowożeniec był tytułowany "urodzony" Może trzeba szukać w wykazach nobilitacji cudzoziemców.
ROMAN_B

Sympatyk

Rozważania o genezie nazwiska Abiszała.

Post autor: ROMAN_B »

Olawiecie, dobry wieczór.

Pani Ewa Szczodruch zaproponowała w swoim poście etymologię nazwisk: Parazinskus, Tamulis, Karniło, Roudis za profesorem Kazimierzem Rynutem. Jedno nazwisko pozostało bez objaśnienia, to jest nazwa osobowa Abiszała.
Ja, w swoim poście zaproponuję Ci moje rozważania na temat genezy miana Abiszała.

Obecne litewskie spółgłoski zapisywane jako: č, š, ž odpowiadają w wymowie polskim spółgłoskom: cz, sz, ż. Mniej więcej do końca XIX wieku litewskie spółgłoski: č, š, ž zapisywane były jak polskie: cz, sz, ż. Wspomniane litewskie spółgłoski zapisywane pod postacią graficzną: č, š, ž weszły do litewskiego alfabetu gdzieś pod koniec XIX wieku pod wpływem języka czeskiego.
Litera Ł, ł z alfabetu litewskiego została wyrugowana gdzieś pod sam koniec XIX wieku [ do końca XIX wieku była używana w dokumentach i pismach Wielkiego Księstwa Litewskiego ].

Zatem, w mojej ocenie nazwa osobowa zapisywana pod postacią graficzną Abiszała jest starszą wersją obecnie funkcjonującego na Litwie nazwiska Abišala.

Litewskie nazwisko Abišala pochodzi od rzeczownika abišala, którym określa się człowieka, który wspiera zarówno jedną, jak i drugą stronę.

Nazwisko Abišala, na przykład nosi litewski polityk Aleksandras Abišala, który od lipca do grudnia 1992 roku był premierem rządu Litwy.

Olawiecie , to moja propozycja dla ciebie. Weryfikację mojej roboczej hipotezy pozostawiam Tobie.

Pozdrawiam – Roman.
mmigacz

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mmigacz »

Witam,

Proszę o informacje na temat nazwiska Turkot okolice Nowego Sącza.

Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Wg prof. Rymuta:

Turkot 1630 - od turkot, turkotać, ze staropolskiego tarkot, tarkotać ‘hałasować, stukać’.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

"Nazwisko Millaty, Millati, Millata, Milat,"

Cześć Marek,
Ładne nazwisko, mówiące o przodkach, a więc zapraszam do kolejnej pomocy Zaczyn Podróży z Wyobraźnią z Nazwiskiem:

Księgi etymologiczne tak mawiają: nazwisko pochodzi gł od staropolskiego nazwania / nazwiska "Miły" - notowane w zapisach historycznych od 1414-1417 roku, pochodzi gł od określeń "miły, drogi, kochany, ujmujący", w tej gałęzi nazwisk występują np "Milat, Milata, Milato, Mill, Milla..." itd, a i jest też np "Miłosz"...

Teraz udajmy się do twojego Tarczyna oraz Skuł, z Geneteką - w Tarczynie zaczyna sie w ur od 1809 r jako Millaty:
1809 240 Franciszka Millaty Ignacy Teresa Kowalczyk Tarczyn Jordan
a potem z Millaty zmienia się na Milaty...
A w twoich Skułach, od 1832 r jako Millaty, i też w XIX w występowało jako Milaty:
1832 11 Józef Millaty Ignacy Marianna Chilińska Skuły Słubica

A co z wędrówką nazwiska w Polsce - jak inne wędrowało, w Mazowieckiem a to parafia Łomna, Jazgarzew, Grodzisk Mazowiecki i inne, a to emigrowało na inne tereny, np w Łódzkie parafia Brzeziny:
1874 29 Stanisław Siedlecki Józef, Józefa Tymińska Agnieszka Dorozińska [Inne nazwiska: Dorożenko ] Stanisław, Katarzyna Millaty Brzeziny

Ładne nazwisko, mili ludzie, z wyobraźnią możesz sięgać do XV wieku, zaraz po bitwie pod Grunwaldem i nazwanie - nazwisko "Miły" - może nadania królewskie za bitwę?

Miłych genealogicznych podróży, pozdrawiam, Tadeusz :)
natalia_ry

Pochodzenie nazwiska Matuszewski

Post autor: natalia_ry »

Dzień dobry,
szukam informacji na temat pochodzenia nazwiska Matuszewski, przodkowie znajdowali się na terenach dzisiejszej Ukrainy i w województwie podkarpackim.

Dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.
janusz59

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Matuszewski

Post autor: janusz59 »

Matusz to wersja skrócona imienia Mateusz.

Pozdrawiam
Janusz
Szoxoxo

Sympatyk

Pochodzenie/znaczenie nazwiska Związek

Post autor: Szoxoxo »

Jak w temacie, interesuje mnie pochodzenie i znaczenie nazwiska Związek, ciezko idzie ze zrobieniem drzewa, wiec moze dowiem sie czegos wiecej
Szoxoxo

Sympatyk

Juz widzialem, sprawdzilem tez linie ktora konkretnie mnie interesuje, w temacie zapytalem jednak o znaczenie i pochodzenie
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Podaję etymologię za Rymutem:

Związek - od związek, związać.
Szoxoxo

Sympatyk

Haha no dzieki 😀😅

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”