Różne, luźne pozagenealogiczne - Pogaduchy

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Krystyno,
To niezwykle interesujący przypadek historii ludzkiego życia.
Ciekawe, jak takie badania mogą odkrywać też nieznane rodzinne historie naszych przodków - przecież ich życiorysy nie zawsze były proste - mogły być i takie porwania, ale i fałszowanie danych przy zgłoszeniu do metryk, nieślubnych dzieci, porzuconych miłości, niecnych uczynków (ci, co mieli na bakier a prawem albo zmieniali osobiste dane, albo np emigrowali jak najdalej za ocean), i tak dalej.

To może tym badaniom DNA czasami należy się wstrzemięźliwość? :)

P.S. Podtemat: "Niecne" uczynki w rodzinie
Członek mojej rodziny (Świeć Panie nad jego duszą) zrobił coś w naszym genealogicznym znaczeniu kardynalnego, kiedyś się przyznał - otóż w początkach WWII jako jeden z dowódców partyzantki poszedł do parafii i po cichu wyrwał z ksiąg parafialnych stronę z wpisem chrztu / urodzenia oraz ślubu, tak, aby naziści nie mieli dostępu do danych jego i jego rodziny. Tak to już w życiu bywało.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

przy okazji sprawdzania na fs pliku nt rejestru kościelnego w Kłobucku takie oto piękne recepty na różne dolegliwości spotkałem
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Arek, toś mnie załatwił :)
Dzięki za "nocną lekturę", rzuciłem okiem, i mnie wciągnęło aż do końca - to nawet nie jest mawia Waldi Fronczak GeneaFiction - to jest GeneaReal, lektura równie wciągająca. A więc o tym przykładzie GeneaReal słów kilka, może się komuś i internetowym przeglądarkom przyda - kolejny raptularz opowiadający prawie całe życie danego kościoła i danej parafii przez lata 1878 -1930 - Kłobuck.

A zaczęło się w tym raptularzu z taką notatką księdza proboszcza: "Sutannę założyłem w piątek 27.IX.78". Potem przez wiele stron, rzeczywiście bardzo ciekawy spis i sposobów leczenia kilkudziesięciu lokalnych chorób, począwszy od dyfterytu, poprzez histeriję, bezsenność, przeciw gniewie, bóle różnych części ciała i duszy, raka, podagry, serca, żółciowe kamienie - holekinoza (tu nagle dopisek: Nowy Świat 16 m. 27, Niemojewski Henryk), a skończywszy na różnych osłabieniach - i na te wszystkie kilkadziesiąt przypadłości - żadnych setek współczesnych medycznych tabletek, czy skrętów, tylko dokładnie podane miejscowe zioła, przyprawy, rozliczne nalewki, chcecie przykład? To na "nerwy" - melisa herbatka + bromek potasu v sodu + terpentyna francuska (różne dawkowania...).
Następnie w raptularzu codzienne życie parafii jak "obowiązki codzienne", "plany pogadanek religijnych", koszta i wydatki parafii - nawet taka współczesna finansowa kpir, ceny różnych miejscowych produktów, ceny różnych rzeczy domowych, ceny rozmaitych robót i budowlanych rzeczy, a nawet sposób czyszczenie sreber, sposób prania materii, itp.

Ale wróćmy do genealogii - otóż są tu takie listy jak: "Dyspensy od Wielkiego Postu" 1884 rok - razem kilkadziesiąt imion i nazwisk, różne zdarzenia z danymi mieszkańcami Kłobucka i parafii, a nawet "Pożyczone ode mnie i nie oddane mi pieniądze" z listą imion i nazwisk i ich zajęć (tu spodobał mi się zapis "Rok 1891 16 IX Oficer nieznajomy podróżny - 2 (zapewne ruble)". Nie mówiąc już o listach Zapowiedzi, a nawet prawie na końcu raptularza jest coś nielokalnego - listy kursów "Alumni Seminarjum Włocławskiego" rok 1878 i 1879.

Jeszcze w drugiej części oddzielne notatki z 1909 roku "Budowa kościoła w Kurowicach" z danymi budowy kościoła. Skąd w parafii Kłobuckiej budowa kościoła w Kurowicach oddalonego na płn-wsch prawie 100 kilometrów - nie wiem.

Kolejna niezwykłą kopalnia genealogiczno - historycznych tematów. Genealodzy z Kłobucka - przydałaby się, na bazie tego raptularza, krótka monografia miasta i parafii Kłobuck, powodzenia!

Tadeusz
+ nowa wersja strony dzielenia się rodzinnymi pamiątkami Narodowa GA.PA www.narodowa.pl - wszystkich ludzi otwartego serca zapraszam.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"‎Jeśli‎ ‎gdzie‎ ‎metryk‎ ‎kościelnych‎ ‎z‎ ‎datami‎ ‎ślubów,‎ ‎urodzin‎ ‎i‎ ‎śmierci‎ ‎wojenne‎ ‎pożogi‎ ‎nie‎ ‎zniszczyły,‎ ‎to‎ ‎je szczury‎ ‎dogryzły,‎ ‎a‎ ‎jeśli‎ ‎nie‎ ‎szczury,‎ ‎to‎ ‎je‎ ‎niebaczne‎ ‎ręce‎ ‎na‎ ‎cztery wiatry‎ ‎rozniosły.
[...] ‎Ciekawi‎ ‎jesteśmy,‎ ‎jak‎ ‎się‎ ‎pod‎ ‎tym‎ ‎względem‎ ‎dorastająca‎ ‎obecnie‎ ‎młodzież zabezpieczy?‎ ‎ale‎ ‎co‎ ‎starzejące‎ ‎się‎ ‎obecnie‎ ‎pokolenie,‎ ‎to‎ ‎wiemy,‎ ‎że‎ ‎się‎ ‎bąrdzo‎ ‎źle‎ ‎zabezpieczyło.‎ ‎Z‎ ‎życia‎ ‎ojców‎ ‎i‎ ‎matek‎ ‎niewiele‎ ‎zna‎ szczegółów;‎ ‎o‎ ‎dziadkach‎ ‎i‎ ‎babkach‎ ‎ledwie‎ ‎że‎ ‎zasłyszało;‎ ‎a‎ ‎o‎ ‎pradziadków,‎ ‎prababki,‎ ‎to‎ ‎już‎ ‎w‎ ‎niem‎ ‎pytać‎ ‎nawet‎ ‎niewarto‎ ‎nikogo.‎ ‎Różne‎ ‎bo przyczyny‎ ‎złożyły‎ ‎się‎ ‎na‎ ‎ową‎ ‎wynikłość.‎ ‎Posiwiałych‎ ‎naszych głów‎ ‎generacya‎ ‎była‎ przeważnie‎ ‎jakąś‎ ‎sierocą,‎ ‎bezrodzinną‎ ‎niby generacyą.‎ ‎Wstrząśnienia‎ ‎towarzyszące‎ ‎zakończeniu‎ ‎ubiegłego, a‎ ‎początkowi‎ ‎bieżącego‎ ‎stulecia,‎ ‎wojny,‎ ‎wychodźtwa,‎ ‎pierwsze właśnie‎ ‎najśmiertelniejsze‎ ‎przejścia‎ ‎cholery,‎ wszystko‎ ‎to‎ ‎grobowym‎ ‎wałem‎ ‎rozgraniczyło‎ ‎dzieci‎ ‎z‎ ‎rodzicami.‎ ‎Gdzie‎ ‎mogiła‎ ‎nie wyrosła,‎ ‎tam‎ ‎głębsze‎ ‎od‎ ‎jej‎ ‎wnętrza‎ ‎milczenie‎ ‎zapadło.‎ ‎Jedni‎ ‎zawodów‎ ‎swoich,‎ ‎zmartwień,‎ ‎pomyłek‎ ‎i‎ ‎upadków‎ ‎opowiadać‎ ‎nie‎ ‎lubili,‎ ‎drugich‎ ‎głębokie‎ ‎zobojętnienie‎ ‎ogarnęło‎ ‎i‎ ‎woleli‎ ‎żyć‎ ‎chwilą obecną,‎ ‎zapominać‎ ‎jak‎ ‎Papuasy‎ ‎Nowej‎ ‎Holandyi,‎ ‎niż‎ potomstwu swemu,‎ ‎jak‎ ‎lirnicy‎ ‎ukraińscy‎ ‎z‎ ‎wątku‎ ‎własnej‎ ‎przeszłości‎ ‎snuć dumki‎ ‎i‎ ‎skazki;‎ ‎innych‎ ‎znowu‎ onieśmielało,‎ ‎dość‎ ‎rozpowszechnione‎ ‎i‎ ‎teraz‎ ‎jeszcze‎ ‎mniemanie,‎ ‎że‎ ‎tylko‎ ‎znakomite‎ ‎czyny‎ ‎i‎ ‎znakomite‎ ‎nazwiska‎ ‎pamięci‎ ‎młodych‎ ‎dziedziców‎ ‎przekazywać‎ ‎warto.‎ ‎Tradycya‎ ‎rodzinna‎ ‎tak‎ ‎długo‎ ‎była‎ ‎przywilejem‎ ‎kastowym,‎ ‎że‎ ‎w‎ ‎niej ciągle‎ ‎chcą‎ ‎mieć‎ ‎pewien‎ ‎przywilej,‎ ‎jeśli‎ ‎już‎ ‎nie‎ ‎od‎ ‎dawnych‎ ‎dziejów‎ ‎to‎ ‎na‎ ‎przyszłe‎ ‎dzieje;‎ ‎coś‎ ‎takiego,‎ ‎coby‎ kiedyś‎ ‎drukować‎ ‎się dało,‎ ‎coby‎ ‎się‎ ‎zaznaczyło‎ ‎świadectwem‎ ‎w‎ ‎polityce,‎ ‎prawodawstwie,‎ ‎literaturze,‎ ‎a‎ ‎tu‎ ‎właśnie‎ do‎ ‎polityki,‎ ‎do‎ ‎prawodawstwa,‎ ‎do literatury,‎ ‎stosy‎ ‎materyałów,‎ ‎tylko‎ ‎owych‎ ‎najpospolitszych‎ ‎lekceważonych‎ ‎drobiazgów‎ ‎z‎ ‎dni‎ ‎powszednich‎ ‎brakuje.‎ ‎Cobyśmy‎ ‎to dali‎ ‎dzisiaj,‎ ‎gdyby‎ ‎nam‎ ‎kto‎ ‎opowiedział‎ ‎konkury,‎ ‎zmartwienia‎ ‎pociechy,‎ ‎sąsiedzkie‎ ‎stosunki,‎ ‎a‎ ‎choćby‎ ‎domowe‎ ‎kłótnie,‎ ‎gdyby odmalował‎ ‎wady‎ ‎i‎ ‎zalety,‎ ‎dziwactwa‎ ‎i‎ ‎moralne‎ ‎wyobrażenia‎ ‎całe go‎ ‎szeregu‎ ‎swoich‎ ‎antenatów!—a‎ ‎gdyby‎ ‎choć‎ ‎w‎ ‎jednej‎ ‎kamieniczce‎ ‎małomiasteczkowej,‎ ‎gdyby‎ ‎choć‎ ‎w‎ ‎jednej‎ ‎wiejskiej‎ ‎chałupie spotkało‎ ‎się‎ ‎człowieka,‎ ‎coby‎ ‎przed‎ ‎nami‎ ‎rozsnuł‎ ‎całą‎ ‎tkankę‎ ‎losów‎ ‎swej‎ ‎rodziny‎ ‎od‎ ‎pięciu,‎ ‎od‎ ‎czterech,‎ ‎niechby‎ ‎od‎ ‎trzech‎ ‎pokoleń‎ ‎tylko—jakże‎ ‎wdzięczni‎ ‎bylibyśmy‎ ‎za‎ ‎to!‎ ‎rozwiązałoby‎ ‎się‎ ‎tyle wątpliwych‎ ‎zagadnień,‎ ‎może‎ ‎i‎ ‎usunęło‎ ‎choć‎ ‎kilka‎ ‎społecznych‎ ‎nieporozumień;‎ ‎wszakże‎ ‎to‎ ‎zapomnienie‎ ‎faktów,‎ ‎z‎ ‎brakiem‎ ‎piśmiennych‎ ‎dokumentów‎ ‎połączone,‎ ‎najzaciętszych‎ ‎procesów‎ ‎przyczyną bywa.‎ ‎Lecz‎ ‎cóż‎ ‎robić?‎ ‎ciemny‎ ‎gmin‎ ‎nie‎ ‎nawiązał,‎ ‎gmin‎ ‎trochę oświeceńszy‎ ‎dał‎ ‎sobie‎ ‎wszystkie‎ ‎subtelniejsze‎ ‎niteczki‎ ‎rodowej‎ ‎tradycyi‎ ‎pozrywać:‎ ‎próżność‎ ‎tylko‎ ‎wyzyskała‎ ‎ją‎ ‎na‎ ‎swoję‎ ‎korzyść i‎ ‎niepróżnych‎ ‎do‎ ‎niej‎ ‎zniechęciła.‎ ‎Dla‎ ‎tego,‎ ‎że‎ ‎ludzie‎ ‎miałkiej głowy‎ ‎puszyli‎ ‎się‎ ‎tytułami‎ ‎przodków,‎ ‎szlachetni‎ ‎przestali‎ ‎nawet o‎ ‎ich‎ ‎zasługach‎ ‎wspominać..."

1876

bez wuja gugla - czyje?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Narcyza w " O Pawle Edmundzie Strzeleckim".
ale żeby nie było, że taka "mundra" jestem bez wujka gugla to przyznam się, że jakiś czas temu czytałam to na Polona.
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"Jeśli‎ ‎gdzie‎ ‎metryk‎ ‎kościelnych‎ ‎z‎ ‎datami‎ ‎ślubów,‎ ‎urodzin‎ ‎i‎ ‎śmierci‎ ‎wojenne‎ ‎pożogi‎ ‎nie‎ ‎zniszczyły,‎ ‎to‎ ‎je szczury‎ ‎dogryzły,‎ ‎a‎ ‎jeśli‎ ‎nie‎ ‎szczury,‎ ‎to‎ ‎je‎ ‎niebaczne‎ ‎ręce‎ ‎na‎ ‎cztery wiatry‎ ‎rozniosły."
Jak myślisz - pisała to na podstawie własnych doświadczeń (badań?:), czy takie przekonanie typu "jak wszyscy wiemy" było i odwołała się do tego, bez sprawdzania, głębszego zastanowienia się "czy na pewno tak jest?"

wyciąłem (wrednie) fragment, który może jakoś przybliża odpowiedź w kierunku "dowodzenie anegdotyczne" czyli rozciąganie z jednego, prawdziwego przypadku na zasadę ogólną
"Znane‎ ‎są‎ ‎przecież‎ ‎dzieje‎ ‎parafialnego‎ ‎w‎ ‎Konskiem‎ ‎archiwum,‎ ‎rozpacz‎ ‎ś.‎ ‎p.‎ ‎Bartoszewicza,‎ ‎ratunek,‎ ‎ocalenie szczątków‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎p.‎ ‎Łatwo‎ ‎ztąd‎ ‎wywnioskować,‎ ‎że‎ ‎jeszcze‎ ‎mniej śladów‎ ‎się‎ ‎ostało‎ ‎niż‎ ‎archiwalnych‎ ‎zdarzeń‎ ‎i‎ ‎wypadków"

Polona
https://polona.pl/item-view/f5d8a5b5-d1 ... 3d1?page=0

aż korci by sprawdzić jakie źródła pierwotne (te co je wojny i szczury zniszczyły) mogły być w szóstej ,siódmej, ósmej dekadzie XIX wieku dostępne i czy ich pominięcie w narracji, ograniczenie się do herbarza i tradycji ustnej to nie przejaw pośpiechu i innych ograniczeń nie fizycznego ich braku
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Hmmm,
prawdę powiedziawszy, nie zastanawiałam się nad tym czy nie uogólnia. Mam do niej wielki szacunek i wydaje mi się, że jakieś badania i zbieranie materiałów wykonała; ale czy wystarczające i z jakich źródeł; tego nigdy nie weryfikowałam. Profesjonalny pisarz zbiera, bada i dużo pracy wkłada w rzetelność (widuję taką pracę) ; jednak ta pozycja jest podszyta dużym bagażem emocjonalnym i subiektywizmem rodzinnym.
No tak czy owak, czytając to aż się zapowietrzyłam; cytując klasyka "czasy są inne a jakby takie same".
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Może natura ludzka tworzy czasy, a może tylko sposób postrzegania i inne zjawiska tendencyjnie opisujemy starymi przesądami (traktując te przesądy/przekonania/postrzeganie jako udowodnione prawa natury/ogólną wiedzę/prawdę)?

Ale tak - tę zbieżność obserwacji na poziomie "wiedzy powszechnej" i prawie te same argumenty na "dlaczego tak jest" bez argumentów na "tak właśnie jest" - ti ja uważam za powalającą. 6 pokoleń najmniej chyba minęło, ze dwie rewolucje technologiczne, a my się - jako ogół- poruszamy w tych samych koleinach:)
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Byłam ostatnio w Oleśnicy - i polecam serdecznie wszystkim ten kierunek na zwiedzanie z oprowadzaniem po bazylice mniejszej (oraz po zamku, który stoi tuż obok).

Zwiedzanie z oprowadzaniem bazyliki (w tym biblioteka łańcuchowa, krypty, no i smok..) jest standardowo w pt, so i nd o godz. 11:00 | 12:30 | 15:00. Ale godziny mogą ulec zmianie z uwagi m.in. na uroczystości kościelne jak ślub czy chrzciny, dlatego trzeba wcześniej sprawdzić jakie są godziny wejść na facebooku przewodniczki (fundacja Kachny).
Bilet normalny na zwiedzanie z oprowadzaniem kosztuje 20 zł.

W zamku bilet normalny kosztuje 25zł i w jego cenie jest audioprzewodnik (to wprawdzie nie to samo co żywy człowiek, ale lepszy rydz niż nic). Zamek jest z wejściem na wieżę (oczywiście jak ktoś chce).

Serio - byłam w Oleśnicy pierwszy raz w życiu, wyśmienicie się bawiłam i polecam wszystkim lubiącym zabytki i odkrywanie przeszłości.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

https://www.youtube.com/watch?v=D1JaAKnN0ns
"Starszy czy młodszy brat? Który w kolejności urodził się Mikołaj Kopernik?"

Może też o powtarzaniu bez sprawdzania, własnych wniosków, zastanawiania się czyli długim życiu "jak wszyscy wiemy"?
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

O Polakach w Iranie (po angielsku)
https://www.britishpathe.com/asset/65403/
Pozdrawiam, Irek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

https://tygodnik.tvp.pl/71067006/czyja- ... 1672137122
"...nauka zweryfikowała wszystkie owe przesłanki z badań pod kierunkiem prof. Gąssowskiego negatywnie,..."
"...oczywiście prawdopodobieństwo, by ktoś z nas miał ten sam haplotyp mtDNA co ta czaszka, jest wysokie..."
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

W dniach 13-15 sierpnia będzie możliwość bezpłatnego wejścia do nowego Muzeum Wojska Polskiego w warszawskiej Cytadeli.

Muzeum kiedyś było obok Muzeum Narodowego w Al.Jerozolimskich, ale się przeniosło w rejon Cytadeli. W podanych dniach będzie otwarcie, więc pewnie również jakieś oficjalne "przemówienia"... ale tak sobie myślę, jeśli ktoś akurat na ten długi weekend zamierza przyjechać do Warszawy, to chyba poniedziałek 14-tego jest dobrym dniem, żeby tam zawitać :-)
Wg tego co jest w internecie, na zwiedzanie należy sobie zarezerwować co najmniej 2 godziny + jeszcze okoliczne budynki jak pawilon X. Każdy kto korzysta w darmowych wejść i eventów wie, że trzeba dobrze zaplanować wycieczkę, bo "na żywioł" rzadko kiedy udaje się wejście. W Warszawie zawsze jest dużo ludzi i żeby uniknąć kolejek trzeba być wcześniej. A jak ktoś nie lubi tłumów - to może się wybrać w innym terminie, ale wtedy za normalną opłatą.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

https://www.youtube.com/watch?v=bFCrIXPdIK4
Nie przesłuchałem, nie obejrzałem. Początek mocny "obalamy bzdury i mity o rodzinie, pochodzeniu". Skuszę się wieczorem, chętnie też poczytam wrażenia.
i
PS
https://www.youtube.com/watch?v=MHr3W_46g9U
niedosyt spory (szczególnie pominięty okres piotrogrodzki z 1917 roku)
za to poszerzone o Strzemińskiego
https://www.youtube.com/watch?v=-AFdwoyNT24
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

https://stooq.pl/n/?f=1564409
"...Za pośrednictwem Bookero można też zarezerwować wizytę w wybranych urzędach. Platforma w ostatnim roku podwoiła liczbę swoich rezerwacji do ponad 200 tys. miesięcznie..."
pewnie trzeba będzie przywyknąć - nie tylko do AAN ale szerzej i to być może w wersji "niby można inną drogą, ale nalegamy na skorzystanie"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”