Wasilewski i Depczyk - Depczyk k/ Pabianic woj.łódzkie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

alicja_dragan

Post autor: alicja_dragan »

"Witam!!!!!!!!!!! Poszukuje..."

Mam pytanie czy moze ktos wie cos o rodzinie Wasilewskich i Depczykow ktorzy mieszkali we wsi Depczyk. To jest niedaleko Pabianic i chyba woj. lodzkie. Robie drzewo genealogiczne i wiem ze stamtad jest moja prababcia ale nie wiem na razie nic wiecej o dalszej rodzinie z tamtad. Czesc rodziny Depczykow pochodzi tez z Wadlewa. Z gory dziekuje za informacje.
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Post autor: Cieślak_Krystyna »

Witaj Alicjo

Mam trochę informacji na temat rodziny o nazwisku Depczyk oraz osady młynarskiej „Młyn Depczyk”. W okresie przed rokiem 1863 nazwany „Młyn Depcik”. Osada położona była kilometr na północ od wsi Wadlew.
Właścicielem młyna był Filip Depcik (zmarł po roku 1862); i jego żona Agnieszka z domu Kurasiewicz (zmarła przed rokiem 1862).
Ich córka - młynarzówna Marianna Depcik urodzona w roku 1837 wyszła za mąż za mojego 2Xpradziada Adama Małachowskiego dnia 24 lutego 1862 roku. Ślub odbył się w parafii Dłutów. Małżeństwo trwało tylko jeden rok, bo 26 lutego 1863 roku Marianna zmarła. Nie mieli dzieci (posiadam akt ślubu i akt zgonu Marianny). Po 10 letnim wdowieństwie Adam ożenił się powtórnie w roku 1882 z Elżbietą Zielińską i dopiero z tego związku miał kilkoro dzieci.
W swoich zbiorach posiadam również zdjęcie samego młyna, który już nie istnieje. Czytałam na stronach turystycznych woj. łódzkiego, że został przeniesiony do skansenu gdzieś w okolice Warszawy w celu odrestaurowania i wystawienia.

Krystyna Cieślak
alicja_dragan

Post autor: alicja_dragan »

Bardzo mozliwe ze to ta sama rodzina. Chetnie bym zobaczyla zdjecia tego mlyna. Moze tych Depczykow co ja mam w drzewie to moze tez pani zna. Mozna by bylo porownac drzewa i moze by faktycznie wyszly te same osoby. A o Wasilewskich cos pani moze slyszala? Dziekuje za odpowiedz. Jesli bedzie pani cos wiecej wiedziec to prosze pisac. Moj dziadek i jego siostra to sa wlasnie z Wadlewa. Antoni Depczyk i Cecylia Depczyk. A moj pradziadek Antoni Depczyk z zona Stefania to mieli tam budynek pocztowy. Dziekuje za informacje. Alicja Dragan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mikułowski_Krzysztof

Post autor: Mikułowski_Krzysztof »

Witam, jestem nowy na tym forum, trafiłem tu szukając informacji na temat młynów z gmin Dłutów i Drużbice. Moja rodzina ma wielowiekową tradycję młynarską na tych terenach. Młyny Kociołki, Depczyk, Zalepa, Kuźnica i inne w tych okolicach związane są nierozerwalnie z nami. Jesteśmy spokrewnieni z Kociołkami,Depcikami, Ostami, Kurasiewiczami, Seroczyńskimi, Ambroszkiewiczami, Molendami, Biesagami i innymi rodzinami młynarzy z tych okolic. Moj tata Mirosław Mikułowski był młynarzem w młynie Zalepa. Mam udokumentowane 9 pokoleń do lat 1700. Jeśli jest ktoś zainteresowany wymienię się wiadomościami. Pozdrawiam Krzysztof Mikułowski.
Aleksandra_Klimas
Nowicjusz

Post autor: Aleksandra_Klimas »

Dzień dobry,

Minęło 10 lat od tego wpisu, więc nie wiem, czy ktokolwiek to odczyta, ale zaryzykuję...
Zajęłam się genealogią dopiero 1.5 roku temu i odkryłam, że mam całą linię młynarzy z okolic Dlutowa i Drużbic: Kwaśkiewiczow, Ostów, Depcików, Kociołków, Mielczarków, Franków, Kłucjaszów, Galasów itd. W trakcie poszukiwań dokładniejszych informacji trafiłam na ten wpis, jakby spadł mi z nieba :D Widzę, że ze wszystkimi tutaj mogę być spokrewniona, a przy okazji wspomniany tutaj przez Panią Krystynę Filip Depcik, to mój 6xpradziadek i bardzo bym się chciała dowiedzieć, gdzie jest ten skansen z jego młynem, ktoś wie?
Chętnie porozmawiam z kimś na ich temat i podzielę się wzajemnie informacjami, mam nadzieję, że ktoś to zobaczy :D

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Awatar użytkownika
Artur_Gorzelak

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Artur_Gorzelak »

Dzień dobry,
akurat dzisiaj zajrzałem po dłuższej nieobecności i chyba dobrze zrobiłem :)

Mój przodek 3x pradziadek Józef Depcik (Dębcik) był młynarzem w Ujściu k. Parzna. Urodził się natomiast w Pustkowiu Dębcik par. Drużbice jako syn Mikołaja i Marianny z d. Kwiatkowska. Mikołaj (ur. ok. 1751 r., zm. 1833) zaś był synem Mateusza i Zofii. Niestety nie znam wcześniejszych pokoleń, także trudno jest mi się odnieść do pokrewieństwa ze wspomnianym Filipem, ale coś pewnie jest na rzeczy, bo to te same okolice były. No i skądś fach młynarski Józef musiał wynieść. Według aktu zgonu Mikołaj miał 6 dzieci w tym Wawrzyńca. Ciekawe czy uda się coś dopasować.
Pozdrawiam - Artur Gorzelak
Kuczkowski_Konrad

Post autor: Kuczkowski_Konrad »

Dzień dobry,
Poszukuję informacji na temat młyna Kuców we Wdowinie.
Chętnie podzielę się dokumentami i zdjęciami, które już odnalazłem.
W 1788 r młyn ten kupiła rodzina Suchcickich z Suchcic od Idziego Olszowskiego z Krzepczowa.
Młynarzem w Kuczowie (stara nazwa) został wówczas Wojciech Mąka z Suchcic. Jego potomkowie byli związani z młynem do początku XX w.
Następnie młyn posiadała rodzina Jańczyków.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Interesują mnie też inne okoliczne osady młynarskie. Szczególnie zależy na zdjęciach i mapach.

Pozdrawiam
Konrad Kuczkowski
krystynata
Adept

Post autor: krystynata »

Kłaniam się szanownemu gronu kuzynów, szczególnie pozdrawiam Pana Artura Gorzelaka, z którym mamy wspólnego przodka, Józefa Depcika, właściciela młyna Ujście koło Kuźnicy Lubieckiej.
Bardzo mnie zainteresował temat. Dziękuję za podanie lokalizacji młyna w pobliżu Wadlewa.
Mam drzewo genealogiczne na MH bez limitu osób (jeszcze z czasów Moikrewni.pl), więc wpisuję wszystko co znajdę na temat przodków, trochę bez umiaru, z nadzieją, że powiązania "same wyjdą". A mimo to nie znalazłam jeszcze powiązań rodzinnych między rodziną Józefa a Filipa Depcików.
Rodzina Filipa była bardzo duża. On sam był synem Walentego Depcika (1778 - 1827) i Franciszki z d. Jaksa (1782 - 1830). Urodził się prawdopodobnie w r. 1804 - wg wyliczeń z aktów urodzenia jego dzieci, wiek podawany +/- dwa lata. Doszukałam się dziewięciorga rodzeństwa. Ojciec Walentego również miał na imię Filip (ur. 1744), jego żoną była Teresa z d.Kociołek, oprócz Walentego mieli jeszcze 11 dzieci. Wszystko to pięknie zindeksowane jest w Genetece. W miarę wolnego czasu będę skanować metryki, może jeszcze pojawią się jakieś powiązania (np.jako rodzice chrzestni ?)
Część w/wym.nazwisk mam w swoim baobabie. Chętnie podzielę się, jeżeli to mogłoby wnieść coś nowego. Polecam też amatorom młynarstwa stronę http://www.dolinadobrzynki.pl/index.php ... -dobrzynka
Chyba zrozumiałam skąd u mnie sentyment do starych młynów... Mam swój w wojew.lubuskim, ale ze względu na wiek chyba nie zdążę go ocalić od zapomnienia...
Serdecznie pozdrawiam,
Krystyna Tarkowska
krystynata56[AT]gmail.com

* Moderacja adresu e-mail. Proszę uprzejmie nie podawać w jawnej postaci adresów e-mail w wątkach na Forum > Regulamin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”