Archiwum Diecezjalne w Radomiu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

_czyz

Sympatyk

Post autor: _czyz »

A ten Solec n Wisłą - te małżeństwa od 1797 gdzieś są na fs, bo widzę tylko od 1810 roku i to pod "kluczykiem"? :-) pozdrawiam serdecznie, krzysztof
SztylerE

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: SztylerE »

Witam
Szukam metryk ze Skrzynna z lat chrzty 1766-1797, małżeństwa
1766-1797 oraz 1798-1813, zgony 1798-1827. Pisałam do Archiwum Diecezjalnego w Radomiu ale odesłali mnie na na tą stronę https://diecezja.radom.pl/informacje-do ... adomskiej/
Odpisałam im że tutaj nie ma informacji których szukam. ale brak odzewu.
Czy ktoś z wasz korzystał z tego archiwum?? Czy zwykły śmiertelnik nie ma tam wstępu.
Dziękuję za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam Ewa
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

Awatar użytkownika
mrozowski_robert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: mrozowski_robert »

Dodam jeszcze, że dla Skrzynna zachowały się również dawniejsze metryki. Od 1550 roku - chrzty, 1567 - małżeństwa i 1669 - zgony. Te w Cyfrowej Bibliotece Diecezjalnej w Sandomierzu.
Pozdrawiam, Robert
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 2 times

Post autor: Brozek_Oskar »

Mnie też zastanawia archiwum diecezjalne w Radomiu. Wzięli księgi z parafii Żeleźnica od XVII wieku a oddali od 1797. U Mormonów skany są od 1797, wobec czego księgi powinny być w archiwum. Jak się tam dostać lub jak zdobyć od nich informacje na temat tych ksiąg?

Pozdrawiam
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

Dziś dostałem informację z archiwum, że nie posiadają ksiąg metrykalnych. Odsyłają do FS i zwrócenia się do "archiwów
kościelnych w Sandomierzu, Gnieźnie czy Krakowie".
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 2 times

Post autor: Brozek_Oskar »

Po skanowaniu oddawali księgi na parafie, ale jak napisałem w poście wyżej - zdaje się, że niekompletnie. Może jednak coś sobie zostawili i udają tylko, że nic nie przechowują. W końcu instytucja typu Archiwum Diecezjalne Diecezji Radomskiej w Radomiu istnieje, więc raczej coś posiada.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”