Proszę o pomoc - 1817 r. Józef Misiewicz

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dorota_1

Sympatyk

Post autor: Dorota_1 »

Dzień dobry,
W akcie ślubu mego przodka z 1817 r. (link do aktu https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 6&zoom=1.5) jest napisane : "stawił się urodzony Józef Misiewicz kawaler liczący lat trzydzieści cztery wojskowy z pułku szóstego piechoty liniowej sierżant starszy konsystujący z przeznaczeniu pułku swego a teraz w Twierdzy Modlinie i okazała nam akt znania w niemożności dostania metryki swego urodzenia". Niestety aktu znania nie odnalazłam. Nie bardzo wiem jak zabrać się do dalszych poszukiwań nie mając ani aktu urodzenia, ani aktu śmierci. Z metryk narodzin i śmierci jego dzieci wiem że w 1821 r. był ekonomem w majątku Turza Wielka, potem "utrzymywał się z pensji państwowej lub gotowizny" . W akcie ślubu jednej z córek z 1848 r. wiem że już nie żył. Proszę zatem o pomoc w ukierunkowaniu, może jest szansa na jakieś informacje dot. danych jego służby : 6 pułk, sierżant, twierdza Modlin itd. Gdzie szukać ?

Dorota Przysowa
Józef_Pawłowski

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Józef_Pawłowski »

Jedyne co mi przychodzi tak na szybko do głowy to dotarcie do alegatów aktów ślubu z tego roku w tej parafii. Tam powinien znajdować się akt znania, o którym mowa w akcie ślubu.
Może na familysearch?
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Jet tam dla tej parafii sporo dokumentów tylko mocno pomieszane parafie np. Niedzbórz z Nasielskiem i odwrotnie.

Pzdr.
Józef
Pozdrawiam:
Józef Pawłowski
Dorota_1

Sympatyk

Dziękuję Panie Józefie, przeglądałam - ale spróbuję raz jeszcze mogłam coś przeoczyć. Byłam również w Archiwum Diecezjalnym - ale fiasko w tym temacie.

Pozdrawiam
Dorota
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Z tymi alegatami to chyba kłopot będzie. Księgi zapowiedzi widziałem, że są.
Pozostaje kwestia aktu zgonu. Może Chamsk, bo w Dębsku urodziła się córka Salomea? W tym akcie zgonu oczywiście też może nie być żadnych wskazówek, bo nie wiadomo kto zgłaszał.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Pewnie parę lat służył przed ślubem w tym samym pułku. Nie oznacza to, że w pułkowych dokumentach będzie historia rodziny, ale warto zorientować się w archiwaliach 6 p.p.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Dorota_1

Sympatyk

Serdecznie dziękuję Państwu za odzew i wskazówki.
Pozdrawiam
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”