Bazując na zasobach Śląskiej Biblioteki Cyfrowej udało mi się zdobyć informacje o tym iż mój pradziadek był właścicielem Przedsiębiorstwa Przemysłowo Handlowego "Polkwarc" sp. z o.o. w Ostrzeszowie. Dowiedziałem się że spółka została najpierw wpisana do rejestru sądowego Sądu Grodzkiego w Katowicach w roku 1933 , a w roku 1934 została przeniesiona właśnie do Ostrzeszowa w woj. Wielkopolskim. Obecnie na terenie byłej kopalni znajduje się budynek Spółdzielni Inwalidów i chyba cementownia ? Co ciekawe z perspektywy Google Street View można jeszcze w oddali zobaczyć pozostałości po kopalni (budynki, komin). Na zdjęciu satelitarnym już jej nie ma..
Napisałem do AP w Katowicach z prośbą o kopie konkretnego wpisu do Sądu Grodzkiego, niestety po tygodni dostałem odpowiedź że nie udało się takiego wpisu znaleźć...
W tym momencie natrafiłem na mur, gdyż nie mam kompletnie pojęcia do jakiej instytucji mogę się jeszcze zgłosić żeby uzyskać więcej informacji na temat przedsiębiorstwa mojego pradziadka. Niestety w mojej rodzinie nie ma już osób pamiętających czasy firmy Polkwarc. Nie ma też żadnych dokumentów.
Proszę was o pomoc jako że jestem dopiero początkujący w temacie poszukiwań genealogicznych
Michał