Czy to Białoruskie nazwisko?

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Czy to Białoruskie nazwisko?

Post autor: MarcinBulaga »

Serwus

Szukając znaczenia/ pochodzenia mojego nazwiska natrafiłem na książkę z 1930r. autorstwa J.B Chłodeckiego pt. "Jerzy Skander Beg Bułharyn - bojownik o wolność"
W książce tej jest zdanie cyt. '.. Bułat i Bułatowicz są także nazwiskami rodzin polskich. Bułaga - Bułat nazwiskiem szlachty na Białej Rusi...'

Może jest na forum osoba która zajmuje się tematyką Rusi Białej i tamtejszymi nazwiskami, może nazwisko Bułaga widnieje w jakimś spisie nazwisk z tamtego terenu.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

Tu jest znaczenie tego słowa w białoruskim. Kamień, otoczak. Kij? Później nazywano tym słowem kostke bruku.

Na białoruski tłumaczone jest to na Булыга Bułyha. Chyba że to nie to :) Nie wiem co ma Bułat do tego.

Najstarsze wystapienie na Białorusi to: Iwan Wasiljewicz Bułyga jest protoplastą książąt Bułyga-Kurtsewicz.
29 grudnia 1591 roku (Kosiński) napadł wraz z Kozakami Niżowymi na dom kniazia Dymitra Kurcewicza Bułygi w Białej Cerkwi, który pełnił urząd podstarosty białocerkiewskiego z ramienia księcia Ostrogskiego.
Курцевич-Булыга, Иван Дмитриевич (в монашестве Иосиф Курцевич; 1580-е—1642)
Wygląda na to, że to była tylko jakis przydomek niektórych Kurcewiczów.

Nazwisko zdecydowanie w Polsce lokalne. To znaczy, że ktoś o tym nazwisku musiał tu przybyc, lub tu powstało, czyli południe od Tarnowa. Metryki sprzed rozbiorowe. Wcale nie jestem przekonany o szlachcie. Po cóż o tym na samym poczatku rozprawiać.

Polecam poszukać w jakichś dokumentach starych, może sadowych, ziemskich. Każde wystąpienie tego nazwiska to prawie na pewno przodek i krewny.
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Ja szlachectwo wykluczam zupełnie a staram się jedynie wyjaśnić znaczenie i pochodzenie tego nazwiska.

Bułat z tego co znalazłem to odmiana herbu rodziny Bułharyn,
może rzeczywiście Bułaga to tylko przydomek który z czasem się zmienił i ewoluował w nazwisko.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

Wrzucam linka którego ucięło w pierwszej wiadomości https://sinonim-org.translate.goog/t/бу ... _tr_pto=sc

Wracając na nasze podwórko, bo to pierwej należało by rozstrzasać. W monografii o Michałowicach jest tabela nazwisk. I mamy m.in nazwisko Bułaga w Tabela 20. Nazwiska mieszkańców Zdzięsławic w XVII–XVIII wieku okres 1651–1700. Czyli z wystepowaniem nazwiska cofamy się o 100 lat poza metryki z geneteki. Inne nazwiska to Balaga.

Jeśli idziemy we wschodnie klimaty, może to jakieś tatarskie pochodzenie nazwiska?

Wersja Балага (Balaga) to po kirgisku "dziecko" lub podobnie.

Jest jeszcze nazwisko Bałgarzyn z jakiegoś słownika najstarszych nazwisk, do ciekawych rozważań. Bułgarzy plemię turko-tatarskie, zamieszkujące pierwotnie płn-zach. Kaukaz, od IV w. określani jako Bulgaroi, ‘z Bugaryi rodowity’ L 1507 (1417), odetn., s. 293.
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
w3w

Sympatyk

Re: Czy to Białoruskie nazwisko?

Post autor: w3w »

MarcinBulaga pisze:Serwus

Szukając znaczenia/ pochodzenia mojego nazwiska natrafiłem na książkę z 1930r. autorstwa J.B Chłodeckiego pt. "Jerzy Skander Beg Bułharyn - bojownik o wolność"
W książce tej jest zdanie cyt. '.. Bułat i Bułatowicz są także nazwiskami rodzin polskich. Bułaga - Bułat nazwiskiem szlachty na Białej Rusi...'

Może jest na forum osoba która zajmuje się tematyką Rusi Białej i tamtejszymi nazwiskami, może nazwisko Bułaga widnieje w jakimś spisie nazwisk z tamtego terenu.

Zasadnicze znaczenie dla ustalenia pochodzenia nazwiska ma wiedza o dziejach rodziny.
Bez znajomości genealogii i ewentualnych zmian czy form zapisów nazwiska na przestrzeni wieków, wyjaśnianie pochodzenia nazwiska jest często wróżeniem z fusów i "etymologią ludową".

Dzisiejsza forma nazwiska może być np. mocno różna od nazwiska przodka w XVIII czy XIX w. (choćby przez zmianę lub dodanie albo usunięcie jednej literki), a tak samo brzmiące nazwisko może mieć bardzo różną etymologię.

Dlatego jak zawsze trzeba najpierw ustalić genealogię rodu, kiedy, gdzie, i w jakiej formie był najstarszy zapis nazwiska przodka oraz kim on był, i - o ile miało to miejsce - to jak się ono zmieniało na przestrzeni dziejów.

A jak chodzi o wspomniane przez Pana nazwiska, to w staropolskim były używane słowa (cytuję za słownikiem polszczyzny XVI w.):
Bułat - "miecz perski zakrzywiony, szabla turecka z szeroką głownią"
Bułatowy - "zrobiony z bardzo twardej stali", "stalowy"

Zaś Bulaga/Bułaga (vide Łamaga) może być związany z wyrazem
"Buła, Bula" - 1."ważne urzędowe pismo wydawane przez władzę świecką lub kościelną w ważnych sprawach" (w tym "dyplom szlachecki"), 2. "pieczęć", 3. "główka złotego gwoździa, wypukła ozdoba na odzieży"

Blisko jest też "Bułga - 'worek skórzany na wodę"

Może się też okazać że owe Bulaga było dawniej Balaga, i tylko na jakimś etapie ktoś źle odczytał literę a.

Bez znajomości dziejów przodków ks. Józefa Tischnera, można szukać pochodzenia jego nazwiska w języku niemieckim, gdy w istocie jego przodkowie nosili nazwisko Stolarski, które Austriacy (zapewne przy okazji służby w wojsku austriackim) przełożyli na Tischler. A potem, "kiedy w 1811 roku przyszedł ochrzcić syna, zapisano go już jako „Tischnera” i ta drobna literówka przechodziła odtąd z pokolenia na pokolenie".

Wojciech
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Czy to Białoruskie nazwisko?

Genealogię rodziny mam już w dużym stopniu opracowaną, najstarszy zapis w jednej z linii jest z 1746r a w drugiej 1767, piszę o dwóch liniach bo na pewnym etapie dzieci z dwóch rodzin o tym nazwisku wzięły ślub ( prapra w 1924r)

W okolicach miasta Tuchowa gdzie najliczniej nazwisko to występuje odnalazłem je w formach Bulaga, Bułaga a najstarszy zapis Bułłaga - na Łamaga nie trafiłem ;)

Pytałem również w muzeum w Tuchowie czy sami mają wiedzę w tym temacie licząc że może to nazwa jakiegoś zapomnianego dziś przedmiotu, również nic z tego nie wynikło.
Dopiero później natrafiłem na wyżej wspomnianą książkę i cytat z niej o białoruskim odpowiedniku.

Co więcej skontaktowałem się z osobą z Rumunii o tym nazwisku z zapytaniem czy ma wiedzę o jego pochodzeniu lub znaczeniu. Według wiedzy tej osoby, ludzi o tym nazwisku w Rumunii jest bardzo niewielu a samo nazwisko nie ma w języku rumuńskim żadnego znaczenia.

Ta sama sytuacja ma miejsce na byłych terenach Rzeczypospolitej a dzisiejszej ukrainy z tą różnicą że ukraińscy Bulagowie są skupieni w jednej okolicy tj m.Dziewiecierz i Potylicz koło Lwowa.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”