Serwus
Szukając znaczenia/ pochodzenia mojego nazwiska natrafiłem na książkę z 1930r. autorstwa J.B Chłodeckiego pt. "Jerzy Skander Beg Bułharyn - bojownik o wolność"
W książce tej jest zdanie cyt. '.. Bułat i Bułatowicz są także nazwiskami rodzin polskich. Bułaga - Bułat nazwiskiem szlachty na Białej Rusi...'
Może jest na forum osoba która zajmuje się tematyką Rusi Białej i tamtejszymi nazwiskami, może nazwisko Bułaga widnieje w jakimś spisie nazwisk z tamtego terenu.
Czy to Białoruskie nazwisko?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
MarcinBulaga

Tu jest znaczenie tego słowa w białoruskim. Kamień, otoczak. Kij? Później nazywano tym słowem kostke bruku.
Na białoruski tłumaczone jest to na Булыга Bułyha. Chyba że to nie to
Nie wiem co ma Bułat do tego.
Najstarsze wystapienie na Białorusi to: Iwan Wasiljewicz Bułyga jest protoplastą książąt Bułyga-Kurtsewicz.
29 grudnia 1591 roku (Kosiński) napadł wraz z Kozakami Niżowymi na dom kniazia Dymitra Kurcewicza Bułygi w Białej Cerkwi, który pełnił urząd podstarosty białocerkiewskiego z ramienia księcia Ostrogskiego.
Курцевич-Булыга, Иван Дмитриевич (в монашестве Иосиф Курцевич; 1580-е—1642)
Wygląda na to, że to była tylko jakis przydomek niektórych Kurcewiczów.
Nazwisko zdecydowanie w Polsce lokalne. To znaczy, że ktoś o tym nazwisku musiał tu przybyc, lub tu powstało, czyli południe od Tarnowa. Metryki sprzed rozbiorowe. Wcale nie jestem przekonany o szlachcie. Po cóż o tym na samym poczatku rozprawiać.
Polecam poszukać w jakichś dokumentach starych, może sadowych, ziemskich. Każde wystąpienie tego nazwiska to prawie na pewno przodek i krewny.
Na białoruski tłumaczone jest to na Булыга Bułyha. Chyba że to nie to
Najstarsze wystapienie na Białorusi to: Iwan Wasiljewicz Bułyga jest protoplastą książąt Bułyga-Kurtsewicz.
29 grudnia 1591 roku (Kosiński) napadł wraz z Kozakami Niżowymi na dom kniazia Dymitra Kurcewicza Bułygi w Białej Cerkwi, który pełnił urząd podstarosty białocerkiewskiego z ramienia księcia Ostrogskiego.
Курцевич-Булыга, Иван Дмитриевич (в монашестве Иосиф Курцевич; 1580-е—1642)
Wygląda na to, że to była tylko jakis przydomek niektórych Kurcewiczów.
Nazwisko zdecydowanie w Polsce lokalne. To znaczy, że ktoś o tym nazwisku musiał tu przybyc, lub tu powstało, czyli południe od Tarnowa. Metryki sprzed rozbiorowe. Wcale nie jestem przekonany o szlachcie. Po cóż o tym na samym poczatku rozprawiać.
Polecam poszukać w jakichś dokumentach starych, może sadowych, ziemskich. Każde wystąpienie tego nazwiska to prawie na pewno przodek i krewny.
-
MarcinBulaga

Wrzucam linka którego ucięło w pierwszej wiadomości https://sinonim-org.translate.goog/t/бу ... _tr_pto=sc
Wracając na nasze podwórko, bo to pierwej należało by rozstrzasać. W monografii o Michałowicach jest tabela nazwisk. I mamy m.in nazwisko Bułaga w Tabela 20. Nazwiska mieszkańców Zdzięsławic w XVII–XVIII wieku okres 1651–1700. Czyli z wystepowaniem nazwiska cofamy się o 100 lat poza metryki z geneteki. Inne nazwiska to Balaga.
Jeśli idziemy we wschodnie klimaty, może to jakieś tatarskie pochodzenie nazwiska?
Wersja Балага (Balaga) to po kirgisku "dziecko" lub podobnie.
Jest jeszcze nazwisko Bałgarzyn z jakiegoś słownika najstarszych nazwisk, do ciekawych rozważań. Bułgarzy plemię turko-tatarskie, zamieszkujące pierwotnie płn-zach. Kaukaz, od IV w. określani jako Bulgaroi, ‘z Bugaryi rodowity’ L 1507 (1417), odetn., s. 293.
Wracając na nasze podwórko, bo to pierwej należało by rozstrzasać. W monografii o Michałowicach jest tabela nazwisk. I mamy m.in nazwisko Bułaga w Tabela 20. Nazwiska mieszkańców Zdzięsławic w XVII–XVIII wieku okres 1651–1700. Czyli z wystepowaniem nazwiska cofamy się o 100 lat poza metryki z geneteki. Inne nazwiska to Balaga.
Jeśli idziemy we wschodnie klimaty, może to jakieś tatarskie pochodzenie nazwiska?
Wersja Балага (Balaga) to po kirgisku "dziecko" lub podobnie.
Jest jeszcze nazwisko Bałgarzyn z jakiegoś słownika najstarszych nazwisk, do ciekawych rozważań. Bułgarzy plemię turko-tatarskie, zamieszkujące pierwotnie płn-zach. Kaukaz, od IV w. określani jako Bulgaroi, ‘z Bugaryi rodowity’ L 1507 (1417), odetn., s. 293.
Re: Czy to Białoruskie nazwisko?
MarcinBulaga pisze:Serwus
Szukając znaczenia/ pochodzenia mojego nazwiska natrafiłem na książkę z 1930r. autorstwa J.B Chłodeckiego pt. "Jerzy Skander Beg Bułharyn - bojownik o wolność"
W książce tej jest zdanie cyt. '.. Bułat i Bułatowicz są także nazwiskami rodzin polskich. Bułaga - Bułat nazwiskiem szlachty na Białej Rusi...'
Może jest na forum osoba która zajmuje się tematyką Rusi Białej i tamtejszymi nazwiskami, może nazwisko Bułaga widnieje w jakimś spisie nazwisk z tamtego terenu.
Zasadnicze znaczenie dla ustalenia pochodzenia nazwiska ma wiedza o dziejach rodziny.
Bez znajomości genealogii i ewentualnych zmian czy form zapisów nazwiska na przestrzeni wieków, wyjaśnianie pochodzenia nazwiska jest często wróżeniem z fusów i "etymologią ludową".
Dzisiejsza forma nazwiska może być np. mocno różna od nazwiska przodka w XVIII czy XIX w. (choćby przez zmianę lub dodanie albo usunięcie jednej literki), a tak samo brzmiące nazwisko może mieć bardzo różną etymologię.
Dlatego jak zawsze trzeba najpierw ustalić genealogię rodu, kiedy, gdzie, i w jakiej formie był najstarszy zapis nazwiska przodka oraz kim on był, i - o ile miało to miejsce - to jak się ono zmieniało na przestrzeni dziejów.
A jak chodzi o wspomniane przez Pana nazwiska, to w staropolskim były używane słowa (cytuję za słownikiem polszczyzny XVI w.):
Bułat - "miecz perski zakrzywiony, szabla turecka z szeroką głownią"
Bułatowy - "zrobiony z bardzo twardej stali", "stalowy"
Zaś Bulaga/Bułaga (vide Łamaga) może być związany z wyrazem
"Buła, Bula" - 1."ważne urzędowe pismo wydawane przez władzę świecką lub kościelną w ważnych sprawach" (w tym "dyplom szlachecki"), 2. "pieczęć", 3. "główka złotego gwoździa, wypukła ozdoba na odzieży"
Blisko jest też "Bułga - 'worek skórzany na wodę"
Może się też okazać że owe Bulaga było dawniej Balaga, i tylko na jakimś etapie ktoś źle odczytał literę a.
Bez znajomości dziejów przodków ks. Józefa Tischnera, można szukać pochodzenia jego nazwiska w języku niemieckim, gdy w istocie jego przodkowie nosili nazwisko Stolarski, które Austriacy (zapewne przy okazji służby w wojsku austriackim) przełożyli na Tischler. A potem, "kiedy w 1811 roku przyszedł ochrzcić syna, zapisano go już jako „Tischnera” i ta drobna literówka przechodziła odtąd z pokolenia na pokolenie".
Wojciech
-
MarcinBulaga

Re: Czy to Białoruskie nazwisko?
Genealogię rodziny mam już w dużym stopniu opracowaną, najstarszy zapis w jednej z linii jest z 1746r a w drugiej 1767, piszę o dwóch liniach bo na pewnym etapie dzieci z dwóch rodzin o tym nazwisku wzięły ślub ( prapra w 1924r)
W okolicach miasta Tuchowa gdzie najliczniej nazwisko to występuje odnalazłem je w formach Bulaga, Bułaga a najstarszy zapis Bułłaga - na Łamaga nie trafiłem
Pytałem również w muzeum w Tuchowie czy sami mają wiedzę w tym temacie licząc że może to nazwa jakiegoś zapomnianego dziś przedmiotu, również nic z tego nie wynikło.
Dopiero później natrafiłem na wyżej wspomnianą książkę i cytat z niej o białoruskim odpowiedniku.
Co więcej skontaktowałem się z osobą z Rumunii o tym nazwisku z zapytaniem czy ma wiedzę o jego pochodzeniu lub znaczeniu. Według wiedzy tej osoby, ludzi o tym nazwisku w Rumunii jest bardzo niewielu a samo nazwisko nie ma w języku rumuńskim żadnego znaczenia.
Ta sama sytuacja ma miejsce na byłych terenach Rzeczypospolitej a dzisiejszej ukrainy z tą różnicą że ukraińscy Bulagowie są skupieni w jednej okolicy tj m.Dziewiecierz i Potylicz koło Lwowa.
W okolicach miasta Tuchowa gdzie najliczniej nazwisko to występuje odnalazłem je w formach Bulaga, Bułaga a najstarszy zapis Bułłaga - na Łamaga nie trafiłem
Pytałem również w muzeum w Tuchowie czy sami mają wiedzę w tym temacie licząc że może to nazwa jakiegoś zapomnianego dziś przedmiotu, również nic z tego nie wynikło.
Dopiero później natrafiłem na wyżej wspomnianą książkę i cytat z niej o białoruskim odpowiedniku.
Co więcej skontaktowałem się z osobą z Rumunii o tym nazwisku z zapytaniem czy ma wiedzę o jego pochodzeniu lub znaczeniu. Według wiedzy tej osoby, ludzi o tym nazwisku w Rumunii jest bardzo niewielu a samo nazwisko nie ma w języku rumuńskim żadnego znaczenia.
Ta sama sytuacja ma miejsce na byłych terenach Rzeczypospolitej a dzisiejszej ukrainy z tą różnicą że ukraińscy Bulagowie są skupieni w jednej okolicy tj m.Dziewiecierz i Potylicz koło Lwowa.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Marcin Bulaga