Historia domu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

wilku1967

Sympatyk

Historia domu

Post autor: wilku1967 »

T: Proszę o informację.
Witam
Gdzie szukać informacji kiedy był zbudowany dom moich pradziadków. Rodzina która obecnie mieszka w tym miejscu nic nie wie na ten temat. Mówi się w rodzinie że stary już zburzony dom stawiany był jeszcze przed wojną, ale ja chciałbym wiedzieć dokładnie kiedy, czy jest to możliwe do ustalenia.
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Proszę o informację.

Post autor: historyk1920 »

Witaj Piotrze!
Ciekawe czy sprawdzałeś Księgi Wieczyste?
Radziłbym udać się do Urzędu sprawdzić czy mają w swoich zasobach Księgi wspomniane?
Swego czasu widziałem dokumentację niemiecką oraz mapy, na których były nawet zaznaczone drzewa .
Pozdrawiam
Marek
kminek

Sympatyk

Proszę o informację.

Post autor: kminek »

Zazwyczaj takie dane nie są dostępne, z księgi wieczystej dostępne są tylko bieżące dane. Też potrzebowałam takiej historii domu od początku, ale rodzina-właściciele budynku mówią, że nie mają tam dostępu do takiej informacji.
Katarzyna W.
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Proszę o informację.

Post autor: diabolito »

Tak jak pisze Katarzyna, KW nie będzie zawierała takiej informacji. Dodatkowo budynek w KW musi być ujawniony, a w przypadku domków jednorodzinnych kiedyś robiło się to tylko jeśli było do czegoś potrzebne, np. kredyt bankowy.

Dużo zależy od tego gdzie ten budynek był położony, miasto czy wieś.
Pomocny bardziej będzie Dział Ewidencji Gruntów i Budynków w Urzędzie Gminy.
Oraz stare mapy.
Ja w ten sposób ustalałem datę budowy kamienicy w Łodzi. Pan z Łódzkiego Ośrodka Geodezji podał mi jaką mają najstarszą wzmiankę o budynku a potem szukałem na starych mapach.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
wilku1967

Sympatyk

Proszę o informację.

Witam
Dziękuję za podpowiedź
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Adam_Kalemba

Sympatyk
Adept

Proszę o informację.

Post autor: Adam_Kalemba »

To zależy w jakim czasie ten dom powstał. Na naszym przykładzie przodkowie żony posiadają taki dokument z 1911 roku. I jest to " Uwiadomienie o zakatastrowaniu domu" Wystawiło go Starostwo w ..... dnia ..... na formularzu L. i nr xxxxx.
Pisze w nim : Gmina podatkowa, Miejscowość , Gmina polityczna, Obszar dworski, Numer konskrypcyjny domu, Imię i nazwisko właściciela domu. Jest to druk urzędowy zawiadomienie o zaklasowani domu.
Również przy zapisie urodzonego dziecka są dane rodziców, dziadków jak i nr domu w którym się to urodziło.
Adam K.
wilku1967

Sympatyk

Proszę o informację.

Adam, dziękuje to ciekawe muszę to sprawdzić. Piotr
kminek

Sympatyk

Re: Proszę o informację.

Post autor: kminek »

Adam_Kalemba pisze:To zależy w jakim czasie ten dom powstał. Na naszym przykładzie przodkowie żony posiadają taki dokument z 1911 roku. I jest to " Uwiadomienie o zakatastrowaniu domu" Wystawiło go Starostwo w ..... dnia ..... na formularzu L. i nr xxxxx.
Pisze w nim : Gmina podatkowa, Miejscowość , Gmina polityczna, Obszar dworski, Numer konskrypcyjny domu, Imię i nazwisko właściciela domu. Jest to druk urzędowy zawiadomienie o zaklasowani domu.
Również przy zapisie urodzonego dziecka są dane rodziców, dziadków jak i nr domu w którym się to urodziło.
Adam K.
Tak, ale po stu latach numeracja całkowicie się zmieniła, poza tym ten akt chrztu trzeba mieć.
Katarzyna W.
Awatar użytkownika
Adam_Kalemba

Sympatyk
Adept

Post autor: Adam_Kalemba »

kminek pisze:
Adam_Kalemba pisze:To zależy w jakim czasie ten dom powstał. Na naszym przykładzie przodkowie żony posiadają taki dokument z 1911 roku. I jest to " Uwiadomienie o zakatastrowaniu domu" Wystawiło go Starostwo w ..... dnia ..... na formularzu L. i nr xxxxx.
Adam K.
Tak, ale po stu latach numeracja całkowicie się zmieniła, poza tym ten akt chrztu trzeba mieć.[/quote}
Są możliwości że można odnaleźć te stare numery i gdzie się znajdują nowe.
wilku1967

Sympatyk

Witam
Dzisiaj się kontaktowałem w tej sprawie ze Starostwem Powiatowym w Radomiu i też z miejscowym Urzędem Gminy wszędzie twierdzą że są to zbyt stare dokumenty dlatego ich nie posiadają. Tylko Archiwum w Radomiu opowiada żeby napisać wszystko na ten temat a wtedy będą szukać. Natomiast taki akt chrztu posiadam ale stare numery to już kłopot.
Piotr
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
Piotrze, nie piszesz paru istotnych rzeczy.
1. Czy w tym miejscu jest nowy budynek? Kiedy został zbudowany?
2. Kiedy stary budynek został rozebrany?
3. Czy rozbiórka przeprowadzona została zgodnie z przepisami (tj. wymóg zgłoszenia faktu rozbiórki)?

Najprostszą drogę wskazał Ci powyżej Robert. To ewidencja gruntów i budynków. Należy wystąpić do starostwa (nie do urzędu gminy) o wypis i wyrys z rejestru gruntów i budynków. Jest on płatny (bodajże 150 zł) i może go otrzymać właściciel oraz osoba mająca min. interes prawny. Trzeba by było doczytać aktualne przepisy, bo do informacji zawierających dane przedmiotowe dostęp mają wszyscy (czyli dane dotyczące gruntów i budynków).

Na początek sprawdź na GeoPortalu (https://ongeo.pl/geoportal) co znajduje się na tej działce. Jeśli będzie już tylko nowy budynek - to już za późno. Jedynie pozostaje jakaś rozmowa z działem ewidencji gruntów i budynków w starostwie. Może będą mieli dostęp do jakiś starych danych.

Miałem podobny przypadek. Budynek wybudowany też przed wojną. W ewidencji podana była data powstania (ok. 1930 r.) Wtedy też zgłoszony do zamieszkania (też podany rok). Budynek istniejący do dnia dzisiejszego. W międzyczasie przebudowywany, dobudowywane pomieszczenia, niezgodna powierzchnia - a w ewidencji gruntów i budynków widniał (i chyba dalej tak jest) - jak w latach 30-tych ub. wieku.
Pozdrawiam!
Tadek

PS. Osobista dygresja. Jeśli Twoi pradziadkowie wybudowali dom przed wojną - to jesteś bardzo młodym człowiekiem. Mój pradziadek też wybudował dom, w który następnie mieszkali mój dziadek i tata. Stary drewniany dom pod strzechą. W głównej izbie powała na kliku tregrach. Na środkowej napis - jakaś sentencja religijna i rok. Napisu nie pamiętam, ale rok prosty do zapamiętania. Rok wybuchu Powstania Styczniowego. Przetrwał ponad 100 lat !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”