Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Panie Edmundzie, podał mi Pan informację o ślubie Jana Kaliszewskiego z Marianną Lisiecką, który odbył sie w 1861 roku w Łucku. Czy jest może dokładna data tego wydarzenia, albo jakieś inne informacje?
Z góry dziękuję
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony ndz 25 cze 2023, 09:38 przez krakers, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
- Goś_Edmund

- Goś_Edmund

Dekanat Sarny był bardzo młodym organem. Parafia Sarny erygowana w 1921r., Klesów w 1935r., Rokitno 1926r., Tomaszgród w 1927r. Tylko parafia Stepań była o wiele starsza i pozostałe z niej się wywodzą. Sprawdziłem wspomnianą parafię i to co znalazłem jest poniżej:Nessa pisze:Dzień dobry,
Czy w aktach tomach ks. Żurka są też akta z Sarn? Interesuje mnie nazwisko Czarnecki/Czarniecki. Prawdopodobnie krewni o tym nazwisku mieszkali w Hucie Perejna.
Pozdrawiam,
Paulina
Parafia Stepań
Czarnecki Bronisław (r.: Jan i Karolina z Boreckich) i Aniela Domaszewicz;
zw. mał. w 1897r. (1897/34)
Czarnecki Bronisław, wdowiec (r.: Jan i Karolina z Boreckich) i Józefa Kopijówna; zw. mał. w 1904r. (1904/18)
Czarnecki Franciszek (r.: Stanisław i Karolina z Sulikowskich) i Narcyza Dziekańska; zw. mał. w 1918r. (1918/37)
Czarnecki Grzegorz (r.: Karol i Marianna z Koteckich) i Dioniza Borawska;
zw. mał. w 1892r. (1892/17)
Czarnecki Jan (r.: Wawrzyniec i Rozalia zd.Dębałowa) i Karolina Borecka;
zw. mał. w 1862r. (1862/15)
Czarnecki Józef (r.: Julian i Marcelina z Myszkiewiczów) i Adela Szumska;
zw. mał. w 1890r. (1890/19)
Czarnecki Józef (r.: Franciszek i Bronisława z Kozłowskich) i Dominika Święcicka; zw. mał. w 1912r. (1912/43)
Czarnecki Józef (r.: Szymon i Karolina z Oczeretków) i Leontyna Szprynglówna; zw. mał. w 1896r. (1896/19)
Czarnecki Julian, lat 20 (r.: Stanisław i Agata z Jędrzejewskich) i Marcelina Myszkiewicz; zw. mał. w 1862r. (1962/2)
Czarnecki Karol (r.: Stanisław i Agata z Rybczyńskich) i Marianna Kotecka;
zw. mał. w 1862r. (1862/23)
Czarnecki Ludwik, wdowiec (r.: Kazimierz i Marianna ze Szczepanów) i Stanisława Telecka; zw. mał. w 1912r. (1912/17)
Czarnecki Marceli (r.: Adolf i Antonina z Żarczyńskich) i Jadwiga Charewicz;
zw. mał. w 1906r. (1906/8)
Czarnecki ( w akcie Czernecki) Michał (r.: Szymon i Karolina z Tokarskich) i Emilia Łozowicka; zw. mał. w 1887r. (1887/10)
Czarnecki Narcyz, wdowiec (r.: Grzegorz i Stefania z Felińskich) i Domicela Felińska; zw. mał. w 1912r. (1912/32)
Czarnecki Stanisław (r.: Michał i Marianna z Burzyńskich) i Aniela Felińska;
zw. mał. w 1850r. (1850/11)
Czarnecki Stanisław (r.: Lucjan i Józefa z Myszkiewiczów) i Aniela Janicka;
zw. mał. w 1917r. (1917/23)
Czarnecki Stanisław (r.: Karol i Marianna z Koteckich) i Emilia z Ostrowskich Łozowicka; zw. mał. w 1893r. (1893/11)
Czarnecki Stanisław (r.: Jan i Karolina z Boreckich) i Feliksa Borawska;
zw. mał. w 1888r. (1888/26)
Czarnecki Stanisław (r.: Tomaszi Agnieszka z Dawidowiczów) i Kornelia z Sulikowskich Wawrynowiczowa; zw. mał. w 1891r. (1891/18)
Czarnecki Tomasz, wdowiec,(r.: Stanisław i Tekla z Kozłowskich) i Antonina Dawidowicz; zw. mał. w 1860r. (1860/10)
Czarnecki Władysław (r.: Wawrzyniec i Teresa z Troszczyckich) i Antonina Surewicz; zw. mał. w 1875r. (1875/2)
Czarnecki Wojciech, administrator w Werbczach i Marianna; dz.: Wawrzyniec, chrzest 11.11.1785 w Żalinie, par. Stepań
Edmund
Dziękuję bardzo!
A czy w parafii Kazimirka występują osoby o nazwisku Czarnecki? Mam taki misz masz z tymi osobami..
Władysław Czarnecki i Anna Bielewska wzięli (ponoć) ślub w 1906 r w Kazimirce. Ich dzieci miały się rodzić w Katarynówce, potem Hucie Perejma albo Sarnach.
Paulina
A czy w parafii Kazimirka występują osoby o nazwisku Czarnecki? Mam taki misz masz z tymi osobami..
Władysław Czarnecki i Anna Bielewska wzięli (ponoć) ślub w 1906 r w Kazimirce. Ich dzieci miały się rodzić w Katarynówce, potem Hucie Perejma albo Sarnach.
Paulina
Poszukuję prababci Nadziei Wyruch z domu Jarmak / Kresy/ Berezne/Jarynówka
- Goś_Edmund

Faktycznie w parafii Kazimirka jest:Nessa pisze:Dziękuję bardzo!
Paulina
Czarnecki Władysław (r.: Grzegorz i Stefania z Orlińskich) i Anna Bielawska; zw. mał. w 1906r. (1906/2)
Edmund
-
AgnieszkaAugustyn
Witam.
Natrafiłam dziś na wykaz ks. Żurka.
Mój pradziadek Marcin/Marceli Herman urodził się 02.02.1902 w Futor Budki, gm. Buderaż, powiat Dubno. Wg wykazu Buderaż należał do Parafii w Pełczy. Zależy mi głównie dowiedzieć się czegoś na temat jego rodziców. Wiem tylko, że byli to Maciej i Augustyna. Może ktoś posiada odpowiedni tom i mógł by mi powiedzieć cokolwiek nowego na temat rodziny Herman.
Poszukuję także informacji o rodzinie Szczyrek. Moja prababcia Anna Szczyrek urodziła się w Równem 10.07.1890r. Jej rodzice to Andrzej i Lucyna.
Anna wyszła za mąż za Witolda Czerwińskiego, prawdopodobnie także w Równem, gdyż moja babcia Jadwiga Czerwińska tam się urodziła. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje o rodzinie Szczyrek, a także o Witoldzie Czerwińskim.
Z góry bardzo dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.
Mój pradziadek Marcin/Marceli Herman urodził się 02.02.1902 w Futor Budki, gm. Buderaż, powiat Dubno. Wg wykazu Buderaż należał do Parafii w Pełczy. Zależy mi głównie dowiedzieć się czegoś na temat jego rodziców. Wiem tylko, że byli to Maciej i Augustyna. Może ktoś posiada odpowiedni tom i mógł by mi powiedzieć cokolwiek nowego na temat rodziny Herman.
Poszukuję także informacji o rodzinie Szczyrek. Moja prababcia Anna Szczyrek urodziła się w Równem 10.07.1890r. Jej rodzice to Andrzej i Lucyna.
Anna wyszła za mąż za Witolda Czerwińskiego, prawdopodobnie także w Równem, gdyż moja babcia Jadwiga Czerwińska tam się urodziła. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje o rodzinie Szczyrek, a także o Witoldzie Czerwińskim.
- Goś_Edmund

Parafia Pełcza była parafią młodą , bo erygowana w 1934r. i powstała z wybranych miejscowości parafii: Młynów, Łysin, Ptycza. Parafii Pełcza nie ma w tomach ks. Żurka, ale są wspomniane powyżej i tam szukałem. Nazwisko Czerwiński dość popularne na Wołyniu, ale znalazłem to co było poszukiwane …. a nawet trochę więcej. To wszystko poniżej:AgnieszkaAugustyn pisze:Witam.
Parafia Równe:
Czerwiński Witold (r.: Paweł i Józefa z Garbolińskich) i Anna Szczurek;
zw. mał. w 1910r. (1910/20)
Czerwiński Stanisław (r.: Paweł i Józefa z Garwolińskich) i Waleria Kwiatkowska;
zw. mał. w 1918r. (1918/99)
Czerwiński Paweł (r.: Bazyli i Józefa) i Józefa Garbalińska: zw. mał. w 1884r. (1884/18)
Czerwiński Jan (r. Bazyli i Feliksa z Malinowskich) i Maria Franckiewicz;
zw. mał. 1889r. (1889/23)
Szczyrek Andrzej, wdowiec (r.: Paweł i Franciszka z Wąsowiczów) i Agata Cichomska; zw. mał. w 1919r. (1919/71)
Szczerek Józef (r.: Paweł i Franciszka [z Wąsowiczów]) i Antonina Błoszczykiewicz; zw. mał. w 1905r. (1905/44)
Parafia Szpanów:
Szczerek Andrzej (r.: Paweł i Franciszka z Wąsowiczów) i Zofia Bielicz; zw. mał. w 1902r. (1902/22)
Parafia Tajkury:
Szczerek Walenty (r.: Paweł i Franciszka z Kawczyków) i Katarzyna Trutkowska; zw. mał. w 1899r. (1899/13)
Parafia Aleksandria:
Czerwiński Bazyli (r.: Bernard i Zofia z Suchodolskich) i Feliksa Malinowska;
zw. mał. w 1859r. (1859/3)
Czerwiński Gabriel (r.: Bernard i Zofia z Suchodolskich) i Konstancja Jasińska; zw. mał. w 1852r. (1856/6)
Parafia Łysin:
Czerwiński Jacenty, czcigodny i Teresa Jakubowska; dz.: Róża *28.08., chrzest 29.08.1813 Wołkowyje, Katarzyna *23.11., chrz. 24.11.1816 Wołkowyje, Agata *5.02., 8.02.1820 Wołkowyje, ojciec: zacny, brak nazwiska panieńskiego matki.
Nazwiska Herman nie znalazłem .
W pisowni nazwisko: Szczyrek/Szczurek/Szczerek
Edmund
- Goś_Edmund

W parafii wojskowej w Łucku znalazłem takowy wypis:j.krawiec pisze:Dzien dobry,
moglbym prosic o sprawdzenie w wykazie parafii wojskowej w Lucku osob:
Kornel Lewandowski
Antonina Angipowicz
Wedlug moich informacji powininen tam byl sie odbyc ich slub.
Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziekuje z gory za wszelka pomoc
Lewandowski Kornel 1900, st. sierżant i Antonina Angipow 1905, dz.: Anna Maria *30.09.1936/16
Edmund
Dziekuje bardzo, to dokladnie oni. Szkoda, ze nie dopisano wowczac rodzicow, gdyz tychcze staram sie u Kornela, mojego pradziadka, ustalic.Goś_Edmund pisze:W parafii wojskowej w Łucku znalazłem takowy wypis:j.krawiec pisze:Dzien dobry,
Kornel Lewandowski
Antonina Angipowicz
Lewandowski Kornel 1900, st. sierżant i Antonina Angipow 1905, dz.: Anna Maria *30.09.1936/16
Edmund
Takze nie moge odnalezc informacji, co sie stalo z rodzina Angipowicz (Angipow / Angipow-Antypowicz). Ojciec Antoniny, Jan prowadzil przed wojna zaklad krawiecki w miescie Kowel. Moze pojawia sie tam jakas wzmianka o nim albo o kimkolwiek o tym (pewnie dosc rzadkim) nazwisku?
Dziekuje jeszcze raz za pomoc i pozdrawiam serdecznie
-
AgnieszkaAugustyn
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Mam nadzieję, że te dane pomogą mi w odnalezieniu przodków. Mnóstwo informacji, jestem wdzięczna za poświęcony czas.Goś_Edmund pisze:Parafia Pełcza była parafią młodą , bo erygowana w 1934r. i powstała z wybranych miejscowości parafii: Młynów, Łysin, Ptycza. Parafii Pełcza nie ma w tomach ks. Żurka, ale są wspomniane powyżej i tam szukałem. Nazwisko Czerwiński dość popularne na Wołyniu, ale znalazłem to co było poszukiwane …. a nawet trochę więcej. To wszystko poniżej:AgnieszkaAugustyn pisze:Witam.
Parafia Równe:
Czerwiński Witold (r.: Paweł i Józefa z Garbolińskich) i Anna Szczurek;
zw. mał. w 1910r. (1910/20)
Czerwiński Stanisław (r.: Paweł i Józefa z Garwolińskich) i Waleria Kwiatkowska;
zw. mał. w 1918r. (1918/99)
Czerwiński Paweł (r.: Bazyli i Józefa) i Józefa Garbalińska: zw. mał. w 1884r. (1884/18)
Czerwiński Jan (r. Bazyli i Feliksa z Malinowskich) i Maria Franckiewicz;
zw. mał. 1889r. (1889/23)
Szczyrek Andrzej, wdowiec (r.: Paweł i Franciszka z Wąsowiczów) i Agata Cichomska; zw. mał. w 1919r. (1919/71)
Szczerek Józef (r.: Paweł i Franciszka [z Wąsowiczów]) i Antonina Błoszczykiewicz; zw. mał. w 1905r. (1905/44)
Parafia Szpanów:
Szczerek Andrzej (r.: Paweł i Franciszka z Wąsowiczów) i Zofia Bielicz; zw. mał. w 1902r. (1902/22)
Parafia Tajkury:
Szczerek Walenty (r.: Paweł i Franciszka z Kawczyków) i Katarzyna Trutkowska; zw. mał. w 1899r. (1899/13)
Parafia Aleksandria:
Czerwiński Bazyli (r.: Bernard i Zofia z Suchodolskich) i Feliksa Malinowska;
zw. mał. w 1859r. (1859/3)
Czerwiński Gabriel (r.: Bernard i Zofia z Suchodolskich) i Konstancja Jasińska; zw. mał. w 1852r. (1856/6)
Parafia Łysin:
Czerwiński Jacenty, czcigodny i Teresa Jakubowska; dz.: Róża *28.08., chrzest 29.08.1813 Wołkowyje, Katarzyna *23.11., chrz. 24.11.1816 Wołkowyje, Agata *5.02., 8.02.1820 Wołkowyje, ojciec: zacny, brak nazwiska panieńskiego matki.
Nazwiska Herman nie znalazłem .
W pisowni nazwisko: Szczyrek/Szczurek/Szczerek
Edmund
- Goś_Edmund

Sprawdziłem w tomach parafię Kowel, niestety Jana Angipowa nie znalazłem.j.krawiec pisze:Dziekuje bardzo, to dokladnie oni. Szkoda, ze nie dopisano wowczac rodzicow, gdyz tychcze staram sie u Kornela, mojego pradziadka, ustalic.Goś_Edmund pisze:W parafii wojskowej w Łucku znalazłem takowy wypis:j.krawiec pisze:Dzien dobry,
Kornel Lewandowski
Antonina Angipowicz
Edmund
Takze nie moge odnalezc informacji, co sie stalo z rodzina Angipowicz (Angipow / Angipow-Antypowicz). Ojciec Antoniny, Jan prowadzil przed wojna zaklad krawiecki w miescie Kowel. Moze pojawia sie tam jakas wzmianka o nim albo o kimkolwiek o tym (pewnie dosc rzadkim) nazwisku?
Dziekuje jeszcze raz za pomoc i pozdrawiam serdecznie
Metrykalia Kowla są w AGAD Warszawa, sam z nich dużo korzystałem.
Edmund
-
Serotoninka

Dzień dobry.
Czy mogłabym prosić o sprawdzenie nazwisk Szmigiel/Śmigiel/Śmigiel i Denieusz/Dynieusz/Deneusz w rejonie Rokitna? Znalazłam informację, że parafia w Rokitnie funkcjonowała od 1927 roku, nie wiem do której wcześniej przynależeli mieszkańcy Rokitna... Interesują mnie wszystkie dostępne dane dla tych nazwisk do 1940 roku.
Z góry dziękuję
Ola W.
Czy mogłabym prosić o sprawdzenie nazwisk Szmigiel/Śmigiel/Śmigiel i Denieusz/Dynieusz/Deneusz w rejonie Rokitna? Znalazłam informację, że parafia w Rokitnie funkcjonowała od 1927 roku, nie wiem do której wcześniej przynależeli mieszkańcy Rokitna... Interesują mnie wszystkie dostępne dane dla tych nazwisk do 1940 roku.
Z góry dziękuję
Ola W.
- Goś_Edmund

Mogę to sprawdzić, ale dopiero po 10.07., gdy powrócę do domu.Serotoninka pisze:Dzień dobry.
Z góry dziękuję
Ola W.
Ale proszę się zainteresować (jeżeli nie jest to znane) wykazem mieszkańców Rokitna, link: https://wolynskie.pl/miejsca-r/rokitno-09.html
Edmund