Wiarygodność herbarzy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
-
Robert_Kostecki

Niepiekło L., Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy, t. 1, Skibniew-Podawce 2018, ss. 750 [tablice genealogiczne: Kostków, Skibniewskich, Suchodolskich, Hornowskich, Orzeszków, Święckich, Trzcińskich, Dybowskich, Paderewskich, Wojewódzkich, Wrzosków, Buczyńskich, Krasowskich, Wolajewskich, Wojałowskich, Ratyńskich, Grzymałów, Ślepowrońskich, Bujalskich, Czapskich, Niepiekłów, Wyszomierskich, Pogorzelskich, Zaleskich i Żółkowskich].
-
orzech_101

Czy monografia jest dostępna? Czy tam występują Orzeszkowie h. Pobóg?Robert_Kostecki pisze:Niepiekło L., Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy, t. 1, Skibniew-Podawce 2018, ss. 750 [tablice genealogiczne: Kostków, Skibniewskich, Suchodolskich, Hornowskich, Orzeszków, Święckich, Trzcińskich, Dybowskich, Paderewskich, Wojewódzkich, Wrzosków, Buczyńskich, Krasowskich, Wolajewskich, Wojałowskich, Ratyńskich, Grzymałów, Ślepowrońskich, Bujalskich, Czapskich, Niepiekłów, Wyszomierskich, Pogorzelskich, Zaleskich i Żółkowskich].
Pozdrawiam,
Maciej
-
Robert_Kostecki

Niestety, ale tego nie wiem, gdyż nie miałem w rękach tego opracowania. Sumptem miejscowej parafii pw. św. Wojciecha, został jeszcze wydany tom 2, pt. "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy. Metryki od XVII do XIX wieku", Skibniew-Podawce 2018.
Swojego czasu zainteresowałem się tą parafią, ponieważ w Cesarstwie Rosyjskim udowodniły swoje szlachectwo dwie rodziny o nazwisku Kostecki:
1. Kosteccy herbu Rogala z guberni podolskiej, którzy powołali się m.in. na swojego przodka Marcina Kosteckiego, skarbnika nurskiego, dziedzica części Kostek (1689).
2. Kosteccy herbu Dąbrowa z guberni grodzieńskiej, którzy powołali się m.in. na swojego przodka Jana Kosteckiego, właściciela części wsi Dziadkowice w ziemi bielskiej (1703). Jego potomkowie domniewmywali, że pochodzili od Kostków ze wsi Kostki na Podlasiu.
Tak, że właściwie do tej pory nie udało się mi potwierdzić powyższych informacji. Może podobnie było z Orzeszkami?
Swojego czasu zainteresowałem się tą parafią, ponieważ w Cesarstwie Rosyjskim udowodniły swoje szlachectwo dwie rodziny o nazwisku Kostecki:
1. Kosteccy herbu Rogala z guberni podolskiej, którzy powołali się m.in. na swojego przodka Marcina Kosteckiego, skarbnika nurskiego, dziedzica części Kostek (1689).
2. Kosteccy herbu Dąbrowa z guberni grodzieńskiej, którzy powołali się m.in. na swojego przodka Jana Kosteckiego, właściciela części wsi Dziadkowice w ziemi bielskiej (1703). Jego potomkowie domniewmywali, że pochodzili od Kostków ze wsi Kostki na Podlasiu.
Tak, że właściwie do tej pory nie udało się mi potwierdzić powyższych informacji. Może podobnie było z Orzeszkami?
-
orzech_101

Dziękuje za informację,
Pozdrawiam,
Maciej
Znane mi są jedynie dwa dowody szlachectwa Orzeszków w cesarstwie, oba dotyczyły tej samej rodziny - mojej. I wszędzie był Korab, w jednym nawet zamieszczono rysunek, ale dość odbiegający od współczesnego obrazu tego herbu (bez wieży).Robert_Kostecki pisze: Swojego czasu zainteresowałem się tą parafią, ponieważ w Cesarstwie Rosyjskim udowodniły swoje szlachectwo dwie rodziny o nazwisku Kostecki:
(...)
Pozdrawiam,
Maciej
Tab. 1B Rodzina Orzeszków z Kostek, w opisie: „W 1662 r. właścicielem połowy dóbr Kostki był Kazimierz Orzeszko herbu Korab (według innych źródeł Pobóg) z rodziną.” (s. 137).orzech_101 pisze:
Czy monografia jest dostępna? Czy tam występują Orzeszkowie h. Pobóg?
Maciej
W t. 2 (część metrykalna) nazwisko Kostecki nie występuje. W t. 1, tab. 1 Rodzina Kostków z Kostek, Suchodołu i Skibniewa (s. 74) - ilustruje 4 pokolenia z dalszymi odsyłaczami do tablic kolejnych pokoleń potomków Andrzeja Kostki (ca 1417-1438).Robert_Kostecki pisze:Niestety, ale tego nie wiem, gdyż nie miałem w rękach tego opracowania. Sumptem miejscowej parafii pw. św. Wojciecha, został jeszcze wydany tom 2, pt. "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy. Metryki od XVII do XIX wieku", Skibniew-Podawce 2018.
...
Jego potomkowie domniewmywali, że pochodzili od Kostków ze wsi Kostki na Podlasiu.
Pozdrawiam,
Paweł
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Bieńkowscy h. Łada
Bardzo dziękuję za zainteresowanie.Mazewski_Tomasz pisze:Kaczmarek_Aneta pisze:Dzień dobry,
mam taki oto dylemat.
Kilka dni temu udało mi się potwierdzić (akt notarialny uzyskany z AP), iż Mateusz Bieńkowski h. Łada, wojski nurski, pisarz ziemski i grodzki ziemi warszawskiej, był rodzonym bratem mojej przodkini - Marianny Bieńkowskiej v. Dmochowskiej. Mateusz Bieńkowski zmarł bezpotomnie. Żona Anna wyszła ponownie za mąż za hr. Izydora Ostroroga.
Oczywiście rodzice Mateusza i jego rodzeństwa są nadal nieznani.
Jak wygląda to od strony metryk, jakie są najstarsze, jaka parafia?
Następnie można sprawdzić jaka to była ziemia/powiat i czy zachowały się księgi grodzkie/ziemskie. Na swojej stronie umieściłem kilka porad na ten
temat (skupiam się na ziemi zakroczymskiej, ale nie tylko)
https://ziemiazakroczymska.wordpress.co ... czymskiej/
Potem można sprawdzić w wyszukiwarkach, np. w tej
https://indexy.szlachtapolnocnegomazowsza.pl/
Co do herbarzy to się nie wypowiadam, bo im nie ufam.
Pozdrawiam
Tomek
Moja antenatka - Marianna Bieńkowska pochodziła zapewne z parafii Rosochate Kościelne (wieś Bieńki Krzeczkowo).
W zachowanym skorowidzu urodzeń za lata 1698-1738 występują:
- poz. 70/71 - Mateusz Bieńkowski - Bieńki Krzeczki
- poz. 155 - Mateusz Bieńkowski - Bieńki Krzeczkowo
- poz. 356 - Marianna Bieńkowska - Bieńki Krzeczkowo
- poz. 805 - Marianna Bieńkowska - Bieńki Krzeczkowo
Niestety, skorowidz nie podaje dokładnych lat urodzenia, ani tym bardziej rodziców.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... =5000&kt=4
W roku 1723 lub 1724 (bardziej prawdopodobne, że w 1723) poślubiła tamże mojego przodka Wojciecha Dmochowskiego h. Pobóg z Dmochów-Wypychów, parafii czyżewskiej.
Niestety, zachował się jedynie skorowidz:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=2.75
Po ślubie Dmochowscy zamieszkują w Dmochach-Wypychach (parafia Czyżew) i tam zakładają rodzinę (dziesięcioro dzieci).
W dotychczasowych poszukiwaniach (również w księgach grodzkich i ziemskich nurskich) jak dotąd nie odnalazłam punktu zaczepienia, który mógłby naprowadzić mnie na wcześniejsze pokolenia Bieńkowskich.
Było ich tak wielu, że nie trudno o pomyłkę.
Oczywiście ksiąg nurskich jest dość dużo, zatem kwerenda nie jest zakończona.
http://www.agad.gov.pl/pomoce/nurzg43.xml
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... pol/124817
https://szlachtapolnocnegomazowsza.pl/dokumenty/
Pozdrawiam
Aneta
-
Robert_Kostecki

Dziękuję Pawle za sprawdzenie mojego nazwiska.
Oprócz Orzeszków w gub. grodzieńskiej i gub. mohylewskiej, to legitymowały się jeszcze trzy rodziny Orzeszków-Ostrejków w guberniach: mińskiej oraz mohylewskiej.
Oprócz Orzeszków w gub. grodzieńskiej i gub. mohylewskiej, to legitymowały się jeszcze trzy rodziny Orzeszków-Ostrejków w guberniach: mińskiej oraz mohylewskiej.
-
Jaro_Chudzik

Mało. W herbarzu Uruskiego oprócz legitymacji w guberniach cesarstwa rosyjskiego wzmiankowana jest też legitymacja Orzeszków w Królestwie Polskim oraz w Galicji.orzech_101 pisze:
Znane mi są jedynie dwa dowody szlachectwa Orzeszków w cesarstwie, oba dotyczyły tej samej rodziny - mojej. I wszędzie był Korab, w jednym nawet zamieszczono rysunek, ale dość odbiegający od współczesnego obrazu tego herbu (bez wieży).
Pozdrawiam,
Maciej
Jeżeli wierzyć wspomnieniom Elizy Orzeszkowej, jej mąż - Piotr Orzeszko miał na karecie wyeksponowany herb Leliwa.
O Orzeszkach, Mickiewiczu i i notce w Uruskim można przeczytać w artykule opublikowanym w 2022 i dostępnym tu: https://rcin.org.pl/dlibra/doccontent?id=236256orzech_101 pisze: W moim przypadku (rodzina Orzeszko) informacje u Seweryna Uruskiego są na ogół bałamutne, poczynając od fałszywego przypisania mojej rodzinie herbu Pobóg, co jest nagminnie cytowane w różnego rodzaju opracowaniach. Orzeszkowie nosili herb Korab, na co mam źródła historyczne. Przedstawiona przez Uruskiego genealogia rodzinna także jest wątpliwa, m.in. dlatego że myli z sobą osoby noszące to samo imię bądź jedną osobę traktuje jako dwie lub trzy, a dodanie do rodziny Barbary Mickiewiczowej to już kompletny "kosmos".
-
Andrzej
-
orzech_101

To prawda, ale jak wspomniałem, do Uruskiego podchodzę z dużym dystansem. Szereg wykazywanych przez niego pokrewieństw jest błędna i mylą mu się różne osoby o tych samych imionach lub jedną traktuje jako dwie lub trzy.Jaro_Chudzik pisze: Mało. W herbarzu Uruskiego oprócz legitymacji w guberniach cesarstwa rosyjskiego wzmiankowana jest też legitymacja Orzeszków w Królestwie Polskim oraz w Galicji.
To prawda, ale ja mam wywód szlachectwa mojego 4xpradziadka Kazimierza i jego przyrodnich braci, w tym Józefa, dziadka Piotra, i tam ewidentnie jest Korab. Zresztą brat Piotra, Florenty, także używał Korabia i w rodzinie tej są zachowane sygnety. W jednym z wywodów jest on nawet narysowany, z tym że w wersji bez wieży, różnej od tej reprodukowanej w różnych publikacjach.Jaro_Chudzik pisze: Jeżeli wierzyć wspomnieniom Elizy Orzeszkowej, jej mąż - Piotr Orzeszko miał na karecie wyeksponowany herb Leliwa.
Znam ten artykuł, babka Mickiewicza Anna ewidentnie pochodziła z Orzeszków mieszkających na Podlasiu. Część z nich pod koniec XVII w. przeniosła się do województwa brzesko-litewskiego i z tej grupy pochodzi linia moja oraz m.in. ta od Piotra, męża Elizy, a także Konstancja Kościuszkowa, prababka Tadeusza.andrzejdz pisze:
O Orzeszkach, Mickiewiczu i i notce w Uruskim można przeczytać w artykule opublikowanym w 2022 i dostępnym tu: https://rcin.org.pl/dlibra/doccontent?id=236256
Pozdrawiam,
Maciej
-
Wladzislaw

- Kontakt:
To rod Ostrejko; Orzeszko - przydomek.Robert_Kostecki pisze:Oprócz Orzeszków w gub. grodzieńskiej i gub. mohylewskiej, to legitymowały się jeszcze trzy rodziny Orzeszków-Ostrejków w guberniach: mińskiej oraz mohylewskiej.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
-
orzech_101

Dokładnie, to jest inna rodzina.Wladzislaw pisze: To rod Ostrejko; Orzeszko - przydomek.
Pozdrawiam,
Maciej