Dobrzański Roch i jego żona Kasylda z d. też Dobrzańska
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
- Kostkowski

Dobrzański Roch i jego żona Kasylda z d. też Dobrzańska
Kto zna brakujące mi dane Dobrzańskich bardzo proszę o ich uzupełnienie:
1. Roch Ksawery Ignacy Jan Nepomucen Cyprian Erazm (sześciu imion) Dobrzański h. Leliwa urodzony 10.12.1797 w Grabowcu, zmarł .......... w .............., pochowany w ..............; jego żona Kasylda Tekla Wiktoria (trzech imion) z d. też Dobrzańska, h. Sas urodzona ok. 1802 w Drożejowicach w woj. krakowskim, zmarła .......... w .............., pochowana w ..............;
2. ich najmłodszy syn Antoni Dobrzański urodzony ........... 1840 w .........., zmarł .......... 1911 w .............., pochowany w ..............; jego żona Zofia z d. Rudnicka córka .......... i .............. urodzona ok. 1856 w .............., zmarła .......... 1923 w .............., pochowana w ..............;
3. Rodzice Kasyldy: Jerzy Dobrzański ur. ok. 1770 w .........., zm. .......... w .............. i Anna z Woimskich ur. ok. 1780 w .........., zm. .......... w .............., ślub .......... w .............
Mam akt ślubu Rocha i Kasyldy oraz akty urodzenia/chrztu 5 ich dzieci. Gdyby ktoś potrzebował podeślę.
1. Roch Ksawery Ignacy Jan Nepomucen Cyprian Erazm (sześciu imion) Dobrzański h. Leliwa urodzony 10.12.1797 w Grabowcu, zmarł .......... w .............., pochowany w ..............; jego żona Kasylda Tekla Wiktoria (trzech imion) z d. też Dobrzańska, h. Sas urodzona ok. 1802 w Drożejowicach w woj. krakowskim, zmarła .......... w .............., pochowana w ..............;
2. ich najmłodszy syn Antoni Dobrzański urodzony ........... 1840 w .........., zmarł .......... 1911 w .............., pochowany w ..............; jego żona Zofia z d. Rudnicka córka .......... i .............. urodzona ok. 1856 w .............., zmarła .......... 1923 w .............., pochowana w ..............;
3. Rodzice Kasyldy: Jerzy Dobrzański ur. ok. 1770 w .........., zm. .......... w .............. i Anna z Woimskich ur. ok. 1780 w .........., zm. .......... w .............., ślub .......... w .............
Mam akt ślubu Rocha i Kasyldy oraz akty urodzenia/chrztu 5 ich dzieci. Gdyby ktoś potrzebował podeślę.
Ostatnio zmieniony wt 04 lip 2023, 13:59 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Roch Dobrzański i jego żona Kasylda z d. też Dobrzańska
ale w akcie ślubu Rocha i Kasyldy jest wyraźnie napisane gdzie się urodziła Kasylda, łatwo ustalić parafię (Słownik KP) i odnaleźć w rejestrze jej urodzenia (bo rejestr z tej parafii jest w genbazie)
- Kostkowski

Re: Roch Dobrzański i jego żona Kasylda z d. też Dobrzańska
Bardzo dziękuję za zainteresowanie.Arek_Bereza pisze:i do tego ślubu Rocha i Kasyldy nie ma alegat ? a gdzie był ślub i kiedy ?
Antoni nie jest aby tożsamy z Aleksandrem Antonim ?
Ślub Rocha i Kasyldy był 13.11.1827 w Koprzywnicy, Akt nr 90. Jak byłem dawno dawno temu w Koprzywnicy to u księdza alegat raczej nie było. Nie wiem czy się zachowały i gdzie.
Aleksander Antoni Erazm ur. 10.07.1832, żonaty ze Stanisławą Kijeńską (dzieci: Helena ur. 1864, Zygmunt ur. 1867), zm. 30.08.1918 w Warszawie par. św. Barbary, pochowany na Powązkach.
Antoni ur. ok. 1840, żonaty z Anną Rudnicką (Kasylda Maria Zofia ur. 1888, Jerzy Bohdan Piotr ur. 1889), zm. ok. 1911. Nie pamiętam skąd te dane wpisałem, bo dawniej nie zapisywałem źródeł. Kilka razy traciłem dane i nie wszystko udawało się odzyskać. Nie mam aktów ich ślubów więc nie wykluczam możliwości, że to ten sam, choć mam zapisane inne urodzenia i inne zgony.
Mam zapisane, że Kasylda ur. Drożejowice w woj. krakowskim. przepraszam, że pominąłem.Arek_Bereza pisze:ale w akcie ślubu Rocha i Kasyldy jest wyraźnie napisane gdzie się urodziła Kasylda, łatwo ustalić parafię (Słownik KP) i odnaleźć w rejestrze jej urodzenia (bo rejestr z tej parafii jest w genbazie)
Ostatnio zmieniony wt 04 lip 2023, 13:09 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 14 razy.
-
Arek_Bereza

nie to nie ten sam bo
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... 0&to_date=
a Drożejowice to parafia Skalbmierz
- Kostkowski

Bardzo dziękuję za uściślenieArek_Bereza pisze:nie to nie ten sam bo
A czy akta parafii Skalbmierz są gdzieś dostępne on-line?
-
Arek_Bereza

a gdzie zwykle szukasz akt z województwa świętokrzyskiego ? 
pominę, że napisałem to powyżej
- Kostkowski

Bardzo dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość.Arek_Bereza pisze:a gdzie zwykle szukasz akt z województwa świętokrzyskiego ?