Dzień dobry!
W księgach wieczystych działki, którą zamierzam sprzedać mam wpis z 1935 roku: "intabuluje się prawo bezpłatnego, dożywotniego użytkowania całej tej realności na rzecz Marianny z Kaczmarczyków Składanowskiej".
Notariusz do wykreślenia wpisu potrzebuje aktu zgonu. USC wystawi akt zgonu, jeśli poznam datę śmierci. Wiem, że Marianna żyła w Wieliczce - Krzyszkowicach. Po dogłębnym internetowym reserchu znalazłam datę urodzenia Marianny (29.07.1854), datę ślubu z Antonim Kaczmarczykiem (23.02.1884) oraz daty urodzenia ich dzieci. Jednak archiwa kościelne udostępnione w internecie kończą się na 1939 r. Przejrzałam skany księgi zgonów między 35 a 39 rokiem, ale nic nie znalazłam. Szukałam w wielickim grobonecie i też nic. Żadnego członka rodziny nie znalazłam...
Gdzie mogę szukać dalej? Gdzie się udać? Jak ugryźć tę sprawę?
Marianna z Kaczmarczyków Składanowska - gdzie szukać info?
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
panialicja
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Masz dane dzieci, masz interes prawny...
Masz też zagadnienie pozagenealogiczne, tj faktyczny cel inny niż zbadanie historii rodziny, więc może porada prawnika bardziej stosowna niż wątek na forum genealogicznym...
...ten problem (z AZ) mógł być wcześniej - tzn nie upierałbym się na przy zgonie po 1935..choć wygląda to paradoksalnie:)
Masz też zagadnienie pozagenealogiczne, tj faktyczny cel inny niż zbadanie historii rodziny, więc może porada prawnika bardziej stosowna niż wątek na forum genealogicznym...
...ten problem (z AZ) mógł być wcześniej - tzn nie upierałbym się na przy zgonie po 1935..choć wygląda to paradoksalnie:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Łukaszek_Mlonek

Może ta notka Cię zainspiruje
https://www.infor.pl/prawo/gmina/urzad- ... zgonu.html
Poza tym poczytaj prawo o służebnościach
Kiedyś czytałam coś takiego, ale teraz nie chce mi się tego szukać:
Służebność wygasa wskutek niewykonywania przez lat dziesięć.
https://www.infor.pl/prawo/gmina/urzad- ... zgonu.html
Poza tym poczytaj prawo o służebnościach
Kiedyś czytałam coś takiego, ale teraz nie chce mi się tego szukać:
Służebność wygasa wskutek niewykonywania przez lat dziesięć.
Pozdrawiam - Lanka
Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
Re: Marianna z Kaczmarczyków Składanowska - gdzie szukać inf
USC wystawi akt zgonu? To znaczy, że kobieta nie ma wystawionego aktu zgonu? Należy wszcząć procedurę uznania jej za zmarłą? Czy jedynie znaleźć ten akt zgonu pośród zasobów USC i uzyskać odpis? Działkę, którą zamierzasz sprzedać wcześniej kupiłaś, odziedziczyłaś? Kiedy i od kogo? Być może tu jest nitka, która doprowadzi cię do kłębka.panialicja pisze:Dzień dobry!
W księgach wieczystych działki, którą zamierzam sprzedać mam wpis z 1935 roku: "intabuluje się prawo bezpłatnego, dożywotniego użytkowania całej tej realności na rzecz Marianny z Kaczmarczyków Składanowskiej".
Notariusz do wykreślenia wpisu potrzebuje aktu zgonu. USC wystawi akt zgonu, jeśli poznam datę śmierci. Wiem, że Marianna żyła w Wieliczce - Krzyszkowicach. Po dogłębnym internetowym reserchu znalazłam datę urodzenia Marianny (29.07.1854), datę ślubu z Antonim Kaczmarczykiem (23.02.1884) oraz daty urodzenia ich dzieci. Jednak archiwa kościelne udostępnione w internecie kończą się na 1939 r. Przejrzałam skany księgi zgonów między 35 a 39 rokiem, ale nic nie znalazłam. Szukałam w wielickim grobonecie i też nic. Żadnego członka rodziny nie znalazłam...
Gdzie mogę szukać dalej? Gdzie się udać? Jak ugryźć tę sprawę?