Zaczynam pasjonować się historią moich przodków Pierzchnicy i okolic.
Nazwiska które mnie interesują to:Markiewicz Czyżewski ,Pochorecki, Strachorski ,StanislawaKrasucka ,Agnieszka Latosinska.
Możliwe jest ,ze któreś z nich związane jest z historia najstarszych, tamtejszych rodów szlacheckich (jest mało publikacji-jak szukać ?)
Z gory bardzo dziekuje.
EWA RITEWA
Rody szlacheckie z Pierzchnicy i okolic
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
ritewa1944
-
Robert_Kostecki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
rody szlacheckie z PIERZCHNICY I OKOLIC
Po pierwsze - o którą z miejscowości o nazwie Pierzchnica tu chodzi, bo w granicach obecnej Polski są trzy.
Po drugie - wymienione nazwiska są "szlacheckie", ale to wcale nie oznacza, że wszystkie osoby je noszące należały do stanu szlacheckiego.
Po trzecie - zacznij od drogi metrykalnej i dopiero po konkretnych ustaleniach można nawiązać, chociażby do źródeł drukowanych (herbarze, monografie poszczególnych rodzin, itp. opracowania).
Robert
Po drugie - wymienione nazwiska są "szlacheckie", ale to wcale nie oznacza, że wszystkie osoby je noszące należały do stanu szlacheckiego.
Po trzecie - zacznij od drogi metrykalnej i dopiero po konkretnych ustaleniach można nawiązać, chociażby do źródeł drukowanych (herbarze, monografie poszczególnych rodzin, itp. opracowania).
Robert
-
ritewa1944
rody szlacheckie z PIERZCHNICY I OKOLIC
Dziekuje za dobre radyRobert_Kostecki pisze:Po pierwsze - o którą z miejscowości o nazwie Pierzchnica tu chodzi, bo w granicach obecnej Polski są trzy.
Robert
Moje zainteresowanie to :
Gmina-PIERZCHNICA powiat KIELECKI woj.SWIETOKRZYSKIE
Dziekoje za liste ktora mi Pan podal- dzieki niej znalazlam poszukiwany pelny akt slubu 1836 (14) Marianny Pochoreckiej z Janem Czyzewskim.
. Mam takie pytanie -jezeli w tej liscie ktora mi Pan podal nie ma daty urodzin (-przyklad -MALGORZATY GOLIMENT ur.1792.3)
to gdzie jej szukac ,?
Nazwiska daty urodzin daty smierci idaty slubow mowia mi ze. wszyscy sa urodzeni brali slubyi umarli w PIERZCHNICY powiat KIELECKI-
Jezeli chodz o Akty czesto znajduje numery aktow, ale jak chce otworzyc--- czesto nie istnieja- duzo aktow bylo moze spalonych w casie pozaru. starego kosciola w PIERZCHNICY-
Czy mozna je znalesc w inny sposob -jak tak to gdzie? .
Pomocne bylo by rowniez odnalesc inne akta metrykalne niz parafialne oraz wspisy do ksiegi ludnosci stalej.
Mowiono mi w rodzinie o osobach posiadajacych ziemie i dworek ale nic konkretnego nie wiem.
Chciala bym poznac historie najstarszych tamtejszych rodow nalezacych moze do mojej rodziny.Znalesc ich status spoleczny (nie wiem w jaki sposob i gdzie szukac
Slyszalam-Czyzewski cherb DRYGA
Markiewicz cherb LABEDZ -ale nie wiem czy te cherby maja cos wspolnego z moimi rodzinami.
Dziekoje bardzo za kontakt oraz rady i mozliwosci poszukiwan.
Ewa-RITA
-
Andrzej75

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Re: rody szlacheckie z PIERZCHNICY I OKOLIC
Jak to: nie ma daty?ritewa1944 pisze:Mam takie pytanie -jezeli w tej liscie ktora mi Pan podal nie ma daty urodzin (-przyklad -MALGORZATY GOLIMENT ur.1792.3)
to gdzie jej szukac ,?
Geneteka podaje rok i numer aktu:
1792 45 Małgorzata Goliment Jacenty Marianna Pierzchnica
A w Genbazie ten akt chrztu znajduje się tutaj:
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,56623,121
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
-
ritewa1944
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz.Jestem osoba poczatkujaca ale zaczynaja mnie pasionowac prace poszukivan przodkow.Andrzej75 pisze:Jak to: nie ma daty?ritewa1944 pisze:Mam takie pytanie -jezeli w tej liscie ktora mi Pan podal nie ma daty urodzin (-przyklad -MALGORZATY GOLIMENT ur.1792.3)
to gdzie jej szukac ,?
Geneteka podaje rok i numer aktu:
1792 45 Małgorzata Goliment Jacenty Marianna Pierzchnica
A w Genbazie ten akt chrztu znajduje się tutaj:
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,56623,121
Musze sie duzo nauczyc .Wzruszyla mnie bardzo pomoc jaka otrzymoje .
Dziekoje za mozliwosci ulatwiajace mi wejscia na Skany chetnie bym to zrobila dzisiaj ale nie mam dzisiaj internetu wiec wejde jak tylko bede miala mozliwosc.Ne umiem jak pan prosi edytowac pierwszego postu ale oczywiscie akceptuje tlomaczenie jak tylko wejde na internet to dam znac.
Ewa Rita
-
ritewa1944
OK- BARDZO DZIEKUJE
staralam sie przeczytac i zeby zrozumiec" chapeau bas"-nie latwo-barzo krotko -malo wiadomosci-
imiona mozna sie domyslec ale czy pisze PIERZCHNICA ?nie doczytalam sie ?
EWA RITA
staralam sie przeczytac i zeby zrozumiec" chapeau bas"-nie latwo-barzo krotko -malo wiadomosci-
imiona mozna sie domyslec ale czy pisze PIERZCHNICA ?nie doczytalam sie ?
EWA RITA