ślubAntoni Sawicki Katarzyna Olszewska Strawczyn 1725

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kozera_Piotr »

Witam
Potrzebuję pomocy przy tłumaczeniu aktu małżeństwa między wyżej wymienionymi osobami. Link do aktu https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440.
Katarzyna Olszewska to krewna proboszcza strawczyńskiego Józefa Antoniego Olszewskiego.
Pozdrawiam
Piotr
Pelagiusz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pelagiusz »

Witam

Dnia piątego tegoż [miesiąca], ja, Kazimierz Gładyszowski, kanonik skarbimierski (skalbmierski), proboszcz piekoszowski, potwierdziłem małżeństwo zawarte między szlachetnymi: Antonim Sawickim, obywatelem kieleckim, oraz panną Katarzyną Olszewską z plebanii, bratanicą znakomitego przewielebnego proboszcza strawczyńskiego, po uprzednich trzech zapowiedziach; w obecności świadków: wielce znakomitego i przewielebnego pana Mikołaja Silnickiego, kanonika kijowskiego, proboszcza chełmczeńskiego, urodzonego Kazimierza Jarockiego, a ponadto sławetnego Mateusza Zacharskiego i Jana Kozłowskiego, obywateli kieleckich, oraz innych godnych wiary.

Pozdrawiam

Jacek Ducki
Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kozera_Piotr »

Dziękuję bardzo. Tak podejrzewałem, bo w tym czasie przebywał brat proboszcza strawczyńskiego, Jan Gabriel Olszewski.
pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”