Parafia Miadzioł Białoruś
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
jozefswider

Czy są dostępne online księgi parafii Miadzioł Nowy z lat 1890 - 1930 .
Poszukuję aktu zgonu Justyna Świderskiego z Miadzioła ur. ok. 1840 roku .
Józef Świderski
Poszukuję aktu zgonu Justyna Świderskiego z Miadzioła ur. ok. 1840 roku .
Józef Świderski
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Dane żony może podaj i dzieci ?
ze szklanej kuli mi wychodzi Barbara ale jakoś tak nieostro widzę
rozumiem, że dla sportu szukasz, bo imion rodziców tam nie będzie
ze szklanej kuli mi wychodzi Barbara ale jakoś tak nieostro widzę
rozumiem, że dla sportu szukasz, bo imion rodziców tam nie będzie
-
jozefswider

-
Arek_Bereza

-
jozefswider

Niestety ślubu nie znalazłem , myślałem że może coś będzie w akcie zgonu .
Czy możesz podesłać mi ten akt zgonu ?
Czy możesz podesłać mi ten akt zgonu ?
Ostatnio zmieniony pt 14 lip 2023, 22:18 przez jozefswider, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Arek_Bereza

ale ja nie ma aktu zgonu, widzę narodziny dzieci. i widzę coraz więcej
https://www.familysearch.org/search/rec ... 8%D1%87%2A
https://www.familysearch.org/search/rec ... 8%D1%87%2A
-
jozefswider

-
Wladzislaw

- Kontakt:
Jak zwykle w kazdym archiwum - musisz ogladac ksiegi. Tylko juz w jesieniu.jozefswider pisze:ale nie wiem jaka jest w obecnej sytuacji dostępność do tych akt.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
-
jozefswider

-
Arek_Bereza

Akt zgonu nie pomoże Ci w dalszych poszukiwaniach, chyba, że pojawi się otcziestwo. Raczej zrobiłbym kwerendę Miadzioła. Na pewno nie wszystko jest zindeksowane. Na pewno jest jeszcze jeden Justyn ojciec Magdaleny?. Tak z głowy: ta Magdalena wyszła za Slabczyka? Chyba Feliksa ? A z kolei w aktach urodzeń dzieci Justyna stale pojawia się Jan Slabczyk. Podejrzewam, że imię Justyn nie będzie popularne a w kontekście rodzinnym kwerenda pozwoli go zidentyfikować. Ta Barbara jest ciekawa, bo po sąsiedzku FS wykazuje Barbarę o tym samym nazwisku w innym związku w latach 50. To raczej nie ta sama ale pokazuje, że Kudzinowicze to rodzina z sąsiedztwa.
-
jozefswider

Ojciec Justyna miał prawdopodobnie na imię Antoni . W 1881 r. zmarł w Miadziole Józef Świderski syn Antoniego , niestety nie zachował się akt zgonu , dane są ze spisu . Co prawda księga z tego roku jest , ale brakuje akurat tylko tej strony na której był ten akt (nr. 79 ) .
W tej księdze akty zgonów są dość obszernie opisane , szkoda że akurat tego aktu nie ma . Józef był najpewniej bratem Justyna , a siostrą Anna Pawłowska , która była chrzestną dzieci Józefa i Justyna . Justyn miał też syna Józefa . Przypuszczam ,że w akcie zgonu Justyna będzie
otczestwo i będzie to potwierdzenie moich przypuszczeń .
Tak na marginesie ja swoją gałąż Świderskich mam opracowaną do roku 1400 . Świderskimi z Miadzioła zainteresowałem się ponieważ napisała do mnie potomczyni Świderskich z Miadzioła i pisała ,że jej dziadek twierdził iż przodkowie pochodzili z Mazowsza i byli herbu Ślepowron . Jak na razie to się nie potwierdza ,ale być może było to możliwe .
Czytałem ostatnio ,że W Miadziole w 2018 r. odnalazły się księgi , które przed przyjściem armii czerwonej były zamurowane w skrytce klasztornej . Prawdopodobnie są to księgi z Miazioła Starego .
Właśnie odnalazłem akt zgonu Petroneli Świderskiej wdowy po Antonim Świderskim , zostawiła synów Józefa i Justyna .
Akt nr .14 1870 r.
Józek
W tej księdze akty zgonów są dość obszernie opisane , szkoda że akurat tego aktu nie ma . Józef był najpewniej bratem Justyna , a siostrą Anna Pawłowska , która była chrzestną dzieci Józefa i Justyna . Justyn miał też syna Józefa . Przypuszczam ,że w akcie zgonu Justyna będzie
otczestwo i będzie to potwierdzenie moich przypuszczeń .
Tak na marginesie ja swoją gałąż Świderskich mam opracowaną do roku 1400 . Świderskimi z Miadzioła zainteresowałem się ponieważ napisała do mnie potomczyni Świderskich z Miadzioła i pisała ,że jej dziadek twierdził iż przodkowie pochodzili z Mazowsza i byli herbu Ślepowron . Jak na razie to się nie potwierdza ,ale być może było to możliwe .
Czytałem ostatnio ,że W Miadziole w 2018 r. odnalazły się księgi , które przed przyjściem armii czerwonej były zamurowane w skrytce klasztornej . Prawdopodobnie są to księgi z Miazioła Starego .
Właśnie odnalazłem akt zgonu Petroneli Świderskiej wdowy po Antonim Świderskim , zostawiła synów Józefa i Justyna .
Akt nr .14 1870 r.
Józek