Szostak Tarnopol - zaginione dane

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

PatiSz

Post autor: PatiSz »

Cześć,
Od jakiegoś czasu próbuję odtworzyć drzewo genealogiczne mojej rodziny. O ile od strony mamy nie mam problemu z wnioskowaniem o akty stanu cywilnego i znalezieniem ich danych w spisach/indeksach, tak od strony taty nie jestem w stanie absolutnie nic znaleźć.
Ciągle czekam na decyzję w sprawie wydania mi ich aktów zgonów/małżeństwa, ale wątpię, żeby na podstawie takich szczątkowych danych mi je przyznano.

Szukam dziadka i jego przodków:
Zenon Szostak - ur. ok 1915-1920 w Tarnopolu lub okolicach, po wojnie przesiedlony do Wrocławia. Tam poznał moją babcię Janinę Zieniuk i przenieśli się do Szczecina - tam oboje zmarli.
Janina Szostak (zd. Zieniuk) - ur. 1924-03-31, zm. 1994-06-09
Zenon Szostak - ur. ??, zm. 1990-03-17

Szukałam już chyba wszędzie, nawet przeglądałam spis urodzeń w Tarnopolu. Może jest jeszcze jakieś miejsce gdzie mogłabym kontynuować poszukiwania?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Arek_Bereza »

data i miejsce śmierci są znane, wystąpiłaś jak rozumiem o odpisy aktów zgonu dowiesz się o miejscu i dacie urodzin oraz o rodzicach. Po co bazować na tym co niepewne skoro można na tym co pewne (w miarę)
Ostatnio zmieniony pn 17 lip 2023, 11:23 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ciut zbyt ogólnie to "szukałam już chyba wszędzie".
Konkretnie może
- odpisy aktów zgonu masz?
- odpisy, kopie akt[ów] małżeństw: cywilnego, ew., religijnego?
- koperty dowodowe, metryczki dowodów, ewidencja ludności, PUR, ZUS-y etc?
- postępowanie/a spadkowe?

Nie, to nie są "zasoby internetowe". To są archiwalia dostępne dla Ciebie jako zstępnej i wąskiego grona.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
PatiSz

No tak, troche źle sformułowałam pytanie. Jestem w trakcie ubiegania się o akty zgonu, na ich podstawie będę szukać dalej.

Wiem natomiast, że dziadek był przesiedlony z okolic Tarnopola do Wrocławia. Czy są jakieś spisy takiej ludności żeby ewentualnie zweryfikować datę urodzenia albo pochodzenie?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Po kolei. Nie skacz.
Zakładając "z okolic", pełną wiarygodność przekazu ustnego ( i to nie bezpośredniego, niepotwierdzonego) etc i tak sporo naciągasz.
Kiedy i skąd do Wrocławia. Dokładnie gdzie do Wrocławia. Sam? Jakaś dalsza rodzina /sąsiedzi z nim?
Wystarczająco wiele "???" bywa przy potwierdzaniu "Iksiński z AU to ten sam Iksiński co podawał że jest tym z AU" by jeszcze to nadbudowywać "z okolic" "mniej więcej" etc

Na razie chyba nie masz literalnie nic. Choć możesz mieć:)
PatiSz

No właśnie coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że nie mam nic :( wszystko to informacje, które gdzieś krążą po rodzinie, ale żadnego oficjalnego. Do tego imię i nazwisko dziadka nie figuruje w żadnych spisach.

No nic. Wypada mi jedynie czekać na informacje z urzędu stanu cywilnego i po nitce do kłębka. Dziękuję :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Cale szczęście, że nie figuruje - unikasz pułapki spisów i ciągnięcia nitek porwanych, bez osadzenia w dokumentach przypasowywania na siłę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”