Nowara Paul

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ed123

Sympatyk

Post autor: ed123 »

Dostałem odpowiedź z IPNu w Katowicach na moje zapytanie (zasugerowane przez p.W.Sroczyńskiego) :
niestety, w aktach IPN Ka 116/1467 figuruje tylko informacje, że jakiś Paweł Nowara został owszem wcielony do Wehrmachtu, ale dopiero w 1943 r – a więc to nie jest ten poszukiwamy....
A moja próba zainteresowania mediów i urzędu miejskiego tą sprawa nie powiodła się : wysłałem (20/06/2023 14:08) mail-a do lokalnych, ślaskich mediów :

redakcja@media-operator.pl
redakcja@slazag.pl

oraz do Urzędu Miejskiego w Rudzie Śląskiej (miał on urodzić się w Kochłowicach które dziś należą do Rudy Slaskiej)  :

um_ko@ruda-sl.pl

I do dziś brak reakcji a nawet potwierdzenia otrzymania mego mail-a… A szkoda ! Taki wyjatkowy, ciekawy czlowiek-bohater - ktoś mógłby napisać o nim super książkę czy scenariusz filmowy...
Czy naprawdę nie znajdzie się dziennikarz czy historyk który zechce pochylić sie nad tą sprawą ?
Może np polonijny?
A może ktoś na tym forum coś poradzi - albo kogoś znajomego tym zainteresuje ?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Dość szybko IPN odpowiedział. Na podstawie ww nie wykluczyłbym jednak, że to ta sama osoba - nie wiem czy to nie relacje, zeznanie czy dokumenty. Warto odnotować e kategorii "brak potwierdzenia" nie "wykluczenie". Jak najbardziej możliwe, że był nie jeden, a co najmniej dwóch.

Wydaje się, ze otrzymałeś informacje o akcie urodzenia - masz już jego kopie? Podlinkuj.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ed123

Sympatyk

Gaba Salwierak napisała na facebooku tak:
„Syna Paula i Franciszku Ullmann, Nazwisko znane w okolicach Taciszowa. USC Kochłowice w AP Katowice akt urodzenia nr 25”

https://www.facebook.com/slaskzbuntowan ... USXdr&_rdr
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Czyli masz informację jak i gdzie pozyskać część poszukiwanej informacji. "Szukam rodziny" z pierwszego postu, to w zakresie rodziców - przez kopię aktu urodzenia o podanych namiarach
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Gaba

Re: Paul Nowara

Post autor: Gaba »

ed123 pisze:
Gaba pisze:Proszę do mnie napisać na adres maila salwierak.g@gmail.com
Nie wiem dlaczego, ale na FORUM Siliusa przestałam widzieć Pan posta ...hmmm

Pozdrawiam
Nie mam pojecia co tam sie stalo – ale mozna ciagle zobaczyc ten post pod adresem :

https://siliusradicum.pl/fora/temat/pau ... post-37425

choc bez mej odpowiedzi w ktorej prosiłem Panią o ponowne przesłanie załączonych uprzednio zdjęć – ale powiększonych, bo tamtych nie udało mi się przeczytać…
(najlepiej na forum tutaj) – za co z góry dziękuje !

Pozdrowienia
W dalszym ciągu podtrzymuję swoją wcześniejsza wiadomość:) podałam adres maila i czekam. Pomóc zawsze chętnie pomogę, ale nie wszystko trzeba załatwiać na forum. Tym bardziej, że zaglądam tu bardzo rzadko. Akt mogę również wysłać na adres maila.
ed123

Sympatyk

Re: Paul Nowara

Przypuszczalne miejsce urodzenia Paula Nowary – Kochłowice - to dzisiaj dzielnica Rudy Śląskiej. Wystarczy “wygooglować” “Nowara Ruda Śląska” by się przekonać, że osób noszacych to nazwisko w tym mieście nie brak. Czy są wśród nich jego krewni? Gdy wysyłałem mail-a do Urzedu Miejskiego w Rudzie Śląskiej to liczyłem, że temat zainteresuje miasto na tyle by to wyjaśnić… (a może fakt, że nie otrzymałem jeszcze nie tylko odpowiedzi ale nawet potwierdzenia otrzymania mego maila należy optymistycznie rozumieć tak, że cały dostępny personel się tym zajmuje dzień i noc! I że nie ma po prostu komu odpowiedzieć?;)) W mieście jest ulica Antoniego Nawary, jego brat Filip ma swój plac w Tychach, a trzeci z braci, Alojzy – ulicę w Raciborzu. Tak, tych trzech braci pochodzi z zasłużonej śląskiej rodziny Nawarów… A może to krewni Paula? Tym bardziej powinno to miasto zainteresować… Na facebooku też są zainteresowani tym tematem (“slaskzbuntowany”):
https://m.facebook.com/slaskzbuntowany/ ... 36/?type=3
Do p.Gaby Salwierak: Chyba najlepiej będzie jeśli zechce Pani tam właśnie zamieścić kopię aktu urodzenia Paula. Tam przecież Pani się też udziela. To powinno ułatwić odszukanie rodziny śląskiego bohatera...

Naturalnie, należy też pamiętać, że wszystkie dane do tej pory ustalone to na razie robocze hipotezy… Które trzeba by jeszcze raz gruntownie sprawdzić…
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”