Parafia Nowe Miasto nad Wartą

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

arborpl

Sympatyk
Mistrz

Post autor: arborpl »

Czy ktoś przeglądał księgi metrykalne parafii Nowe Miasto nad wartą z okresu przed 1810 roku i natknął się na miejscowość Kruczyńskie Holendry bądź Kruszczyńskie Holendry. Wiem, że dziś istnieją takie miejscowości jak Kruczyn i Kruczynek i chyba należą do tej parafii
I jeszcze jedno czy księgi metrykalne spisane po łacinie czy w języku niemieckim?

Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Tymowski_Marian

Sympatyk

Post autor: Tymowski_Marian »

Kruczyńskie Holendry bądź Kruszczyńskie Holendry nie sa chyba w tych stronach. Kruczyn i Kruczynek gmina Nowe Miasto nad Warta, ale parafia Kolniczki.
Pozdrawiam
Marian
arborpl

Sympatyk
Mistrz

Post autor: arborpl »

Dziękuję za odpowiedź.
Moje pytanie wzięło się z tego, że w mojej księgach z mojej parafii w roku 1828 wpisano wyciąg z metryk urodzenia trzech (dorosłych) synów mojego przodka. Metryki były wydane w Wielkim Księstwie Poznańskim z Parafii Nowe Miasto. Więc pasuje mi parafia Nowe Miasto nad Wartą. Parafia Kolniczki jak sądzę to młoda parafia.
Patrzyłem u Mormonów. Metryki obejmują lata 1614-1948 mają coś wspólnego z Jarocinem.
Patrzyłem w bazie pradziad - akta są w A.P. w Poznaniu late te same, więc z dużą dozą pewności przypuszczam, że to ta parafia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”