Historie rodzinne

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Dubiel_Leszek
Kontakt:

Historie rodzinne

Post autor: Dubiel_Leszek »

Witam
Przymierzam się do spisywania historii rodzinnych. Problem polega na tym, że nie bardzo wiem w jakim programie je spisywać ba nawet nie wiem jakiwego rodzaju miałby być to program czy np. PAF, Family Historian, phpgedview lub coś z baz danych albo jakieś programy do (między innymi )blogowania. Założenia byłyby takie:
1. Historia np. mojego ślubu opowiedziana np. przezemnie, moją żonę moją mamę lub innego członka rodziny, żeby np. po kliknięciu na wydarzenie była możliwość odczytania różnych wersji tego wydarzenia opowiedzianego przez różne osoby.
2. Możliwość opisywania osób z drzewa genealogicznego przez inne osoby. Przyłączone do osoby opisującej jak i opsywanej.
3. Możliwość opisywania wydarzeń on-line.
4. Możliwość indeksowania i łatwego wyszukiwania np. śluby, pogrzeby, historie rodzinne.
To kilka moich zachcianek. Może ktoś już próbował robić coś takiego i podzieliłby się swoim doświadczeniem.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Lesiak_Henryk

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Historie rodzinne

Post autor: Lesiak_Henryk »

A może odpowiednim do spełnienia Twoich oczekiwań narzędziem będzie aplikacja użyta również do tworzenia Wikipedii pod adresem pl.rodovid.org Moim zdaniem tego typu oprogramowanie posiada nie do końca wykorzystuwane w genealogii możliwości. Od niedawna używam budując przy jego pomocy swoje drzewo. Mimo, że nie poznałem jeszcze wszystkich jego funkcji to jestem bardzo zadowolony.
Z pozdrowieniem; Heniek.
Awatar użytkownika
Dubiel_Leszek
Kontakt:

Historie rodzinne

Post autor: Dubiel_Leszek »

Rozpatrywałem również zastosowanie jakiejś odmiany Wiki. Zobaczę tą którą polecasz. Niby taka prosta sprawa jak spisanie opowieści rodzinnych a kłopot ze zorganizowaniem ich.
Pozdrawiam
Leszek Dubiel
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Historie rodzinne

Post autor: mmaziarski »

Ja korzystałem dawniej z programu Ages,obecnie używam AgelongTree.Pozwala on na to wszystko co Pan chciał robić.Z niego tez wychodzą piękne schematy w obrazie GIF,które są podobne do wizytówek na klapach marynarki.Mogą też zawierać zdjęcia.A co najważniejsze można plik Gedcom zapisać w formie archiwalnej i przesłać komuś z rodziny a on po dopisaniu swoich danych i notatek oraz zdjęć odsyła Panu z powrotem i można dalej na tym pracować.
Pozdrawiam M Maziarski
P.S.W Jaśle jest wiele osób o nazwisku Dubiel.Najstarsze zapisy od 1784 w księgach parafialnych były też Dubil
MMaziarski
Awatar użytkownika
Lechowski_Cezary

Sympatyk
Kontakt:

Historie rodzinne

Post autor: Lechowski_Cezary »

Osobiście zalecałbym własną inicjatywę, a więc zaprojektowanie strony na zasadzie własnego pomysłu. Robienie stron według szablonów, to strata czasu. Prawdziwa strona musi wyrażać wszystkie zalety i przywary pomysłodawcy no i w naturalny sposób przedstawiać Jego przodków.
Cezary Bronislaw Lechowski
minojek

Sympatyk

Historie rodzinne

Post autor: minojek »

Ja do tej pory korzystałem z darmowego PAF-A i byłem (i wciąż jestem) bardzo zadowolony. Dopiero wczoraj odnalazłem także darmowy program do tworzenia drzew genealogicznych (jeśli chodzi o możliwości to jest nieco lepszy od paf-a, zresztą to każdy sam musi sobie ocenić) o nazwie Family Tree Bulider. Myślę, iż nazwa jest większości użytkowników znana, ale dla osoby która zaczyna przygodę z genealogią. Ale w PAF-IE (do którego mogę Panu wysłać link przez PW) też można dodawać zdjęcia, wideo i audio, tak więc jest to program godny uwagi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”