Worona Bartłomiej

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Worona Bartłomiej

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Pani radosna informacja mnie przyniosła refleksję, że ja już nie nadaję się do szukania. Przegapiłem ten akt ślubu. A Białystok i 1879 rok wszak sprawdzałem.
Buzuny są ściśle związane z Turośnia . W tej chwili są jej częścią a raczej wspomnieniem po rezydencji pałacowo ogrodowej i folwarku. Mają długą i ciekawą historię . Założycielem Buzun, kolejnego dworu nad Turośnią był Maciej z Krajiny herbu Topór, który otrzymał dobra ziemskie z nadania króla Zygmunta Starego. W drugiej połowie XVI wieku majątkiem władał Stanisław Fogelweder dworzanin i współpracownik monarchy. Na przełomie stuleci posiadaczami majątku została rodzina Kundów. Po śmierci ostatniego właściciela Buzun nastąpiła dewastacja założenia
O historii Turośni więcej tu
https://www.turosnkoscielna.pl/archiwum ... gminy.html
Zwracam uwagę na fragment „ Od 1798 r. Turośń stała się centrum jednego z kluczy dóbr rudzkich Ossolińskich. Józef Kajetan Ossoliński wraz z synem Wiktorem Maksymilianem prawnym posesorem Turośni, zamieszkiwali w Rudce.
To może mieć znaczenie dla ewentualnej dalszej kwerendy. Oczywiście Turośń powinna być poddane szczegółowej kwerendzie ksiąg Archidiakonatu w poczekalni. Z własnej praktyki jednak wiem, że chrzty bywały po sąsiedzku. W tym przypadku mogła to być parafia Rudka (tam Woronów sporo, Pani przodkowie to poddani Ossolińskich, mogli tam być „przerzucani” ) oraz być może sąsiednia Strabla.
Tę podpowiedź warto mieć na uwadze w dalszej ewentualnej kwerendzie. Niby dla Motoszków Turośń jest matecznikiem , śluby były zawsze w parafii panny i Turośń wydaje się właściwa . Może jednak akurat Józefa nie była z parafii turośniańskiej?.
Na szukanie Karulukiewiczów vel Korolkiewiczów nie mam żadnego pomysłu poza refleksją , że błędy w metrykach były dosyć powszechne.
Powodzenia w poszukiwaniach
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Worona Bartłomiej

Post autor: puszek »

Syn Bartłomieja i Józefaty (z Motoszków) Wronów - Jan ur 1825r./Buzony/par. Turośń
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 9_0528.jpg
Akt zgonu z 1826r. w Buzonach, wymieniony jest Bartłomiej Wrona (po Mateuszu)
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 9_0509.jpg

1823r./Buzony - akt ur Bernarda, syna Bartłomieja Wrony i Agnieszki Kondzior
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 5_0115.jpg
Bernard umiera w 1823r.
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 5_0135.jpg
Jeśli byłby to ten sam Bartłomiej Wrona to ślub z Józefatą Motoszko między 1823-1825
Bartłomiej Wrona wdowiec i Agata Drylowa wdowa ślub 1821r./Buzony
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 3_0968.jpg
Bożena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Worona Bartłomiej

Post autor: Arek_Bereza »

jeśli między 1823 a 1825 to Niewodnica odpada
edit
Strabla za te lata też odpada, podobnie Zabłudów, bo są indeksy
Choroszcz też sprawdziłem.
Wirginia_Worona

Sympatyk

Worona Bartłomiej

Post autor: Wirginia_Worona »

Bardzo Wam dziękuję za pomoc w poszukiwaniach. Panie Jerzy, doceniam Pana wkład i niesamowite dzielenie się wiedzą tylko dlatego, że Pan może. Jestem wdzięczna za wszystko, nawet najmniejszy szczegół czy ciekawostkę o regionie, która przybliża mnie bardziej do rodzinnej historii.

Powoli przeszukuję skany i znalazłam Bartłomieja Wronę wspominanego jako świadka lub chrzestnego jeszcze przed 1810. Nie wiem za wiele o historii, ale wydaje mi się, że raczej na takie role nawet w tamtych czasach wybierano osoby bardziej dorosłe niż nastolatków? Oczywiście to nie jest argumentem przeciw teorii, że cały czas mowa o jednym Bartłomieju, który miał Józefa ze swoją trzecią żoną, gdy był już koło 50-ki.

Zauważyłam też, że w Turośni Dolnej mieszkało sporo Wronów, ale do 1814 jak już było jakieś małżeństwo, to z kobietą Wronianką. Czy istniał może jakiś zwyczaj żenienia się w parafii pochodzenia żony?

Od siebie dodam, że czytanie tych metryk sprawiło, że zaczęłam doceniać wspaniałość księdza, który prowadził metryki w parafii innej gałęzi mojej rodziny. Każdy wpis był niczym oddzielna opowieść "Działo się..." i pełen był szczegółów o uczestnikach. Ten tutaj nie podawał nawet takich podstaw jak wiek i rodzice :(

A, że skupiłam się na Wronach i zapomniałam o Matoszkach, to będę jeszcze raz od początku wszystko czytać i mam pytanie, czy jak to przy okazji zindeksuję, to będzie OK?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Worona Bartłomiej

ślub w parafii zamieszkania (niekoniecznie pochodzenia) panny młodej - to dość tradycyjne
indeksacja zawsze potrzebna ale wtedy trzeba cały rocznik. najpierw skontaktuj się z adminem geneteki na podlaskie i przeczytaj instrukcję
https://geneteka.genealodzy.pl/jak-inde ... p?lang=pol
Wirginia_Worona

Sympatyk

Re: Worona Bartłomiej

puszek pisze: Akt zgonu z 1826r. w Buzonach, wymieniony jest Bartłomiej Wrona (po Mateuszu)
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 9_0509.jpg
Ten Bartłomiej miał chyba 62 lata.
puszek pisze: Bartłomiej Wrona wdowiec i Agata Drylowa wdowa ślub 1821r./Buzony
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 3_0968.jpg
Być może to ten 62-letni Bartłomiej. Jak myślicie? :)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

możliwe, ale to nie Twój Bartłomiej, Twój był po Pawle
IStachowiak

Post autor: IStachowiak »

Dzien dobry,

Widze, ze prowadzimy prawie, ze blizniacze poszukiwania!

Co do mojej linii Woronieckich / Wronow / Woronow / Woroniakow itd. ;) , moja praprababcia Michalina Woroniecka mieszkala na ulicy Malej 8 w Warszawie. Bylo to w latach od ok. 1910 do 1970. Michalina urodzona 10/12/1888 w Dolubowie na Podlasiu byla corka Wiktora Woronieckiego i Dominiki Kujawskiej. Wiktor Woroniecki urodzony 4/10/1834 w Spieszynie Parafia Rudka (urodzony jako Wrona) rowniez Podlasie jako syn Marcina Woronieckiego i Marianny Zielinskiej. Mial czworke rodzenstwa Andrzeja, Jana, Pauline i Katarzyne, byl z ciazy blizniaczej sipstra Flawia najprawdopodobniej zmarla przy porodzie badz jako niemowle.

Z dokumentu slubu Andrzeja Woronieckiego wiem, ze Marcin Woroniecki byl synem Jakuba Woronieckiego - jednak zarowno o Marcinie i Jakubie nic wiecej nie wiem - najstarszy dokument w Parafii Rudka i Dolubowo jaki znajduje z nazwiskiem Wrona / Woronow / Woroniecki dot. mojej linii to 1834 akt urodzenia Wiktora.

Z historii rodzinnych dowiaduje sie, ze galaz ta jest idaca od ksiazat Woronieckich (typowa legenda) doszlo do mezaliansu w ktoryms z pokolen przez co brak aktualnie wspominek o tej galezi. Wiem, ze legenda jest zywa w dalszych galeziach rodziny, z ktora nikt raczej miedzy soba nie rozmawial od 80 lat - wiec moze cos w tym jest. W parafii rudka i osciennych prozno szukac akt mojej galezi woronieckich w latach wczesniejszych niz 1834 wiec zakladam ze przybyli na te tereny "skads" z jakiegos powodu. W oparciu o historie Babci stracili majatek gdzies na rusi czerwonej przez co wyjechali - tutaj pozostaje gdybanie ale jak bylo to opisane wyzej, "przerzuceni" zostali z parafii Turosn?
Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Serio masz udokumentowane zamieszkiwanie przez 60 lat w jednym miejscu, w jednej kamienicy (mieszkaniu?) w Warszawie? Przed dwie wojny światowe? To rzadkość. Nawet na Pradze.
meldunkowe z Małej 8 są od 1931..ale nie widziałem, nie wiem czy bez luk
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
IStachowiak

Co do lat 30tych i dalej do lat 70tych mam udokumentowane w formi akt metrykalnych a dalej juz z przekazu ustnego od Babci, ktora sama praprababcie z Malej wyprowadzala bo warunki nie byly mowiac delikatnie odpowiednie dla 90kilko letniej staruszki.

Jesli chodzi o lata przed 1930 masz racje uzylem skrotu ze wzgledu na szybko pisana wiadomosc... moja Babcia twierdzi, ze Mala byla przez Michaline zamieszkana od poczatku przyjazdu do Warszawy. Jednak wiemy z niektorych akt, ze zamieszkiwala tez kwatery na Nowym Swiecie i Ogrodowej.

Takze podsumowujac dokladnie od 1931 na 100% zamieszkuje ulice Mala do lat 70tych
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

powinien być wcześniejszy adres w tej meldunkowej
ja bym skan pozyskał:) szczególnie, że nieprzerwanie i istnieje księga - złożenie wcale nieczęstych sytuacji
nawet jeśli od 1931..choć to już nie taki rodzynek jak byłby od 1910
IStachowiak

Gdzie moge ja znalezc? W linku widze tylko Brodno
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

APW zespół 1060, zamówienie w Milanówku 4-6 tygodni do realizacji. Poprzez płatną kwerendę, chyba że powalczysz o kopie w ramach udostępniania, czyli bezpłatnie i zwyciężysz:)

a najmłodsze - jeszcze w urzędzie dzielnicy - bywa, że informacja od ręki, z kopiowaniem gorzej
Wirginia_Worona

Sympatyk

Nie było mnie jakiś czas, bo życie mnie dopadło, a tu tyle się zadziało :D

Jeżeli chodzi o rodzinne legendy, to w mojej również jest o mezaliansie z Woronieckimi. Jeżeli mamy wspólnego przodka, to był on zapewne jeszcze przed 1800. Zakładając, że legenda jest "od zawsze", to może mieć ponad 200 lat i kto wie, czy jednak nie ma w niej ziarnka prawdy :D
Ale to niestety tylko gdybanie. Może warto byłoby zrobić jakiś test DNA, chociaż nie wiem czy jest sens, gdy możliwy wspólny przodek był tak dawno temu.

Czy jest może u Was Waldemar Woroniecki? Jak byłam mała to znalazłam go w książce telefonicznej jako zamieszkałego w Warszawie i się śmiałam z mojego taty (również Waldemara), że ma tam drugą rodzinę ;)

Z innej beczki, możliwe, że w październiku będę na dzień lub dwa w Białymstoku. Czy macie może jakieś wskazówki odnoście umawiania się i wyszukiwania rzeczy w archiwum archidiecezjalnym? Jakieś oczywiste rzeczy, o których jako świeżak mogę nie mieć pojęcia? :)

Pozdrawiam,
Wirginia
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Radziłbym przejrzeć spisy parafialne parafii Turośń Kościelna z lat na lat powiedzmy 1830 1850. Nie wiem jakie spisy się zachowały,ale mam nadzieję, że ,ze jakieś są . I mieć nadzieję ,ze Bartłomiej mieszkał w parafii turośniańskiej (Buzuny?) i jest zapisany w spisach . To pozwoliłoby go i jego rodzinne powiązania doprecyzować. Może nawet rodzice Bartłomieja jeszcze żyli?
Ja nie przeglądałem Turosni ale wzorem choćby pobliskiego Juchnowca spisy powinny być zdigitalizowane i można je przeglądać w komputerach czytelni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”