Żołnierz armii prus w niewoli rosyjskiej

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Antosiewicz_Anna

Sympatyk

Żołnierz armii prus w niewoli rosyjskiej

Post autor: Antosiewicz_Anna »

Witam, mój pradziadek Teodor Wilmowski słuzył w czasie IWS w armii pruskiej( mieszkał w Chełmnie) . Wiem, że był w niewoli rosyjskiej, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o zolnierzach armii pruskiej przebywających w niewoli. Gdzie moge szukac informacji [u

słuzył w 194 rezerwowy pułk piechoty grunhoff, marienwerder, [/u]
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

zołnierze armii prus w niewoli rosyjskiej

Post autor: piotr_nojszewski »

Na listach strat - Verlustlisten jest stosowna adnotacja.
pozdrawiam
Piotr
Antosiewicz_Anna

Sympatyk

Post autor: Antosiewicz_Anna »

Sprawdzałam, widnieje jako zaginiony
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Dobrze napisać gdzie się szukało. W przypadku takim typowo człowiek jest 2 razy na listach strat. Ale jeśli nie ma go drugi raz to z uwagi na straty wojenne w archiwach niemieckich boję się, że jedyne miejsce to Rosja. Wojskowe Archiwum Historyczne w Moskwie. Ale zgaduję bo nigdy tam nie szukałem list jeńców.
pozdrawiam
Piotr
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Re: zołnierze armii prus w niewoli rosyjskiej

Post autor: Irena_Powiśle »

piotr_nojszewski pisze:Dobrze napisać gdzie się szukało. W przypadku takim typowo człowiek jest 2 razy na listach strat. Ale jeśli nie ma go drugi raz to z uwagi na straty wojenne w archiwach niemieckich boję się, że jedyne miejsce to Rosja. Wojskowe Archiwum Historyczne w Moskwie. Ale zgaduję bo nigdy tam nie szukałem list jeńców.
Nie.
W RGWIA nie ma. Listy jeńców są w GARF (Archiwum Federalne Państwowe), oraz w archiwum w Spb, w archiwach różnych obwodów też, powinne być w Kijowie też, bo w miejscowości Darnica znajdował się obóz jeniecki.

Chociaż nie mam racji - w Kijowie mogą być listy wojska A-W, bo to kierunek walk południowy i zachodnio-południowy.
Wojsko pruskie to jak pisałam w jednym z archiwów (nie znam dokładnie w jakim, trzeba szukać) w Spb, w Moskwie w GARF i w archiwach obwodowych.
Listy na powrót to w GARF i mogą być w Spb.

PS już był o tym wątek.
Pozdrawiam,
Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”