Szukam informacji o Wincenty Burkacki Serock
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Arek_Bereza

Re: Szukam informacji o Wincenty Burkacki Serock
Intuicja mi podpowiada, że Franciszek urodził się we wsi Rzeczki parafia Ciechanów, syn Onufrego, wnuk Dionizego, prawnuk Jana z parafii Ciemniewko.
Ostatnio zmieniony pt 28 lip 2023, 20:38 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę przeanalizować metryki z Serocka.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 767&zoom=1
Akt urodzenia Alicji Florentyny Książyk 1911 - Serock chrzestny Marcin Burkacki.
ślub Franciszka Książyk 1908 w Serocku
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 767&zoom=1
Akt urodzenia Alicji Florentyny Książyk 1911 - Serock chrzestny Marcin Burkacki.
ślub Franciszka Książyk 1908 w Serocku
Katarzyna
-
Arek_Bereza

Miejsce urodzenia Marianny Książyk jest (powinno być) znane autorce. Bo zna datę jej zgonu.
Zgadzam się z Arkiem. Nie wiem dalej czego autorka szuka, jeśli wszytko ma i jest w metrykach
Niestety jest tu wiele takich "zapytań" -
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 388&zoom=1
Akt urodzenia Marianny Książyk w 1895 w Serocku zmarłej w 1948 w Serocku
Niestety jest tu wiele takich "zapytań" -
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 388&zoom=1
Akt urodzenia Marianny Książyk w 1895 w Serocku zmarłej w 1948 w Serocku
Katarzyna
-
Zygmuntowicz_Anna

Witam,Josy64 pisze:Tak się składa, że mam w swoim drzewie Dorotę Burkacką z Burkat w parafii Ciemniewko, która wyszła za mąż za mojego 3xpradzadka Józefa Czarneckiego. Tak jak pisała Bozenna w Burkatach było gniazdo rodowe drobnej szlachty mazowieckiej o tym nazwisku. Jest jakaś szansa że Wincentego korzenie sięgaja tego gniazda. Tak na szybko sprawdziłem, że ojciec Wincentego Franciszek mógł urodzić się w parafii Ciemniewo. Są 3 mogące wskazywać na niego przypadki urodzenia właśnie w parafii Ciemniewko. W 1825 , 1828 i 1831 r. rodzili się tam Franciszkowie Burkaccy. Franciszek bowiem miał w chwili urodzenia Wincentego jak wynika z aktu urodzenia z 1877 r lat 36.
Ślub ojca Wincentego Franciszka z Emilią Aleksandrowicz w 1859 w Przewodowie? Czy tak?
Pozdrawiam
Józef
Z informacji, które znalazłam na metryki.genealodzy.pl, to Wincenty Burkacki urodził się w 1877 roku. Zgadza się - jego rodzice to Emilia i Franciszek. Niestety nie wiem, czy Franciszek (ojciec Wincentego) ożenił się z Emilią w 1859 rok.
Czy te dane odczytał Pan z aktu urodzenia? Ja nie jestem w stanie odczytać, gdyż nie jest on w języku polskim.
W Geneszykacz w Przewodowie w 1859 roku jest spisany ten ślub i metrykę tego ślubu można jedynie uzyskać z Archiwum Diecezjalnego w Płocku.
Natomiast rodzice Franciszka Burkackiego są podani na jego drugim ślubie ( po śmierci Emilii Aleksandrowicz) w 1883 w Dzierżanin jako syn Onufrego i Balbiny Dzierżyńskiej.
Natomiast rodzice Franciszka Burkackiego są podani na jego drugim ślubie ( po śmierci Emilii Aleksandrowicz) w 1883 w Dzierżanin jako syn Onufrego i Balbiny Dzierżyńskiej.
Katarzyna
-
Józef_Pawłowski

Wysłałem Ci prywatną wiadomość. Może się przyda.
Zygmuntowicz_Anna pisze:Witam,Josy64 pisze:Tak się składa, że mam w swoim drzewie Dorotę Burkacką z Burkat w parafii Ciemniewko, która wyszła za mąż za mojego 3xpradzadka Józefa Czarneckiego. Tak jak pisała Bozenna w Burkatach było gniazdo rodowe drobnej szlachty mazowieckiej o tym nazwisku. Jest jakaś szansa że Wincentego korzenie sięgaja tego gniazda. Tak na szybko sprawdziłem, że ojciec Wincentego Franciszek mógł urodzić się w parafii Ciemniewo. Są 3 mogące wskazywać na niego przypadki urodzenia właśnie w parafii Ciemniewko. W 1825 , 1828 i 1831 r. rodzili się tam Franciszkowie Burkaccy. Franciszek bowiem miał w chwili urodzenia Wincentego jak wynika z aktu urodzenia z 1877 r lat 36.
Ślub ojca Wincentego Franciszka z Emilią Aleksandrowicz w 1859 w Przewodowie? Czy tak?
Pozdrawiam
Józef
Z informacji, które znalazłam na metryki.genealodzy.pl, to Wincenty Burkacki urodził się w 1877 roku. Zgadza się - jego rodzice to Emilia i Franciszek. Niestety nie wiem, czy Franciszek (ojciec Wincentego) ożenił się z Emilią w 1859 rok.
Czy te dane odczytał Pan z aktu urodzenia? Ja nie jestem w stanie odczytać, gdyż nie jest on w języku polskim.
Franciszek, Ksawery Burkacki urodził się w Ciechanowie w 1838 roku jako syn Onufrego i Balbiny Dzierzęckiej.
Onufry Burkacki w ożęni się w 1825 w Ciechanowie jako syn Dionizego i Józefy Wyszczelskiej.
Dionizy Burkacki żeni się parafii Ciemniewko w 1799 z Józefą Wyszczelską.
Dionizy Burkacki urodził się w Ciemniewku w 1767 roku jako syn Jana i Rozali
Onufry Burkacki w ożęni się w 1825 w Ciechanowie jako syn Dionizego i Józefy Wyszczelskiej.
Dionizy Burkacki żeni się parafii Ciemniewko w 1799 z Józefą Wyszczelską.
Dionizy Burkacki urodził się w Ciemniewku w 1767 roku jako syn Jana i Rozali
Katarzyna
Ludwik Kamiński ojciec Anny i dziadek Marianny Książyk/ Książek ur. się w 1834 w Serocku i zmarł w 1907 jako syn Jana i i Julianny Burlińskiej - rybacy
Jego żona Weronika zd. Jarosińska ur. w 1836 i zmarła w Serocku w 1900 jako córka Antoniego i Agnieszki zd. Jarosińskiej
Podaję uprzednio zapisane informacje - likwiduję zapiski.
Roman Książek zmarł w Serocku w 1904. Jego matka Katarzyna z domu Kłudowska zm. w Wieliszewie jako córka Piotra Kłudowskiego i Marianny Przybyłowskiej - urodzona w Warszawie 1827 - tam sporo rodzeństwa Katarzyny.
Po śmieci Katarzyny Jan Książek- ogrodnik ożenił się Karoliną Kazimierowską i z nią miał dzieci w Wieliszewie
Jan Księżyk zmarł w Serocku w 1908 jako syn Wawrzyńca i Marianny Przybyłowskiej ( dzieci pomyliły nazwisko matki powinno być Rychłowska) - urodzony w Borkowicach Radomskich w 1827 roku
Jego żona Weronika zd. Jarosińska ur. w 1836 i zmarła w Serocku w 1900 jako córka Antoniego i Agnieszki zd. Jarosińskiej
Podaję uprzednio zapisane informacje - likwiduję zapiski.
Roman Książek zmarł w Serocku w 1904. Jego matka Katarzyna z domu Kłudowska zm. w Wieliszewie jako córka Piotra Kłudowskiego i Marianny Przybyłowskiej - urodzona w Warszawie 1827 - tam sporo rodzeństwa Katarzyny.
Po śmieci Katarzyny Jan Książek- ogrodnik ożenił się Karoliną Kazimierowską i z nią miał dzieci w Wieliszewie
Jan Księżyk zmarł w Serocku w 1908 jako syn Wawrzyńca i Marianny Przybyłowskiej ( dzieci pomyliły nazwisko matki powinno być Rychłowska) - urodzony w Borkowicach Radomskich w 1827 roku
Katarzyna
Jan Chrzciciel Onufry Adolf Książyk urodził sie w w Borkowicach w 1827 r a 66.
Ojciec Wawrzyniec Książek lokaj dworu borkowickiego, matka Marianna z Rychłowskich.
Chrzestni JW Hrabia Onufry Małachowski dziedzic dóbr Borkowo ,JW Hrabina Waleria Tarnowska senatorowa ,JW Walery Tarnowski i JW Hrabina z Tarnowskich Małachowska.
Po zalogowaniu
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=3733776
Anna W
Ojciec Wawrzyniec Książek lokaj dworu borkowickiego, matka Marianna z Rychłowskich.
Chrzestni JW Hrabia Onufry Małachowski dziedzic dóbr Borkowo ,JW Hrabina Waleria Tarnowska senatorowa ,JW Walery Tarnowski i JW Hrabina z Tarnowskich Małachowska.
Po zalogowaniu
Anna W
Raczej to nie wygląda na Cyganów pomimo śniadej cery i ciemnych rzęs.
Ślub Wawrzyniec Książek Marianna Rychłowska 1826r a 18 par. Borkowice
Ania W
Ania W