Piarda/Parda

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kasia20015

Sympatyk

Piarda/Parda

Post autor: Kasia20015 »

Witam potrzebuje pomocy z Rodzina Piarda/Parda
Znany mi najstarszy przodek to Józef Piarda i Marianna Żuk lub żuk
Jednak oni są wymieniani w akcie zgonu lub ślubu ich syna nigdzie indziej nie mogę ich znaleść
Wiec ich syn Łukasz Piarda urodził się w 1836 roku w Lipnikach wtedy nazwisko Mamy było podawane jako Pawłowska a przy akcie zgonu Żuk
dlatego nie mam pewności które nazwisko jest prawidłowe
Nie wiek gdzie szukać ich bardzo proszę o radę

Kasia
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Rodzina Piarda/Parda

Post autor: kat_pas »

Mam w swoim drzewie genealogicznym to nazwisko.
1809 Nowogród ( podlaski) Ignacy Piarda ozenił się Marianną Kaczyńską.
Nie wiem z których Lipnik poczhodi rodzina Józefa Piardy.
To bardzo dalekie pokrewieństwo, toteż nie wiele mam
Katarzyna
Kasia20015

Sympatyk

Rodzina Piarda/Parda

Lipniki województwo Mazowieckie
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Rodzina Piarda/Parda

Sama już to znalazłam.
Marianna Piardo zmarła w 1875 w Lipnikacj i jest adnotacja, że była z domu Pawlowska.
Na Aktach zgonu Łukasza i braci Mateusza i Józefa jest faktycznie Marianna Żuk.
Jest też zgon Józefa Piardo w 1875 i w 1836 - neistety metryki są tylko w parafii.
Spróbuję poszukać aktu ślubu Józefa Parda z Marianną Pawloską/ Żuk
Katarzyna
staku

Sympatyk

Rodzina Piarda/Parda

Post autor: staku »

Witam,

Lipniki są na rzut beretem od Nowogrodu, a ten sąsiaduje z Łomżą. W parafii Łomża pod koniec xviii w mieszkała rodzina Bazydło. Trochę mi zeszło zanim doszedłem, że zaczęli się pojawiać w metrykach jako Piarda, Piardziński. Nie bardzo im to nazwisko chyba pasowało, bo szybko (1 - 2 pokolenia) zostało zmienione na Dardziński. Wiem, że w parafii Nowogród Piardo zamieniano na Pardo. Są też nazwiska Dardzinski, ale nie wiem tą samą "drogę" przebyły.
Moja rada - poszukać czy być może byli wcześniej zapisywani pod innym nazwiskiem.

Pozdrawiam, Stasiek
Kasia20015

Sympatyk

Rodzina Piarda/Parda

Witam bende szukać napewno pod innym nazwiskiem dziękuje
Ale narazie na genetece znalazłam ze Marianna Piardo 1875 roku zmarła domowo pawlowska narazie szukam skanu
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Rodzina Piarda/Parda

Józezef Jakub Piarda ur. się w 1814 jako syn Wojciecha i Ewy Lis.
Dzieci Józefa Piarda i Marianny Pawłowskie to:
1836 ur. się Łukasz Piarda, 1841 Anna, 1844 Józef., 1846 Mateusz, 1849 Marianna, 1854 Rozalia.
Przy zgonach panów jest podana Marianna Żuk, przy zgonach mężatek Marianna Pawłoska.
Nie znalazłam ślubu Józefa Piarda. To okres Powstania Listopadowego. Często nazwiska były celowo zmieniane, ale też znam takie przypadki, że było podawane właściwe nazwisko rodowe matki na przemian z nazwiskiem babki.
Do 1836 roku małżeństwa dzieci Piarda były poza Lipnikami. Znalazłam jedynie ślub w 1834 Józefa Jabłonowskiego w Przasnyszu z Marianna Żukowską córką Jana i Marianny Pawlowskiej. Niestety akta przed 1890 roku z Lipnik są tylko w parafii
Katarzyna
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Rodzina Piarda/Parda

Faktycznie zmarły w 1875 w Lipnikach Józef Piardo to syn Wojciecha i Ewy ( Lis) - znalezione Projekt Kurpie.
Marianna Piardo z domu Pawłowska zmarła w 1875 w Lipnikach to córka Michała i Marianny ( prawdopodobnie Olszewskiej) - znalezione w Projekcie Kurpie.
Michał i Marianna olszewska - ślub 1813 - Pałuki
Katarzyna
Kasia20015

Sympatyk

Rodzina Piarda/Parda

O woow naprawdę wielki krok przez panią w moim drzewie dziękuje bardzo widzę na gentece ze Michała rodzice prawdopodobnie to Jan Pawłowski i Marianna
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Rodzina Piarda/Parda

Lubię rozwiązywać różne genealogiczne zagadki.
Nurtuje mnie dlaczego synowie Józefa Piarda/ Piardo mają na aktach zgonu podaną Mariannę Żuk, córki Mariannę Pawłowską - wszystkie dzieci w aktach urodzenia mają podaną Mariannę Pawłoską.
Wojciech Piarda ( ojciec Józefa) zmarł w Lipnikach w 1827 jako syn Wawrzyńsa i Ewy. Ego żona Ewa z domu Lis w 1829 w Lipnikach ponownie wyszła za mąż za Mikołaja Kokoska/Kokoszka. Ewa Lis zmarła w Lipnikach w 1847
Michał Pawłowski ur. ok. 1785 ( ojciec Marianny ) zmarł w 1826 w Pałukach. nie znalazłam następnego ślubu Marianny Pawłoskiej / Olszewskie ur. ok. 1791 córki Adama i Agnieszki. Jak i nie znalazłam aktu urodzenia Marianny Pawłowskiej żony Józefa Piarda. Michał Pawłowski znika z Parafii Pałuki na jakiś czas
Katarzyna
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Rodzina Piarda/Parda

Niestety nic rewelacyjnego nie udało mi się wyszukać.
Dzieci Józefa Piarda na ślubach mają podaną matkę Marianna Pawłowską.
Jedyna Marianna Żuk córka Jakuba i Rozalii Modzen w 1875 roku w Lipnikach wyszła za mąż za Baltazara Gromelskiego. Dzieci tej pary nie znalazłam. Baltazar Gromelski zmarł w Lipnikach w 1908 roku. Zgonu Marianny Żuk nie znalazłam
Katarzyna
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Rodzina Piarda/Parda

Szukając drugich ożenków znalazłam w Pałukach zgon 1823 roku Marianny Pawłowskiej z domu Olszewskiej. To koniec moich poszukiwań dotyczących wyjaśnienia dlaczego na zgonach synów Piardo/Piarda pojawiła się Marianna Żuk a Nie Marianna Pawlowska
Katarzyna
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Rodzina Piarda/Parda

Uprzednio wyszukane - uzupełnienia
Łukasz Piarda ur. 1836 - 1876 ślub z Zuzanną Nicewicz córka Jakuba i Marianny Ruszczyk : dzieci Marianna ur. 1874 i Antoni ur. 1869 - zg. 1903 żona Katarzyna Gadomska
Anna Piarda ur. 1841 - 1863 ślub z Józefem Żubrowskim s. Jana i Marianny Stenek
Józef Piarda ur.1844 - ślub 1865 z Petronelą Bulak c. Kazimierza i Rozalii Młynarczyk
Mateusz Piarda ur. 1846 - śl. 1875 - Franciszka Olaszewska c. Piotra i Marianny Szot
Marianna Piarda ur. 1849 - śl. 1872 Mikołaj Parzych s. Mateusza i Franciszki Borbula
Rozalia Piarda ur. 1854 - śl. 1875 - Stanisław Olszewski s. Piotra i Marinnay Szot
Roch Piarda ur. 1859 - śl. 1888 - Rozalia Kania c. Piotra i Marianny Szulc - Roch zmarła w 1916 mając nazwisko Pardo - matka Marianna bez nazwiska
Katarzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”