Poszukuję nazwisko rodowe prababci Moskalewicz
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Poszukuję nazwisko rodowe prababci Moskalewicz
Witam, poszukuję nazwiska rodowego mojej prababci Katarzyny, żony Jana Moskalewicz, matki m.in. Zygmunta urodzonego 13.12.1919 (pozostałe dzieci to Zbigniew, Stefan, Kazimiera i Helena). Proszę o pomoc
Poszukuję nazwisko rodowe prababci
Witaj! Nazwisko Moskalewicz występuje w Polsce u 340 osób w 49 różnych powiatach i miastach.
Może zlokalizuj swoja rodzinę,będzie łatwiej!
Maryla
Może zlokalizuj swoja rodzinę,będzie łatwiej!
Maryla
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Maryla Wojciechowska
Dziękuję za szybką reakcję. Rodzina pochodzi z okolic Ostrowca Świętokrzyskiego. Dziadek Zygmunt urodził się w Brzeziach k. Ostrowca. Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
-
Magda_Rybak

A nie ma go w akcie zgonu Zygmunta lub jego rodzeństwa (zakładam, że umierali po II wojnie światowej)? Jeśli nie, to powinno być podane w księgach metrykalnych np. przy chrzcie Zygmunta i jego rodzenstwa lub po prostu w akcie ślubu Jana i Katarzyny.
Magda
Magda
Pewnie tak, ale dziadek nie żyje od 28 lat a bacia a jego żona w wieku 90 lat niewiele pamieta z tego okresu. O dokumenty nie pytałam. Trudno takie rzeczy załatwiac na odleglość. Rodzina mieszka w Warszawie a ja wyprowadziłąm się do Szczecina. Próbowałam już prawiee wszystkiego. Mój tata nie pamięta nazwiska panieńskiego swojej babci.
-
Magda_Rybak

Moim zdaniem najprościej zapytać babcię o akt zgonu - pewnie go ma. Ewentualnie zadzwonić na cmentarz, na ktorym dziadek został pochowany - może przez telefon powiedzą co jest napisane w akcie zgonu. Czy dziadek został pochowany w Warszawie? Na jakim cmentarzu?
Jasne, nie wpadłam na to. Na Powązkach komunalnych. jak znaleźć jakiś kontakt?
-
Marcinek31