Rodzina Prusaków - Kujawy Zach. i nie tylko

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Prusak_Mariusz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Prusak_Mariusz »

Koleżanki i Koledzy Genealodzy ! Chciałbym poruszyć temat moich krewnych "po mieczu" czyli rodziny Prusaków. Wiem na pewno, że moja rodzina przebywała na Kujawach od lat 80.tych XVIII wieku. Mój trzypradziadek Jakub urodził się w Gniewkówcu k. Inowrocławia w 1784. Ta wiadomość jest pewna. Dane dotyczące okresu przed rokiem 1784 to tylko domysły i tzw. gdybanie. Bardzo mnie ciekawi czy Prusakowie byli na Kujawach Zach. już wcześniej czy przybyli z innych regionów. Wiemy doskonale, że od 1772 roku zaczął sie okres zaborów. Kujawy zostały podzielone przez Prusy i Rosję, nie wg granic województw inowrocławskiego i brzeskokujawskiego, lecz wg widzimisię monarchów w/w państw. Np. Kruszwica i Strzelno należały do woj. brzeskokujawskiego, a przypadły Prusom. Potem w roku 1793 i 1815 były kolejne "kombinacje". Te pomysły prusko-rosyjskie doprowadziły do straszliwego zamieszania. Ciężko teraz ustalić, czy Prusakowie zachodnio-kujawscy i wschodnio-kujawscy mogli być ze sobą spokrewnieni. Na pewno mogli się ze sobą stykać w latach 1793-1815, ale czy byli krewnymi ? Następne zagadki to Prusakowie chełmińscy, mazowieccy i wielkopolscy.
Wg mnie mało prawdopodobne jest pokrewieństwo z Prusakami małopolskimi. Przy przeglądaniu Geneteki znalazłem np. akt urodzenia Mikołaja Prusaka z Brwilna k. Płocka z 1650. Niektórzy moi dalecy kuzyni twierdzą, że dziadek w/w Jakuba miał na imię Mikołaj, ale to nie mógł być Mikołaj z Brwilna, bo różnica lat miedzy nimi wynosi 134. To stanowczo za dużo. Przepraszam, że tak bardzo się rozgadałem, ale zależy mi bardzo na znalezieniu jakiegokolwiek punktu zaczepienia. Sami wiecie, że najtrudniej jest ustalać fakty dotyczące rodzin chłopskich. Pozdrawiam serdecznie Mariusz
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Nazwisko Prusak mogło być tworzone w różnych miejscach dla osób pochodzących z Prus (wtedy tą nazwą obejmowano całość terenów dawnego państwa krzyżackiego z roku 1454) i te osoby nie musiały być spokrewnione. Np. osoby o nazwisku Stasiak też nie muszą być ze sobą spokrewnione, bo w każdej okolicy był kiedyś jakiś Staś, którego potomkowie byli nazywani Stasiakami.
Prusaków jest w Polsce ponad 3 tysiące (ze strony nlp.actaforte.pl)

Pozdrawiam
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”