Konsystorz ewangelicko reformowany.
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
Witam,
gdzie teraz można szukać/dotrzeć do unieważnienia aktu małżeństwa / rozwodu z wyroku Sądu Konsystorskiego Ewangelicko Reformowanego Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 16.11.1922 roku w Warszawie.
Szukam też dyspensy Konsystorza Ewangelicko Reformowanego Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 30.12 roku 1922 numer 345 zwalniającej z dwu zapowiedzi.
Czy ktoś już szukał lub spotkał się z tym problemem? Niestety w parafiach w alegatach nie znalazłem nic. Prośba o pomoc, wskazówki.
gdzie teraz można szukać/dotrzeć do unieważnienia aktu małżeństwa / rozwodu z wyroku Sądu Konsystorskiego Ewangelicko Reformowanego Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 16.11.1922 roku w Warszawie.
Szukam też dyspensy Konsystorza Ewangelicko Reformowanego Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 30.12 roku 1922 numer 345 zwalniającej z dwu zapowiedzi.
Czy ktoś już szukał lub spotkał się z tym problemem? Niestety w parafiach w alegatach nie znalazłem nic. Prośba o pomoc, wskazówki.
pozdrawiam wszystkich czytelników, Mariusz
Szukam aktu zgonu lub miejsca pochówku Aleksego Janeckiego s. Jana i Antoniny z Dąbrowskich lata 1940-1957...
Szukam aktu zgonu lub miejsca pochówku Aleksego Janeckiego s. Jana i Antoniny z Dąbrowskich lata 1940-1957...
Archiwum konsystorza spalili niemieccy bandyci miotoczami ognia we wrześniu 1944.
Maciej
Maciej
czyli ślepa uliczka? akta ślubu odnalazłem.....
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
To, co ocalało z Archiwum Konsystorza jest w Archiwum BUW, ale to sa rzeczy starsze. Metryki międzywojenne Kościoła na Lesznie praktycznie nie zachowały się. Bolesna strata. Nawet księgi pochówków spalono.
czyli tylko płakać z bezsiły....ale co znaczy praktycznie? to jednak coś zostało z tego okresu??
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Z okresu międzywojennego i wcześniejszego to, co ma Pan w archiwum, resztki zeskanowane. Proszę popatrzeć w ogóle na stan zachowania akt kalwińskich w postaci metryk w skali Polski. Skromnie. Materiały o które Pan pyta wg mojej opinii sa najmniej ciekawe, bo niewiele z nich wynika. Orzeczenia rozwodowe są dość szablonowe. Mówię to z doświadczenia bo mam kilkanaście. Ale to dłuższa historia.
Dziękuję za informację. Dla mnie jest to o tyle ciekawe, że wzmiankowany Antoni nie mógł uzyskać rozwodu więc zdecydował się na konwersję wyznania, i wziął drugi ślub. Po zgonie pierwszej żony ponownie wziął ślub z obecną małżonką ale już rzymsko katolicki w 1943 roku. Ot taka ciekawostka. Interesuje mnie argumentacja przy unieważnianiu małżeństwa.
Taką samą mam sytuację z unieważnieniem małżeństwa rzymsko katolickiego z 1921 roku w Warszawie, nic nie mogę odnaleźć, żadne archiwum, sąd czy parafia.....
Taką samą mam sytuację z unieważnieniem małżeństwa rzymsko katolickiego z 1921 roku w Warszawie, nic nie mogę odnaleźć, żadne archiwum, sąd czy parafia.....
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Raczej zapomnieć o aktach procesu o unieważnienie małżeństwa, bo nikt tego Panu nie udostępni albo odpowied na okrągło.
W kwestii rozwodów w kościele kalwińskim to należy sobie odpowiedzieć czym w rzeczywistości były w sytuacji kiedy prawo małżeńskie w Polsce było nieuporządkowane, a ludzie chcieli się rozwieść, aby zawrzeć nowe związki. I to jest istota rzeczy. A co tam widniało w orzeczeniu rozwodowym to juź mało istotne. Z reguły z powodu niezgodności charakteru. W końcu przechodzono na inne wyznanie aby zawrzeć nowy związek i oto chodziło. To tak z grubsza. Bo czasem sprawy sie komplikowały z powodu oporu jednego z małżonków, katolickiego wyznania.
W kwestii rozwodów w kościele kalwińskim to należy sobie odpowiedzieć czym w rzeczywistości były w sytuacji kiedy prawo małżeńskie w Polsce było nieuporządkowane, a ludzie chcieli się rozwieść, aby zawrzeć nowe związki. I to jest istota rzeczy. A co tam widniało w orzeczeniu rozwodowym to juź mało istotne. Z reguły z powodu niezgodności charakteru. W końcu przechodzono na inne wyznanie aby zawrzeć nowy związek i oto chodziło. To tak z grubsza. Bo czasem sprawy sie komplikowały z powodu oporu jednego z małżonków, katolickiego wyznania.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Stwierdzenie nieważności było w 1921?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
tak, zatwierdzane w II instancji w Lublinie, akt 358 z 17.09.1921 Warszawa. To małżonka konwertyty, też po unieważnieniu.
-
Sroczyński_Włodzimierz

jak w Lublinie w aktach sprawy nie ma czegoś z Warszawy z I., to nie ma co się łudzić, że gdziekolwiek coś poza wyrokiem
-
Sroczyński_Włodzimierz

odpis wyroku ma szanse istnieć - był w dyspozycji stron etc
akta sprawy I instancji z Warszawy z 1921 - moim zdaniem - nie istnieją
nie "na okrągło" i "nie udostępni" . Bez mitów i wprost: nie zachowały się. Argumenty tego samego rodzaju jak ew-ref ale silniejsze.
akta sprawy I instancji z Warszawy z 1921 - moim zdaniem - nie istnieją
nie "na okrągło" i "nie udostępni" . Bez mitów i wprost: nie zachowały się. Argumenty tego samego rodzaju jak ew-ref ale silniejsze.
jak wyżej, czekam na odpowiedź z Lublina, osobiście muszę jechać do parafii w Końskich (ślub w 1944)bo telefonicznie to "nic nie ma" a w dokumentach stron nie zachowały się, tylko to mi pozostało....w AP Kielce są alegaty do 1943 roku fizycznie, młodszych nie mają (opisane jako 1944 - ale to 43, sprawdzałem). No cóż, to dylematy poszukiwacza....
-
Sroczyński_Włodzimierz

Dziwne, że AP ma z 1943.
Domyślnie aneksy z 1944 nie na parafii, a w USC.
ale jeśli USC zdał do AP to zdał i już (rozdzielił śluby i aneksy? zdał ze ślubami? zdał nierozpoznane - np z małżeństwami z 1920?)
co nie znaczy, że zdał wszystkie aneksy, i wśród nieprzekazanych mogą być te z 1944..w zasadzie - powinny być
Domyślnie aneksy z 1944 nie na parafii, a w USC.
ale jeśli USC zdał do AP to zdał i już (rozdzielił śluby i aneksy? zdał ze ślubami? zdał nierozpoznane - np z małżeństwami z 1920?)
co nie znaczy, że zdał wszystkie aneksy, i wśród nieprzekazanych mogą być te z 1944..w zasadzie - powinny być