Rodziny osiadłe na Kujawach

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Prusak_Mariusz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Prusak_Mariusz »

Poszukuję informacji o rodzinach, które mieszkają lub mieszkały na Kujawach od XVIII wieku. Interesują mnie szczególnie dane nt. Józefa i Katarzyny zd. Przygodzianka Prusaków, Sebastiana i Krystyny zd.Dryzdoniówna Szwarców (Schwartzów), Wojciecha i Teresy Moryxów (Moryksów). Dane, które posiadam dotyczą sięgają lat 70.tych (Szwarcowie), 80.tych (Prusakowie) i 90.tych (Moryksowie). Ponadto nie pogardzę informacjami nt. rodzin Jadczak, Harenda, Dąbek, Posadzy, Zapalczewscy. Wymienione przez mnie rodziny zamieszkiwały okolice Inowrocławia i Kruszwicy. Były to tereny parafii Tuczno, Liszkowo, Płonkowo, Inowrocław św. Mikołaja, Kruszwica, Chełmce, Piaski, także inne z obecnego powiatu inowrocławskiego województwa kujawsko-pomorskiego.
Być może niektóre z tych rodzin to osadnicy pochodzenia niemieckiego.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: Rodziny osiadłe na Kujawach

Post autor: Krystyna.waw »

Prusak_Mariusz pisze:Dane, które posiadam dotyczą sięgają lat 70.tych (Szwarcowie), 80.tych (Prusakowie) i 90.tych (Moryksowie)
Którego wieku?
Genetekę znasz?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... e&lang=pol
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Prusak_Mariusz

Sympatyk
Nowicjusz

Pytam o dane dotyczące XVIII wieku. Gdybym nie znał Geneteki, to bym pisał na forum ? Przeglądałem strony Family Search, Genealogii w archiwach, Basi famuli, My Heritage i oczywiście Geneteki. Wiem, że są jeszcze inne strony genealogiczne, ale albo nie mam do nich dostępu albo po prostu ich nie znam. Wiele osób tworzących drzewa genealogiczne prowadziło własne badania archiwów. Bardzo liczę na rady i informacje od takich osób.
Witwicka_Magdalena

Post autor: Witwicka_Magdalena »

Ja też się tymi rodzinami interesuję. Przekazałam tę informację osobie zorientowanej w temacie. Mam nadzieję, że to pomoże.
diks2

Post autor: diks2 »

Sebastian i Krystyna (z domu Dyzdroń) Szwarcowie to moi prapraprapradziadkowie. Ślubowali 19 listopada 1776 roku w Piaskach. Mieli co najmniej 7 dzieci, z których Jan był moim praprapradziadkiem. Krystyna zmarła 7 października 1812 roku w Tarnowie (koło Kruszwicy), a Sebastian zmarł 13 października 1830 roku, również w Tarnowie, miał 90 lat. Ciekawostka: 30 lipca 1801 roku w Piaskach odbył się pogrzeb Piotra Więcka. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że w jego akcie zgonu w parafii Piaski widnieje adnotacja, iż został on "ścięty" przez dwóch synów Sebastiana Szwarca. Którzy to synowie, jaki był powód tego morderstwa - nie wiadomo.

W moim drzewie pojawia się też Urszula Moryx, która w 1883 roku wyszła za mąż za Józefa Szwarca, ale nie wiem nic więcej na ten temat.

Pozdrawiam
Krzysztof Szwarc
Prusak_Mariusz

Sympatyk
Nowicjusz

Do:Krzysztof Szwarc. Dziękuję za ciekawe informacje kuzynie ! Jeżeli chodzi o Szwarców to są nimi kolejno: Sebastian, Jan, Stanisław i Józefa z męża Nowak (objęta rugami pruskimi zmarła w Bądkowie obecnie pow. Aleksandrów Kuj.). Zastanawiam się czy Sebastian mógł mieć 90 lat? Czy mógł być imigrantem z terenu obecnych Niemiec ? Nazwisko Dryzdoń jest też trochę podobne do niemieckiego Driesdow. Co do historii z Więckiem to mam nadzieję, że Jan w tym nie "maczał palców". Ani ja ani Ty nie chcielibyśmy chyba mieć przodka mordercy. Jeżeli będziesz miał jakieś nowe informacje to daj znać. Przepraszam, że piszę na Ty, ale skoro jesteśmy kuzynami to chyba możemy używać tej formy. Pozdrawiam Mariusz
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

diks2 pisze:Sebastian i Krystyna (z domu Dyzdroń) Szwarcowie to moi prapraprapradziadkowie. Ślubowali 19 listopada 1776 roku w Piaskach. Mieli co najmniej 7 dzieci, z których Jan był moim praprapradziadkiem. Krystyna zmarła 7 października 1812 roku w Tarnowie (koło Kruszwicy), a Sebastian zmarł 13 października 1830 roku, również w Tarnowie, miał 90 lat. Ciekawostka: 30 lipca 1801 roku w Piaskach odbył się pogrzeb Piotra Więcka. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że w jego akcie zgonu w parafii Piaski widnieje adnotacja, iż został on "ścięty" przez dwóch synów Sebastiana Szwarca. Którzy to synowie, jaki był powód tego morderstwa - nie wiadomo.

W moim drzewie pojawia się też Urszula Moryx, która w 1883 roku wyszła za mąż za Józefa Szwarca, ale nie wiem nic więcej na ten temat.

Pozdrawiam
Krzysztof Szwarc
W jakim sensie ścięty? W tej metryce zaznaczono, że denat był ofiarą mordu? Może ci Szwarcowie pracowali jako kaci? Do ścięcia by to pasowało.
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Ja również interesuję się rodziną Szwarców z Rusinowa, Gocanowa z Par.Chełmce. Moim praprzodkami byli Jakub Szwarc i Maryanna z Kotwiców /Kotficów/ . Do dziś nie znalazłam miejsca jego urodzenia. Zmarł z Gocanówku ,Par.Chełmce 25.02.1836 r. mając 60 lat. Podejrzewam , że był też synem Sebastiana. Dzieci Sebastiana , które mam to: Bartłomiej ur.1777r., Jan ur.1779, Józef ur.1785, Baltazar ur. 1787, Zofia ur.1788 ,Stanisław ur.1793 i Wincenty ur. po r.1793 - rodziły się w Tarnowie , Par. Piaski. Są jednak przerwy między ich narodzinami i tak , Jan -Jozef lat 6 i Zofia- Stanisław lat 5 .Musieli zatem zmieniać miejsce swojego pobytu. Dalej poszukuję!
Mam wyciąg WBC "Dziennik Poznański" nr 281, 11-12-1900r.,str.4 , który dotyczy braci Stanisława i Józefa Szwarców . Oto jego treść: "Schwarz czy Szwarc? Donosilismy przed kilku tygodniami , że bracia panowie Stanisław i Józef Szwarcowie z Kruszwicy skazani zostali przez inowrocławski sąd ławniczy na 150 m. kary za to, że rzekomo zmienili swoje nazwisko z Schwarz na Szwarc. Obaj odwołali się do izby karnej , która w piątek sprawą tą się zajmowała i na mocy dokumentów , nawet z roku 1737 , uwolniła ich od kary, orzekając , te nazwisko ich brzmi nie Schwarz - lecz Szwarc."
Nie wiem , czy akta tej sprawy jeszcze istnieją.

Pozdrawiam
Irena
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Andrzej75 »

2 akty ślubów Szwarców z Tarnowa w par. Piaski tłumaczyłem kilka lat temu:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... ic&t=97296
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... ic&t=97354
EWAFRA pisze:W jakim sensie ścięty?
W żadnym. W akcie zgonu Piotra Więcki nie ma mowy, że został ścięty:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=769386
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Prusak_Mariusz

Sympatyk
Nowicjusz

Do Andrzej75: Czy w takim razie potrafisz przetłumaczyć ten tekst. Bo nie wiem, czy ksiądz z Gniezna jest tak biegły z łaciny, że jego wersja może być wiarygodna. Podejrzewam, że wielu Szwarców i ich kuzynów chętnie poznałoby wierne tłumaczenie. Skończyły by się wreszcie wszystkie gdybania. Pozdrawiam Mariusz Dziękuję OK
Ostatnio zmieniony ndz 06 sie 2023, 10:10 przez Prusak_Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To chyba retoryczne "czy potrafisz"?
U podstawy twierdzenia, że czegoś tekst nie zawiera, jest zrozumienie tego tekstu.
Plus inne przesłanki:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

@Prusak_Mariusz

Piotr Więcka został zamordowany, ale nie przez ścięcie.

occisum fuisse a filiis duobus Sebastiani Szwarc de eadem villa = który został zabity przez 2 synów Sebastiana Szwarca z tej samej wsi
hic homo vixit nisi 23 horas a primo ictu et percussione; nisi Extrema Unctione suscepto, mortuus est statim = ten człowiek żył tylko 23 godziny od pierwszego ciosu i uderzenia; przyjąwszy tylko Ostatnie Namaszczenie, zaraz potem umarł
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Prusak_Mariusz

Sympatyk
Nowicjusz

Do Irena_Kaczmarek: Znalazłem w Piaskach chrzest dn. 22.03.1782r. syna Sebastiana i Krystyny o imieniu Józef. Urodził się on prawdopodobnie 18.03.1782r. w Tarnowie. Aktu jego zgonu nie znalazłem. Ten akt urodzenia jest w Liber Baptizatorum parafii Piaski, ale wciśnięty między inne akty i tekst o jakiejś wizytacji kanonicznej. Ciężko się tekst ten czyta. Może <diks 2> wie więcej na ten temat? Natomiast, jeżeli w akcie zgonu Jakuba Szwarca jest podany prawidłowy wiek, to nie mógłby on być synem w/w pary, bo oni ślubowali 19.11.1776r. i ich najstarszym synem był na pewno Bartłomiej. Chyba, że Jakub był młodszy. W okolicy mogli też mieszkać inni Szwarcowie. Po roku 1772 ( I rozbiór) mogli na Kujawy Zach. przybyć imigranci. Jeżeli Szwarcowie mieli nawet pochodzenie niemieckie to co w tym złego ? Jeżeli ktoś był dobrym, porządnym człowiekiem, ciężko pracującym na chleb, to czy jego narodowość ma jakieś znaczenie? Pozdrawiam Mariusz
Prusak_Mariusz

Sympatyk
Nowicjusz

Jestem uczestnikiem forum PTG od niedawna, wiele rzeczy jeszcze nie umiem, powoli sie uczę. Fajnie było przeczytać informacje od : diks 2, Andrzej75, Witwicka_Magdalena, Irena_Kaczmarek. Nie rozumiem natomiast, o co chodziło Panu Sroczyński_Włodzimierz. Nic nie wniósł do tematu, a zbeształ mnie jak uczniaka (bo tak to odebrałem). Nie każdy uczestnik forum posiada tytuły naukowe lub honorowe, nie każdy pochodzi od szlachty herbowej, nie każdy jest mieszkańcem szanownej stolicy. Jestem potomkiem, ciężko pracujących na chleb, chłopów kujawskich. Zająłem się genealogią, bo chciałem poznać swoje korzenie, a także przywrócić pamięć o tych, którzy odeszli. Jeżeli choć na chwilę zatrzymujemy się nad aktem z Liber Baptizatorum, Copulatorum czy Mortuorum, to oddajemy część tym osobom. Nie skorzystam z linka Pana Sroczyński_Włodzimierz, bo cytując klasyka warszawskiego < boso ale w ostrogach >. Miejmy dla siebie wiecej szacunku, wyrozumiałości i empatii. Pozdrawiam Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”