Władysław Piotr Baczyński - lutnik Kraków Lwów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

GKapro

Sympatyk

Post autor: GKapro »

Dzień dobry,
poszukuję wszelkich informacji o Władysławie Piotrze Baczyńskim ur. w Łodygowicach koło Żywca 25 VI 1866 roku. Był synem Marcina i Ludwiki z Wernerów. Prawdopodobnie już w 1907 roku przeprowadził się z rodziną (żoną Heleną Anną z domu Flaszczyk i być może 7 letnim synem Adamem Janem i 4 letnim Włodzimierzem Gustawem) z Krakowa do Lwowa gdzie przez wiele lat zajmował się konserwacją i "wyrobem" wyłącznie instrumentów smyczkowych. Po latach zaliczany jest do grona najlepszych polskich lutników przełomu XIX i XX wieku. Ostatnie jego ogłoszenie o swojej działalności przy ul Chorążczyzny 7 we Lwowie zamieścił w miesięczniku Szopen w nr 4 z grudnia 1932 roku. Z tego też roku wykonane prwadopodobnie przez niego skrzypce zrobione w Krakowie zostały wystawione na aukcji Clark w USA. We wklejkach używał imienia Ladislaus. Może ktoś z Pastwa natknął się na jakąkolwiek informację o śmierci Władysława Baczyńskiego.
Będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz Kaproń
Awatar użytkownika
Jarek54

Sympatyk

Post autor: Jarek54 »

Szanowny Panie! Obszerna wzmianka o lutniku Władysławie Baczyńskim znajduje się w "Słowniku Lutników Polskich", autorstwa Zdzisława Szulca, wydanym nakładem Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, w roku 1953. Mogę wykonać skan i podesłać Panu na maila. Pozdrawiam serdecznie Jarosław Janowski
GKapro

Sympatyk

Dzień dobry,
ta pozycja Zdzisława Szulca jest mi znana, ale dziękuję serdecznie Panie Jarosławie za odpowiedź. W międzyczasie dostałem informacje o "Księdze pamiątkowej ku czci Prof. Adolfa Chybińskiego w 70-lecie urodzin: ..." z 1950 roku. Jest w niej informacja o śmierci Władysława Baczyńskiego w 1932 toku. Przypuszczam, że była to 2 połowa 1932 roku. Może ktoś z Państwa natrafił na jakąkolwiek bardziej szczegółową informację (nekrolog, wspomnienie)?
Czy ktoś z Państwa ma dostęp do list pasażerów statków płynących do USA między 1882 a 1896 rokiem (Władysław Piotr Baczyński przez kilka lat pracował u Henrego Richarda Knopfa w Nowym Jorku)?
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz Kaproń
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

A które z dostępnych lwowskich ksiąg zgonów z 1932/1933 roku już sprawdziłeś?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
GKapro

Sympatyk

Dzień dobry,
Baczyński podlegał pod parafię św. Mikołaja we Lwowie (mieszkał przy ul. Sokoła, być może Chorążczyzny). Nie ma tam takiego aktu. Wspominałem, że Baczyński zrobił skrzypce w 1932 roku w Krakowie, może tam zachorował i zmarł? Czy i gdzie trafiłaby taka informacja?
Pozdrawiam
Grzegorz Kaproń
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

O ile dobrze zrozumiałem: z Lwowa 1932 i 1933: zgony Św. Mikołaja sprawdzone.
Awatar użytkownika
Jarek54

Sympatyk

Post autor: Jarek54 »

Bingo! Władysław Baczyński został pochowany na cm. Łyczakowskim 11.06.1935 roku, o czym donosi Kurier Lwowski z dnia 12.06.1935 r. Patrz "Polona":

https://polona2.pl/item/kurjer-lwowski- ... I4/7/#item

Strona 8. Na tej stronie znajduje się również obszerne wspomnienie pośmiertne.

Przy okazji, zapytam: czy ma Pan przypadkiem jakieś informacje o innym lwowskim lutniku o nazwisku Franciszek SWATOŃ?

Pozdrawiam serdecznie
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

czyli akt zgonu chyba jeszcze w USC w Warszawie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”