Kazimiera Borkowska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Kazimiera Borkowska

Post autor: Ewafra »

Wciąż bezskutecznie poszukuję metryki chrztu Kazimiery Borkowskiej, córki Benedykta i Anny z domu Szewejko/Szawejko/Szewenko małżonków Borkowskich, urodzonej około roku 1872. Prawdopodobnie na terenie dzisiejszej Białorusi, Litwy, Kurlandii. Nie mam żadnego punktu zaczepienia. Być może ktoś w swoich poszukiwaniach zetknął się z tą "problematyczną" panią lub jej rodzicami i mógłby coś podpowiedzieć. Być może ktoś ma ich w swoim drzewie /nie wiem czy miała rodzeństwo/. Za każdą wskazówkę będę niewysłowienie wdzięczna.
Pozdrawiam
Ewafra
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 4 times

Kazimiera Borkowska

Post autor: Arek_Bereza »

Głupio zapytam: mąż, ślub, dzieci ?
Ewafra

Sympatyk

Kazimiera Borkowska

Ślub w lutym 1897 w Lipawie w Kurlandii, ale tam się raczej nie urodziła, a przynajmniej ja jej nie znalazłam choć sumiennie przeglądałam skany na Raduraksti. Mąż Siwicki z Wilna rodem. Pracował na kolei w Lipawie. Dzieci szóstka, wszystkie urodzone w Lipawie. Łotwę opuścili po wybuchu I wojny światowej. Nie wiem kiedy dokładnie. Osiedli w miasteczku Roś na Białorusi. Tam oboje zmarli po roku 1920. Dokładniejszych dat nie znam. Piątka dzieci wyjechała do Polski. Wtedy był to to wyjazd w głąb Polski. Syn Aleksander Siwicki oficer zginął w Katyniu. Wnuczka jego także nic nie wie o przodkach. Córki mieszkały w Łodzi. Dawno już nie żyją. W Rosi została jedna córka Zofia. Miała dwoje dzieci. Jej syn Roman mieszkał tam jeszcze w latach 60-tych XX wieku. Dziś też już może nie żyć.
Ostatnio zmieniony śr 09 sie 2023, 08:09 przez Ewafra, łącznie zmieniany 1 raz.
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 18 times

Kazimiera Borkowska

Post autor: puszek »

Syn Aleksander - Katyń (zdjęcie Aleksandra)
http://ksiegicmentarne.muzeumkatynskie.pl/wpis/3340
Bożena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Kazimiera Borkowska

zaryzykowałbym kwerendę w Turgielach i okolicy ale nie namawiam, bo się można narobić bez sensu
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
występuje tam i w okolicy nazwisko Borkowski i Szawejko.
ale przyznaję, że to strzał na ślepo
Na pewno warto zapytać Łotyszy czy są egzaminy przedślubne do tego ślubu z Lipawy.
Ewafra

Sympatyk

Re: Kazimiera Borkowska

Arek_Bereza pisze:zaryzykowałbym kwerendę w Turgielach i okolicy ale nie namawiam, bo się można narobić bez sensu
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
występuje tam i w okolicy nazwisko Borkowski i Szawejko.
ale przyznaję, że to strzał na ślepo
Na pewno warto zapytać Łotyszy czy są egzaminy przedślubne do tego ślubu z Lipawy.
Spróbuję poszperać w tych Turgielach jak chwycę odrobinę czasu bo co innego zrobić wszak tonący się i trzciny chwyta. Zastanawiałam sie nad alegatami. Trzeba by dowiedzieć sie w archiwum bo na raduraksti nie ma.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Nie znam łotewskiej specyfiki w archiwach litewskich (na epavaldas) trafiają się egzaminy przedślubne.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

[edit]
niestety - nie ma
Ostatnio zmieniony śr 09 sie 2023, 12:45 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
puszek

Sympatyk

Pismo przewodnie do poniższej listy
https://lublin.ap.gov.pl/wp-content/upl ... yn09-2.pdf
Aleksander Siwicki na liście katyńskiej pod numerem 03119 (str. 31) i co przy nim znaleziono podczas ekshumacji
https://lublin.ap.gov.pl/wp-content/upl ... yn09-3.pdf
Bożena
Ewafra

Sympatyk

W metryce ślubnej Kazimiery Borkowskiej i Kazimierza Siwickiego z 1897 roku z Lipawy opisano nowożeńców jako kawalera lat 38 mieszczanina wileńskiego od 12 lat przebywającego w Lipawie, co znalazło potwierdzenie w metrykach bo rzeczywiście urodził się i ochrzczony został w 1859 roku w Wilnie i pannę lat 25 z parafii Kielmy. Skany z Kielm z lat 1868 - 1873 przeszukałam sumiennie skan po skanie i nie znalazłam tam jej metryki chrztu. Jak więc powinna rozumieć ten zapis. Czy może on oznaczać coś innego niż parafię w której ją ochrzczono?
puszek

Sympatyk

W tej Lipawie to Kazimiera była sama? Przeglądając skany na Raduraksti nie spotkałaś (poza ślubem Kazimiery) innych Borkowskich (ur, śl i zg)?
Bożena
Ewafra

Sympatyk

puszek pisze:W tej Lipawie to Kazimiera była sama? Przeglądając skany na Raduraksti nie spotkałaś (poza ślubem Kazimiery) innych Borkowskich (ur, śl i zg)?
Przypuszczalnie nie była sama. Ojcem chrzestnym jednego z jej dzieci jest Benedykt Borkowski. Ojciec jej lub brat, noszący to samo imię co ojciec. Metryk, dotyczących innych Borkowskich nie znalazłam choć nie przeglądałam całościowo, jedynie wybrane roczniki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”