Koleżanki i Koledzy ! W księgach parafialnych Parafii Tuczno spotkałem nazwisko panieńskie mojej praprapraprababci w brzmieniu < Przygodzianka >. Jestem ciekawy, czy jest to forma żeńska, panieńska od nazwiska Przygoda.
Przeważająca część mojej rodziny pochodzi z Kujaw, krewni ze strony ojca i dziadka "po mieczu" z Kujaw Zachodnich, dlatego w Genetece przeglądam przede wszystkim indeksy z woj. kujawsko-pomorskiego. Nazwisko <Przygodzianka> wyświetliło mi się tylko cztery razy w urodzeniach. Co ciekawe w 1784 roku we wsi Gniewkówiec parafii Tuczno, trzy siostry Przygodzianki zostały matkami. Nie ma indeksów z lat wcześniejszych, dlatego podejrzewam, że wszystkie mogły być napływowe. Czy ktoś z forumowiczów, przy przeglądaniu akt czy papierowych, czy mikrofilmowych, trafił może na to nazwisko ? Staram się ustalić jak najodleglejsze w latach pochodzenie moich krewnych, dlatego szukam każdego punktu zaczepienia. Pozdrawiam Mariusz
Przygodzianka czy Przygoda
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Prusak_Mariusz

-
Kempisty_Anna

To z całą pewnością jest panieńska forma nazwiska Przygoda. Przygoda to forma męska, żona Przygody to Przygodzina, a jego córka to właśnie Przygodzianka. Podobnie odmieniało się znacznie bardziej znane nazwisko – Sapieha: w tym przypadku stosowne formy to Sapieżyna i Sapieżanka.
Pozdrawiam
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Dzień dobry
Ponieważ pochodzę z Kujaw to powiem Ci że jest to dość specyficzny region przy posługiwaniu się nazwiskami ale również imionami. Moja żona, polonistka z wykształcenia z pobliskiej Wielkopolski często bezradnie rozkładała ręce chcąc ustalić właściwą formę nazwiska, którą użył w rozmowie mój zmarły ojciec. A potwierdzenie tego znajduję przy indeksacji parafii z rejonu Kujaw. Wracając więc do Twojej "Przygodzianki" to właściwą formą może być Przygoda jak ktoś to już wyżej zauważył. Wg mnie zaś druga równie dopuszczalna forma tego nazwiska to Przygodzka ew. Przygocka.
Z poważaniem
Sławek
Ponieważ pochodzę z Kujaw to powiem Ci że jest to dość specyficzny region przy posługiwaniu się nazwiskami ale również imionami. Moja żona, polonistka z wykształcenia z pobliskiej Wielkopolski często bezradnie rozkładała ręce chcąc ustalić właściwą formę nazwiska, którą użył w rozmowie mój zmarły ojciec. A potwierdzenie tego znajduję przy indeksacji parafii z rejonu Kujaw. Wracając więc do Twojej "Przygodzianki" to właściwą formą może być Przygoda jak ktoś to już wyżej zauważył. Wg mnie zaś druga równie dopuszczalna forma tego nazwiska to Przygodzka ew. Przygocka.
Z poważaniem
Sławek
W mojej rodzinie wystąpiło nazwisko: Przygoda. Mój pra pra… Wojciech Kuźdup ożenił się z Małgorzatą Przygodą (1784-1844), córką Tomasza i Katarzyny, z Wielkiej Wsi w par. Wąchock. Małżeństwo odbyło się w Wąchocku w 1806 roku i zamieszkali w Marcinkowie; Wojciech pochodził z Marcinkowa (to też parafia Wąchock). W księdze małżeństw zanotowano, że panną młodą była Małgorzata Przygodzianka.
W parafii Wąchock to było bardzo popularne nazwisko, ale ja nie śledziłam tej linii, ponieważ tylko raz splotły się linie Kuźdubów i Przygodów. W genetyce można znaleźć to nazwisko w woj. Świętokrzyskim.
Jadwiga Kuźdub
W parafii Wąchock to było bardzo popularne nazwisko, ale ja nie śledziłam tej linii, ponieważ tylko raz splotły się linie Kuźdubów i Przygodów. W genetyce można znaleźć to nazwisko w woj. Świętokrzyskim.
Jadwiga Kuźdub
-
Prusak_Mariusz

Przygodzianka czy Przygoda
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Najbliżej mi do oceny "grada". Też skłaniam się do formy "Przygoda" nie wykluczając "Przygodzka". "Grad" ma rację pisząc, że z nazwiskami na Kujawach różnie bywało. Często wychodziły niezłe "cudawianki". Niektórzy Kujawiacy, a także Wielkopolanie (szczególnie wschodni) mają ogromne problemy przy tworzeniu drzew genealogicznych. Takie np. formy Krych-Kryszak-Kryszewski, Wasiela-Wasielewski, Prusak-Prusaczyk, Śmigiel-Śmigielski to norma. Dlatego "namierzanie" wielu przodków czy krewnych to nieraz gigantyczny problem. Jak mówiło się na Kujawach niejedna osoba nieraz "wystrychnyła sie na dudka". Mam nadzieję, może ktoś z forumowiczów przekaże jakąś cenną informację. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Mariusz