Archiwum w Tarnopolu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

tutmiak

Sympatyk

Post autor: tutmiak »

Łukaszu,
dziękuję za link, ale nie ogarniam jak poruszać się po tej stronie. Moja znajomość ukraińskiego/rosyjskiego jest zerowa. Jak znaleźć, czy posiadają jakieś księgi z interesującej mnie miejscowości ? W przypadku Lwowa sprawa jest prosta, bo mają katalogi onl-ine z nazwami miejscości ułożonymi alfabetycznie, latami i numerami fondów a tutaj tego nie widzę.
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc,
Maryla T.
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Żyjesz w dobie cyfryzacji, dającej ci możliwość automatycznego tłumaczenia stron...

https://archives-te-gov-ua.translate.go ... x_tr_hl=pl
Łukasz
KazikZ66

Pytanie o archiwum w Tarnopolu

Post autor: KazikZ66 »

Poszukuję sposobu na dotarcie do ksiąg metrykalnych z archiwum w Tarnopolu, parafia Opryłowce, dekanat Tarnopol; fond 485 opis 1 sprawa 239, 240 i 241, oraz parafia Berezowica Mała fond 485,o1,sprawa 136. Czy ktoś zna linki do tych ksiąg? Na Familysearch są księgi tych parafi, ale tylko z archiwum we Lwowie, czyli z innych roczników. Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc. Kazik
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Pytanie o archiwum w Tarnopolu

Post autor: benyzet »

Witaj. Próbowałeś pisać do archiwum, czy ta opcja nie wchodzi w grę?
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Lakiluk

Sympatyk

Wiele osób chciałoby mieć dostęp do ksiąg z Archiwum Tarnopola.

Raczej nie ma. A na prywatne zdjęcia liczyć raczej nie można. Ja znam tylko z Jazłowca (485-1-24) i gr-kat z Buczacza i Starej Jagielnicy.

Możesz jedynie zlecić archiwum kwerendę za 5 baksów (plus koszta przelewu) za każde nazwisko.
Łukasz
sable

Sympatyk

Post autor: sable »

Łukaszu,
jakie lata obejmują znane Ci księgi gr-kat ze Starej Jagielnicy ?
Pozdrawiam,
Amelia L.
Lakiluk

Sympatyk

sygn. 3572-2-1359

Метрична книга про народження, смерть, шлюб сіл Стара Ягільниця, Черкавщина, Криволука, Полівці, Білий Потік Чортківського району
1875-1943
Łukasz
sable

Sympatyk

To wielka szkoda. Mnie interesuje konkretnie rocznik 1826 z Jagielnicy, którego księgi dotyczą nie tylko Starej Jagielnicy ale także okolicznych miejscowości.
U Mormoów są księgi do 1825r, a później od 1827r. Wszystkie sfilmowane we Lwowie. Brak 1826r., w którym to poszukuję zgonu pewnej osoby. Może ta księga jest w Tarnopolu, a może zaginęła.
Pozdrawiam,
Amelia L.
Lakiluk

Sympatyk

Ale tobie chodzi o zgon w rz-kat kościele - bo takie są księgi na FS.

Mam dostęp do indeksu od litery H, więc jakby co mogę sprawdzić.

Natomiast Tarnopol nie posiada innych (poza jeszcze ślubami i zgonami), bo jest dostępny inwentarz.
Łukasz
sable

Sympatyk

Czy to jest Indeks zmarłych rzym-kat. czy greko-kat ? Mnie chodzi o greko-kat.
A.L.
Lakiluk

Sympatyk

Ale ty mieszasz.

Piszesz o księgach na FS. To są rz-kat księgi z Jagielnicy (nie Starej Jagielnicy) - może wcześniej był jeden kościół, nie wiem - stąd moja odpowiedź, że mogę zajrzeć do indeksu z tego kościoła.

Innych ksiąg ze S. Jagielnicy nie znam.

---
na kami.net.pl jest, że rz-kat S.Jagielnica podchodziła pod Jagielnicę, natomiast gr-kat pod S.Jagielnicę
Łukasz
kipling

Sympatyk

Archiwum w Tarnopolu

Post autor: kipling »

Witam,

Mam pytanie. Czy Archiwum w Tarnopolu dysponuje podobnym zasobem on-line skanów co Archiwum we Lwowie? Poszukuję metryk urodzin i ślubów.

Pozdrawiam
Jacek
kipling
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
mbeelas

Sympatyk

Post autor: mbeelas »

Chyba nic z tego nie wyszlo. Zagladalem tam niedawno i nie widziałem niczego.
Marcin
BarbaraS

Sympatyk

Post autor: BarbaraS »

Poszukuję sposobu na dotarcie do ksiąg metrykalnych z archiwum w Tarnopolu, parafia Opryłowce, dekanat Tarnopol; fond 485 opis 1 sprawa 239, 240 i 241, oraz parafia Berezowica Mała fond 485,o1,sprawa 136. Czy ktoś zna linki do tych ksiąg? Na Familysearch są księgi tych parafi, ale tylko z archiwum we Lwowie, czyli z innych roczników. Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc. Kazik

Proszę podać swojego emaila priv po świętach pomogę w dotarciu do interesujących Pana metryk
pozdrawiam Barbara
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”