Indeks na Familysearch - Jaka miejsowość?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Indeks na Familysearch - Jaka miejsowość?
Witam,
Prosze o pomoc w zlokalizowaniu metryk zindesksowanych na FamilySearch.
Sama nazwa parafii / miescowosci wystarczy abym wiedział czy to moja Marianna czy tez nie, choć oczywiscoe jesli ktos ma skan to jeszcze lepiej
Marianna Olenik
Marianna Olenik
Daughter
Name Marianna Olenik
Sex Female
Birth Date 16 Mar 1802
Father's Name Raymundi Olenik
Father's Sex Male
Mother's Name Ursulae
Mother's Sex Female
Event Type Baptism
Event Date 18 Mar 1802
Event Place Posen, Preußen, Deutschland
Page Number 81, 82
Prosze o pomoc w zlokalizowaniu metryk zindesksowanych na FamilySearch.
Sama nazwa parafii / miescowosci wystarczy abym wiedział czy to moja Marianna czy tez nie, choć oczywiscoe jesli ktos ma skan to jeszcze lepiej
Marianna Olenik
Marianna Olenik
Daughter
Name Marianna Olenik
Sex Female
Birth Date 16 Mar 1802
Father's Name Raymundi Olenik
Father's Sex Male
Mother's Name Ursulae
Mother's Sex Female
Event Type Baptism
Event Date 18 Mar 1802
Event Place Posen, Preußen, Deutschland
Page Number 81, 82
Krzysztof Włodarski
-
Michał_Kazimierz

Re: Indeks na Familysearch - Jaka miejsowość?
Posen = Poznań
Pozdrawiam
Michał Kazimierz
Witaj Krzysztofie. Niestety w tych indeksach na FamilySearch pozycja Event Place nic Ci nie da. Tak jak Michał napisał Posen- Poznań, ale to dotyczy tego, gdzie znajdowała się parafia lub miejscowość. Prusy prowincja Poznańska. Nie masz tu podanej konkretnej nazwy parafii, tak jest w większości indeksów ( Wielkopolska). W moim przypadku taki wpis nie naprowadził mnie na parafię. Zresztą, wydaje mi się, że część tych indeksów opracowują obcokrajowcy, którzy często przekręcają polskie nazwiska, chociaż odczytanie ( tych nazwisk) jest bardzo proste.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Zawsze trzeba kliknąć w napis Informacje o dokumencie . Wtedy odsłoni się numer , który można wpisać w wyszukiwarkę familysearch.
Mnie wyskoczyło z wyszukiwarki : parafia Obra (Wolsztyn).
Podaję też numer mikrofilmu :1191167
Pozdrawiam
Janusz
Mnie wyskoczyło z wyszukiwarki : parafia Obra (Wolsztyn).
Podaję też numer mikrofilmu :1191167
Pozdrawiam
Janusz
Super! Obra to by sie zgadzało prawie bo ja mam informacje ze urodzona w Chorzeminie! dziekuje serdecznie
Krzysztof Włodarski
W książce Krzysztofa Raniowskiego jest , że Marianna żona Tomasza Kulusa jest z Chorzemina. Znając akty ślubu z tamtych lat wiem, że podawano skąd są nowożeńcy, co nie zawsze było równoznaczne z miejscem urodzenia.
Na Basi jest zindeksowany akt chrztu Marii Oleynik , córki Kazimierza i Reginy urodzonej w Chorzeminie w 1794 roku.
Pozdrawiam
Janusz
Na Basi jest zindeksowany akt chrztu Marii Oleynik , córki Kazimierza i Reginy urodzonej w Chorzeminie w 1794 roku.
Pozdrawiam
Janusz
-
Leszek_Jaroszewski
Wolsztyn to moja parafia.mahakali pisze:Super! Obra to by sie zgadzało prawie bo ja mam informacje ze urodzona w Chorzeminie! dziekuje serdecznie
Wieczorem wyślę Ci oba skany.
Pozdrawiam
Leszek
leszku, dizękuje za odzew i za skany, pozdrawiam!Leszek_Jaroszewski pisze:Wolsztyn to moja parafia.mahakali pisze:Super! Obra to by sie zgadzało prawie bo ja mam informacje ze urodzona w Chorzeminie! dziekuje serdecznie
Wieczorem wyślę Ci oba skany.
Pozdrawiam
Leszek
Krzysztof Włodarski
Pomysł z Marią c Kazimierza własnie badam, natomiast myśle ze rozbieżnośc dat jest troche duża, tzn w jej akcie ślubu jest ur 1804, a tu 1794. Co Januszu myślisz? Dzieki za sugestie.janusz59 pisze:W książce Krzysztofa Raniowskiego jest , że Marianna żona Tomasza Kulusa jest z Chorzemina. Znając akty ślubu z tamtych lat wiem, że podawano skąd są nowożeńcy, co nie zawsze było równoznaczne z miejscem urodzenia.
Pozdrawiam
Janusz
Krzysztof Włodarski