Poszukuję prapradziadka, który zmarł w szpitalu na gruźlicę.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Mój prapradziadek Feliks Cendrowski ur. ok. 1895 zm. ok. 1925 w szpitalu w Sochaczewie. Przyczyną zgonu była gruźlica. Poszukuję informacji na temat jego śmierci, gdzie został pochowany i w jakim szpitalu zmarł. Gdzie mogę go szukać?
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Znajdź najpierw jego metrykę zgonu. Nie wydaje mi się by w 1925 r w Sochaczewie było tak dużo szpitali byś miał problem z odnalezieniem właściwego.
Staszek
jotzet

Sympatyk

Post autor: jotzet »

Do dzisiaj istnieje budynek szpitalny, w którym Twój antenat zmarł w 1925 roku. Znajduje się na ul. Staszica. Powstał po I wojnie światowej ze składek społeczeństwa Sochaczewa i okolicznych miejscowości. W nieznanych mi okolicznościach, w minionej dekadzie stał się własnością kościelną i przebywają tam na kuracji księża...
Podaję link, jak wyglądał ten budynek dawniej. Są zaledwie dwa zdjęcia, mylnie zresztą podpisane, że budynek już nie istnieje. Być może autorowi chodziło o to, iż nie istnieje już szpital jako instytucja? Miejscowy lekarz i działacz dr Sylwester Szymański napisał kilka lat temu monografię obejmującą cały okres działalności tej placówki. Zawiera sporo starych zdjęć.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=641907
O dokumentacji szpitalnej z tamtego okresu nie ma oczywiście mowy. Odszukaj wiec akt zgonu w USC (jak w poprzednim poście) oraz radzę zajrzeć do parafialnych ksiąg zgonów. Bywa tam czasem więcej informacji.
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”