Poszukuję prapradziadka, który zmarł w szpitalu na gruźlicę.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Płowik_Hubert

Mój prapradziadek Feliks Cendrowski ur. ok. 1895 zm. ok. 1925 w szpitalu w Sochaczewie. Przyczyną zgonu była gruźlica. Poszukuję informacji na temat jego śmierci, gdzie został pochowany i w jakim szpitalu zmarł. Gdzie mogę go szukać?
- Pieniążek_Stanisław

Znajdź najpierw jego metrykę zgonu. Nie wydaje mi się by w 1925 r w Sochaczewie było tak dużo szpitali byś miał problem z odnalezieniem właściwego.
Staszek
Staszek
Do dzisiaj istnieje budynek szpitalny, w którym Twój antenat zmarł w 1925 roku. Znajduje się na ul. Staszica. Powstał po I wojnie światowej ze składek społeczeństwa Sochaczewa i okolicznych miejscowości. W nieznanych mi okolicznościach, w minionej dekadzie stał się własnością kościelną i przebywają tam na kuracji księża...
Podaję link, jak wyglądał ten budynek dawniej. Są zaledwie dwa zdjęcia, mylnie zresztą podpisane, że budynek już nie istnieje. Być może autorowi chodziło o to, iż nie istnieje już szpital jako instytucja? Miejscowy lekarz i działacz dr Sylwester Szymański napisał kilka lat temu monografię obejmującą cały okres działalności tej placówki. Zawiera sporo starych zdjęć.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=641907
O dokumentacji szpitalnej z tamtego okresu nie ma oczywiście mowy. Odszukaj wiec akt zgonu w USC (jak w poprzednim poście) oraz radzę zajrzeć do parafialnych ksiąg zgonów. Bywa tam czasem więcej informacji.
Janusz
Podaję link, jak wyglądał ten budynek dawniej. Są zaledwie dwa zdjęcia, mylnie zresztą podpisane, że budynek już nie istnieje. Być może autorowi chodziło o to, iż nie istnieje już szpital jako instytucja? Miejscowy lekarz i działacz dr Sylwester Szymański napisał kilka lat temu monografię obejmującą cały okres działalności tej placówki. Zawiera sporo starych zdjęć.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=641907
O dokumentacji szpitalnej z tamtego okresu nie ma oczywiście mowy. Odszukaj wiec akt zgonu w USC (jak w poprzednim poście) oraz radzę zajrzeć do parafialnych ksiąg zgonów. Bywa tam czasem więcej informacji.
Janusz