Proszę o radę o jednym nazwisku (Cha**ak) występującym w tych aktach z Grzybowa (pow. Września).
Na początku dla mnie wyglądało jak Chapak ale litera p jest na tych stronach pisana w innym stylu. Zaczyna mnie kusić że to jest (fs)? Nazwisko też czasami jest podane zaczynające z 'H' zamiast 'Ch'.
Dziękuję Beata, to był własnie mój dylemat bo to powinno być to same nazwisko.
Dziękuję Gochu, faktycznie tak samo jest czasami w pisaniu Roba(s)zkowo. Ciekawe że ta sama litera była pisana w różny sposób nawet w tym samym nazwisku, lub czy miała znaczyć trochę inny dzwięk.
Witam,
indeksuję księgi z XVIII w. ze Zbaraża i nie mogę dopasować imienia do tego co widzę w akcie: http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 2_0108.jpg
Chodzi o 4. akt i imię matki. Wydaje się, że to jest Julianna, ale trzecia litera to ewidentnie 's'. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Krzysztof
Dwa tematy:
Parafia Gowarczów
indeksował AM_K...
ojciec Wincenty Głogowski, ale dwa razy zapisano Wicenty.
W polskich projektach familysearch zapisuje się współczesną pisownię imion - czyli Wincenty.
A na genetece? Raz Wincenty... raz Wicenty.. raz Woyciech...
Temat drugi...
jak może zgłosić poprawkę w genetece osoba nie zarejstrowana na
genealogach.pl?
* przy loginie - czyli bez rejestracji ani rusz zgłosić poprawkę?
uwspółcześnianie tj wprowadzanie fałszu jest pójściem na skróty, dużo ułatwia i nie jest straszne, ale "poprawiać" z zapisu zgodnego z treścią na niezgodny to chyba przesada
Jeśli to powiązane, a nie zupełnie rozdzielne rzeczy - tzn chciałbyś prosić o poprawienie nieistniejącej rozbieżności - to nie pomogę:)
A co z tym Woyciechem, o którym wspomniałeś?
uważasz, że zapis w indeksie dotyczący aktu https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.25
łączy się z Wincentym? jak sugerujesz w "A na genetece? Raz Wincenty... raz Wicenty.. raz Woyciech..."
Drodzy,
indeksuję Parafię Jazgarzew zgony z 1826. Często pojawia się przy zmarłym SZPITALNY/A.
Jak to zindeksować?
Wydaje mi się, że to nie jest nazwisko a informacja, że dziecko przekazane ze Szpitala Dzieciątka Jezus.
Pewnie masz rację, ale nie wiem czy to coś zmienia. W rok starszych jest "Klasztorna" ze Szp. Dz. Jezus
Kwestia konwencji. Mi bardziej pasowałoby NN, NN, NN ale "Szpitalna/y" też pozwoli odnaleźć - choć trudniej będzie.
Podczas indeksowania trafiłem taki kwiatek: "Zepchlonka". Może gdy dojdzie mi jeszcze parę lat indeksów samo się wyjaśni. A jeśli się nie powtórzy, albo powtórzy tak samo?
Od jakiego nazwiska ta forma pochodzi. Zepchła?
Jak tymczasowo zapisać?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Zapisuję w arkuszu urodzin lub zgonów w kolumne G formę Zepchlonka. Jeśli w trakcie indeksowania dalszych lat uda sie ustalić męska formę nazwiska to wpisuję w je kolumnie H. W arkuszu z małżeństwami wersje zapisu oryginalnego w akcie Zepchlonka w kol. L i odpowiednio kol. M. Ja zostawiam taką formę retro i jej nie usuwam. Potem się będzie wyświetlać pod wykrzyknikiem w wyszukiwarce.
Czasem sie udaje męską formę nazwiska trafić w akcie wśród świadków.
pozdrawiam serdecznie
Dominika
Ostatnio zmieniony czw 21 wrz 2023, 20:10 przez Dominika.Jackowska, łącznie zmieniany 1 raz.