Ziemia Dobrzyńska

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Ziemia Dobrzyńska

Post autor: Darek1965 »

Witam,
osoby poszukujące swoich przodków z terenu Ziemi Dobrzyńskiej zapraszam do rodzinnego portalu rodziny Szpejankowskich-Szpejenkowskich,
www.szpejankowski.eu
Na prośbę odwiedzających nasz portal utworzyliśmy dział dla genealogów amatorów, coś w rodzaju skrzynki kontaktowej, miejsca wymiany posiadanych materiałów – ustaleń w na temat naszej ziemi, terenu rzadko występującego w ogólnie dostępnych archiwaliach lub środkach masowego przekazu. Docelowo zmierzamy, oczywiście po uprzednim zebraniu materiałów, do utworzenia odrębnego portalu Rodziny z Ziemi Dobrzyńskiej ze szczególnym akcentem na kobiety – matki rodzin. Według wypowiedzi jednego z naszych gości; …rodziny przecież się mieszają, łączą… kobiety z tych rodzin gdzieś znikają w cieniu nazwisk mężów, a przecież to one często dają rodzinie tak wiele…
Jak na razie, zapraszam do współpracy.
Ps. Administratorze, nawet mi przez myśl nie przyszło tworzyć konkurencyjnego portalu, nie ta wiedza genealogiczna, siły oraz możliwości techniczne. Dziękuje za możliwość dotarcia do osób zainteresowanych.
Pozdrawiam
Darek
maliszewo

Sympatyk

Ziemia Dobrzyńska

Post autor: maliszewo »

Witam
Jak wynika w Waszej strony rodziny pochodzą z okolic Rypina i Dobrzynia n/Drwęcą jeśli chodzi o ziemię dobrzyńską. Znalazłam w wykazie nazwisko Żuchowski oraz Błotnicki. Mój prapradziad Żuchowski rodził się w wymienianej przez was miejscowości Węgiersk. Był panieńskim synem Agnieszki. Zastanawiające jest jednak to że jego chrzestnym był Błotnicki Franciszek, u którego prawdopodobnie pracowała jego matka. Prapradziad dostał po chrzestnym imię. Domyślamy się że ów F. Błotnicki mógł być ojcem małego Franka.

Miejscowość Frankowo też przewija się w moim drzewku - zamieszkała tam po ślubie siostra mojego prapradziada(z innej lini) Konstantyna Wiśniewska z domu Płotkowska około 1875r.
Jeśli natknęlibyście się na te osoby bardzobyłabym wdzięczna za informacje
Ps. W Giżynku na majątku pracował mój wuj - wnuk w/w F. Żuchowskiego.
http://rodzuchowskich.blogspot.com/
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Ziemia Dobrzyńska

Witaj Anno,
odpowiedzi udzieliłem na własnym forum - genealogia - wymiana doświadczeń.
Pozdrawiam
Darek
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Ziemia Dobrzyńska

Witam,
jak na razie udało się skompletować pięcioosobowy zespół do indeksacji parafii Ziemi Dobrzyńskiej. Rozpoczęliśmy od parafii Strzygi (sumariusze) za lata 1720-1825. Następnie pociągniemy tę parafię do roku 1904.
W drugiej kolejności zabierzemy się do parafii Rypin.
W związku z tym poszukujemy chętnych do pomocy w indeksacji.
Zgłoszenia proszę kierować do mnie na e-maila portalrodziny(at)szpejankowski.eu
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”