Goś_Edmund pisze: W podanych parafiach takowego nazwiska nie znalazłem. Ale znalazłem je w Wiszenkach;
Radkowski Włodzimierz (r.: Mikołaj i Michalina z Okorskich) i Maria Piotrowska; zw. mał. w 1901r. (1901/7)
Edmund
Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Re: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko
Bardzo dziękuję za informacje. No i dalej nic! Nie mogę namierzyć "tych" Radkowskich.
- Goś_Edmund

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Znalazłem:MartaO pisze:Dzień dobry, Panie Edmundzie wiem jak nazywają się moi prapradziadkowie to Dominik Bagiński i jego druga żona Marianna Kołosowska, parafia Korzec. Czy może pan ustalić ich date ślubu, daty urodzenia, rodziców, świadków z tego wydarzenia? Dominik mógł urodzić się w roku 1840 lub 1843. dziękuje MartaGoś_Edmund pisze:Kolonia Szopy leżała przy rzece Słucz. Obok były takowe miejscowości: Nakazów, Polany a po drugiej stronie Słuczy Ujście. W wykazach parafii Diecezji Łuckiej z 1934r. - Szopy były w parafii Ludwipol. Ale Ludwipol był młodą parafią, bo erygowaną w 1923r., Myszakowa w 1924r. Jedynie Berezne i Korzec z tego terenu są parafiami z dużym stażem. Przeszukałem tomy ks.Żurka - parafię Berezne i Ludwipol - niestety nie znalazłem wspomnianych osób. Zaznaczę, że nazwisko Bagiński było dość popularne na Wołyniu.MartaO pisze:Dzień dobry, Panie Edmundzie poszukuje rodziców, chrzestnych, rodzeństwa moich pradziadków. Oboje pochodzą z Wołynia, mieli to samo nazwisko - Bagiński. Babcia opowiadała, że mieszkali w kolonii Szopy, koło Ujścia, trudno mi określić parafie, bo czasami pojawia się Korzec a czasami Myszakowa. Pobrali się prawdopodobnie 1926 lub rok wcześniej.
Prababcia to Leontyna Bagińska z domu również Bagińska ur. 2 sierpień 1903
Pradziadek Adolf Bagiński 9 czerwiec 1891
Pierwszym ich dzieckiem była moja babcie Wiktoria ur 24.10.1926 r.
Dziękuje Marta
Edmund
Parafia Niewirków:
Bagiński Dominik (r.: Stanisław i Honorata z Karlewskich) i Aniela Pulikowska; zw. mał. w 1861r. (1861/9)
Bagiński Dominik, wdowiec, lat 43 (r.: Stanisław i Honorata z Karczewskich) i Apolonia Nikurowska, lat 32; zw. mał. w 1886r. (1886/3)
Parafia Korytnica
Bagiński Dominik, wdowiec, lat 44 (r.: Stanisław i Honorata z Korczewskich) i Marianna Kołosowska, lat 30 z Ustia, (c.:Bazylego i Apolonii z Kołosowskich Łowenczuków); zw. mał. w 1889r. (1889/19). Podane jest: parafia Korytnica. W/g mego mnienania powinna być Hołownica filia Korca.
Edmund
-
wioletta262

- Goś_Edmund

Waść Wiolu!wioletta262 pisze:Dzień dobry,
mogłabym prosić o sprawdzenie nazwiska Ossowski,Dylewski w par.Tajkury Nieświcz Berezne oraz Horoszkiewicz w par.Berezne.
Z góry serdecznie dziękuję
Wiola
Nazwisko Horoszkiewicz - dość popularne na Wołyniu, ale nie znalazłem w parafii Berezne lecz Stepań, Aleksandria, Kazimirka, dlatego potrzebuję Imię/Imiona. Reszta wyszukiwań poniżej:
Parafia Zdołbunów (teren wydzielony z parafii Tajkury w 1920r.)
-przyłączeni do kościoła katolickiego:
Dylewska Maria, c. Benedykta i Dominiki zd. Rutkowska, lat 23, wyznania prawosławnego, zamieszkała w Zdołbunowie, ziemi wołyńskiej ur.3.07.1901r. w Kozatynie, ziemi kijowskiej dobrowolnie przyłączona do Kościoła katolickiego 19.12.1924r. w kościele zdołbunowskim przez ks. Aleksandra Sienickiego, proboszcza tego kościoła, nr aktu 23/1924
Parafia Tajkury
- zaślubieni
Dylewski Atanazy, wdowiec (r.: Franciszek i Paulina z Bokiejów) i Anna z Młotków Skoropiś-Jołtuchowska; zw. mał. w 1900r. (1900/18)
Parafia Stepań
Dylewski Antoni (r.: Michał i Anna z Olszewskich) i Ludwika Żelazna;
zw. mał. w 1890r. (1890/18)
Parafia Berezne
Osowski Adam (r.: Karol i Apolonia z Kuriatów) i Magdalena Szlejfówna;
zw. mał. w 1857r. (1857/3)
Parafia Tuczyn
Ossowski Antoni, pruski poddany (r.: Ludwik i Katarzyna z Groleców) i Katarzyna Jaworska; zw. mał. w 1878r. (1878/12)
Parafia Aleksandria
Ossowski Wojciech (r.: Ludwik i Katarzyna z Grzeców) i Marianna Więckowska; zw. mał. w 1889r. (1889/10)
Edmund
-
wioletta262

-
Marta_Olejnik
dziękuje serdecznie, Marta
Goś_Edmund pisze:Znalazłem:MartaO pisze:Dzień dobry, Panie Edmundzie wiem jak nazywają się moi prapradziadkowie to Dominik Bagiński i jego druga żona Marianna Kołosowska, parafia Korzec. Czy może pan ustalić ich date ślubu, daty urodzenia, rodziców, świadków z tego wydarzenia? Dominik mógł urodzić się w roku 1840 lub 1843. dziękuje MartaGoś_Edmund pisze: Kolonia Szopy leżała przy rzece Słucz. Obok były takowe miejscowości: Nakazów, Polany a po drugiej stronie Słuczy Ujście. W wykazach parafii Diecezji Łuckiej z 1934r. - Szopy były w parafii Ludwipol. Ale Ludwipol był młodą parafią, bo erygowaną w 1923r., Myszakowa w 1924r. Jedynie Berezne i Korzec z tego terenu są parafiami z dużym stażem. Przeszukałem tomy ks.Żurka - parafię Berezne i Ludwipol - niestety nie znalazłem wspomnianych osób. Zaznaczę, że nazwisko Bagiński było dość popularne na Wołyniu.
Edmund
Parafia Niewirków:
Bagiński Dominik (r.: Stanisław i Honorata z Karlewskich) i Aniela Pulikowska; zw. mał. w 1861r. (1861/9)
Bagiński Dominik, wdowiec, lat 43 (r.: Stanisław i Honorata z Karczewskich) i Apolonia Nikurowska, lat 32; zw. mał. w 1886r. (1886/3)
Parafia Korytnica
Bagiński Dominik, wdowiec, lat 44 (r.: Stanisław i Honorata z Korczewskich) i Marianna Kołosowska, lat 30 z Ustia, (c.:Bazylego i Apolonii z Kołosowskich Łowenczuków); zw. mał. w 1889r. (1889/19). Podane jest: parafia Korytnica. W/g mego mnienania powinna być Hołownica filia Korca.
Edmund
- Goś_Edmund

-
lipinski_mariusz
- Goś_Edmund

Parafia Powórsk była młodą parafią , erygowana w 1927r, a parafia Czersk w 1937r. - obie parafie nie występują w tomach ks. Żurka.lipinski_mariusz pisze:Dzień dobry,
Zawracam się z gorącą prośbą o sprawdzenie, czy w wykazie znajduje się mój tata Zbigniew Lipiński urodzony 01.12.1936 w Powórsku (Kowel, Czersk lub Łuck, obwód wołyński lub jego rodzice Antoni i Zofia Lipińscy albo siostra Danuta.
Możliwe tomy to II lub IX.
Dziękuje z góry za pomoc!
Sprawdziłem tomy:I,II,III,V,VI,IX,X,XII tzn. parafie Kowel, Łuck oraz okolice Kowla. Niestety nie znalazłem takowych poszukiwanych danych. Lipińskich jest kilka w Łucku, ale żadna nie pasuje do w/w imion.
Edmund
-
lipinski_mariusz
Dziękuję Panu za sprawdzenie tych informacji. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Pewna osoba też posiadała rodzinę z Czerska i zasugerowała że dużo znalazła informacji z parafii Hulewicze. Czy jest ona w wykazie i czy być może sprawdzał ją Pan też?Goś_Edmund pisze:Parafia Powórsk była młodą parafią , erygowana w 1927r, a parafia Czersk w 1937r. - obie parafie nie występują w tomach ks. Żurka.lipinski_mariusz pisze:Dzień dobry,
Zawracam się z gorącą prośbą o sprawdzenie, czy w wykazie znajduje się mój tata Zbigniew Lipiński urodzony 01.12.1936 w Powórsku (Kowel, Czersk lub Łuck, obwód wołyński lub jego rodzice Antoni i Zofia Lipińscy albo siostra Danuta.
Sprawdziłem tomy:I,II,III,V,VI,IX,X,XII tzn. parafie Kowel, Łuck oraz okolice Kowla. Niestety nie znalazłem takowych poszukiwanych danych. Lipińskich jest kilka w Łucku, ale żadna nie pasuje do w/w imion.
Edmund
Witam Edmundzie,
jesli jestes juz w posiadaniu tomu XII, to prosiłbym o wyszukanie Drzewieckich w parafiach Kołki i Doraźne. Z góry wielkie dzięki.
Tomasz
jesli jestes juz w posiadaniu tomu XII, to prosiłbym o wyszukanie Drzewieckich w parafiach Kołki i Doraźne. Z góry wielkie dzięki.
Tomasz
- Goś_Edmund

Sprawdziłem i niestety brak takowego nazwiskalipinski_mariusz pisze:Dziękuję Panu za sprawdzenie tych informacji. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Pewna osoba też posiadała rodzinę z Czerska i zasugerowała że dużo znalazła informacji z parafii Hulewicze. Czy jest ona w wykazie i czy być może sprawdzał ją Pan też?Goś_Edmund pisze:Parafia Powórsk była młodą parafią , erygowana w 1927r, a parafia Czersk w 1937r. - obie parafie nie występują w tomach ks. Żurka.lipinski_mariusz pisze:Dzień dobry,
Edmund
Edmund
- Goś_Edmund

Witaj Tomaszu!Tom_mk pisze:Witam Edmundzie,
Tomasz
Mam tom XII od kilku dni i Drzewieckich (parafie Kołki i Derażne) jest dość dużo. Zrobiłem foto tych stron, podaj swój email na priv to prześlę.
Edmund
Witam p. Edmundzie
Czy w XII tomie są zawarte wpisy z parafii Poryck oraz Mielnica z XX wieku
Marian
Czy w XII tomie są zawarte wpisy z parafii Poryck oraz Mielnica z XX wieku
Marian
Dzień dobry, czy w parafii Ołyka (możliwa wieś Chorłupy) występuje nazwisko Marszałek lub Marszalak po 1917 roku? Jakub