Poszukiwanie przodków od strony taty

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Akurat Anna załatwiała odpis przez zlecający USC. Jeśli komuś coś udowodniła, to lokalnemu USC.
Łukasz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a. Niekoniecznie - możesz "całej administracji" przekazać e-maila.
b. coś kojarzę o kontakcie z USC Warszawa w 2017?:)
c. może były i inne przypadki, bez przesady z jawnością wszystkich aktywności.

P.S. ale istniej e-puap i inne formy autoryzacji korespondencji elektronicznej więc nie chcę przesadzać w obronei tezy "zwykły e-mail" wystarczy.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Anna_Grze

Sympatyk

Post autor: Anna_Grze »

Wysłałam wczoraj wieczorem pismo przez epuap do Łodzi. Opisałam całe pokrewieństwo i teraz zsciskqm kciuki, żeby odpisali. 🙂 Po weekendzie będę pisała również do Warszawy. Serdecznie Panstwu dziękuję za wszystkie porady i wskazówki.
Anna_Grze

Sympatyk

Dostałam telefon z USC w Łodzi. Pani przekazała mi, że mogę wnioskować o odpis tego aktu. Lepiej brać zupełny odpis czy skrócony wystarczy?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

kopię plus dowolny
zainteresuj się możliwością dostępu do akt zbiorowych
Anna_Grze

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:kopię plus dowolny

Jedynie mogę ubiegać się o odpis. Musiałabym się umówić i jechać do Łodzi żeby zrobić sobie zdjęcie tego aktu.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Niekoniecznie, a nawet jeśli, to...? Szczególnie, że można to próbować łączyć dostępem do pozostałej części dokumentacji dot. podstawy takiego zapisu (sąd? archiwum państwowe?) - USC było i chyba nadal jest otwarte -mogą nakierować.
Lakiluk

Sympatyk

Anna_Grze pisze:Jedynie mogę ubiegać się o odpis. Musiałabym się umówić i jechać do Łodzi żeby zrobić sobie zdjęcie tego aktu.
Możesz się ubiegać o kopię postanowienia z akt zbiorowych (dot. aktu urodzenia) na podstawie kultu pamięci bliskiej osoby zmarłej.
Jeden z użytkowników podał już sygnatury orzeczeń, na których możesz oprzeć swój wniosek.

Ogólnie sam odpis dużo tu nie wniesie. Na zupełnym umieszcza się wzmianki, więc byłaby wtedy podana sygnatura postanowienia. Może ktoś tu ma taki odpis i to potwierdzi.
Łukasz
Anna_Grze

Sympatyk

Lakiluk pisze:
Anna_Grze pisze:Jedynie mogę ubiegać się o odpis. Musiałabym się umówić i jechać do Łodzi żeby zrobić sobie zdjęcie tego aktu.
Możesz się ubiegać o kopię postanowienia z akt zbiorowych (dot. aktu urodzenia) na podstawie kultu pamięci bliskiej osoby zmarłej.
Jeden z użytkowników podał już sygnatury orzeczeń, na których możesz oprzeć swój wniosek.

Ogólnie sam odpis dużo tu nie wniesie. Na zupełnym umieszcza się wzmianki, więc byłaby wtedy podana sygnatura postanowienia. Może ktoś tu ma taki odpis i to potwierdzi.

Spróbuję jeszcze dopytać tą Panią o te akta zbiorowe. Niestety nie mam teraz możliwości aby wstawić się tam osobiście.
Lakiluk

Sympatyk

Anna_Grze pisze:
Lakiluk pisze:

Spróbuję jeszcze dopytać tą Panią o te akta zbiorowe. Niestety nie mam teraz możliwości aby wstawić się tam osobiście.
Nie! Masz złożyć wniosek, a nie prosić się urzędnika.
Łukasz
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Anna_Grze pisze:
Sroczyński_Włodzimierz pisze:kopię plus dowolny

Jedynie mogę ubiegać się o odpis. Musiałabym się umówić i jechać do Łodzi żeby zrobić sobie zdjęcie tego aktu.
Jeśli byś prosiła o samą kopię, to w zasadzie (według przepisów) musisz jechać.
Wiele razy prosiłam o odpis a przy okazji o kopie z oryginału (licząc na uprzejmość urzędnika, który trzyma już księgę w rękach). Nie odmówiono mi.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nie musisz. Możesz działać przez pełnomocnika.
Anna_Grze

Sympatyk

Otrzymałam dzisiaj dokumenty z koperty dowodowej mojej babci, żony Jana. W skanach znajduje się ich skrócony akt ślubu. Co ciekawe, przy Janie, jako miejsce urodzenia wpisane jest Busko, a nie Busk (tak jak jest to w odpisie jego aktu urodzenia i zgonu).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”