Maczków

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Lesiak99

Sympatyk

Maczków

Post autor: Lesiak99 »

Poszukuje informacji na temat miejscowości Maczków. Mój bliski krewny urodził się w Maczkowie (Prawdopodobnie 1946 rok. Czy ktoś posiada informacje gdzie moge szukać listy osób urodzonych w Maczkowie? Bądź listę osób które tam mieszkały w czasie wojny? Spis zawartych związków małżeńskich? Cokolwiek :D
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a "spis" potrzebny Ci do..?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Lesiak99

Sympatyk

Dla własnych potrzeb. Jeśli jakiś ,,spis" jest dostępny publicznie to czemu pytasz w jakim celu jest mi potrzebny? W Maczkowie urodziła się bardzo bliska mi osoba a niestety nie wiemy wszystkiego na ten temat.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nie jest dostępny - w przeciwieństwie do zasad co jest dostępne.
A pytam m.in. by skłonić Cię do zastanowienia po co Ci spis.
Czy informacje o bliskiej Ci osobie chcesz wzbogacić o listę równolatków urodzonych w tej samej miejscowości?
Lesiak99

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Nie jest dostępny - w przeciwieństwie do zasad co jest dostępne.
A pytam m.in. by skłonić Cię do zastanowienia po co Ci spis.
Czy informacje o bliskiej Ci osobie chcesz wzbogacić o listę równolatków urodzonych w tej samej miejscowości?
A ja tylko zapytam, chcesz zaproponować pomoc czy pisać zbędne wywody? 😉 Zależy mi na konkretnej osobie.
Wyjaśnisz tylko 1 część twojej wypowiedzi na temat zasad?
Nie rozumiem po co lekceważące pytanie ,,Czy informacje o bliskiej Ci osobie chcesz wzbogacić o listę równolatków urodzonych w tej samej miejscowości?" Na forum nie raz miałem okazje widzieć jak inny użytkownik jest chętny nieść pomoc drugiemu i tego samego życzę tobie. Jeśli nie masz nic konkretnego do napisania to proszę: nie pisz zbędnych postów kolejnym razem.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nie chcesz się czegoś dowiedzieć - to wszystko będzie zbędne.
Może komuś innemu się przyda, jeśli Ty nie przyswajasz.

Spis nie jest Ci potrzebny do celów opisanych.
Lesiak99

Sympatyk

Proszę uwierzyć, że przyswajam. Mam wrażenie, że lekko arogancko i ze złym nastawieniem Pan traktuje mój post. Jeżeli nadal uważa Pan abym coś źle przyswajał to proszę o rozjaśnienie. Przykry jest jedynie fakt, że osoba x decyduje co jest potrzebne osobie y nie znając sytuacji oraz nie argumentując czego brakuje w moim poście.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Rozjaśniam i pojaśniam
zasady co jest dostępne są po wielokroć opisane - m.in. na forum. Poszukaj.
Brakuje śladów włożonej pracy - efektów lektury i chwili zastanowienia.

Po co Ci spis - ponownie pytam.
Możesz też spróbować sztuki wczucia się w inne osoby. Nie podajesz ani swoich "danych", ani poszukiwanego - może inni (Ci urodzeni, którzy są na liście?) mają podobne opory? I dlatego takie spisy nie są dostępne? W tym osobom, które subiektywnie odczuwają "potrzebę".
Lesiak99

Sympatyk

Dobrze, jest Pan chętny na przejście z publicznego forum na korespondencje mailową? Wyjaśnię sytuacje zgodnie z oczekiwaniami. Może wtedy uwierzy Pan, że nie jest to ,,subiektywne odczucie potrzeby".
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Jest subiektywne. Przechodzenie na korespondencję mailową nie jest zalecane prze regulamin serwisu.
Ale sam widzisz - jeśli coś "wymaga prywatności" w przypadku Iksa, to wymaga też w przypadku Ygreka, który urodził się w 1946 w Maczkowie - stąd "spis" (szczególnie zawierający coś więcej niż imię i nazwisko) jest niedostępny. Może nawet Ygreka bardziej niż Iksa (kwestia kto żyje)

Wiesz kiedy i gdzie, spisy są do ustalenia gdy nie wiesz. Gdy wiesz, a jesteś uprawniony, możesz etap ustalania gdzie i kiedy pominąć i od razu występować o udostępnienie.

Kategoria "krewny" nie ma zastosowania przy uprawnieniu - jest za szeroka. Nie do każdego krewnego będziesz mógł dotrzeć.
Lesiak99

Sympatyk

Dalej upieram się, że nie jest to subiektywne odczucie potrzeby. Proszę więc o pomoc gdzie mogę wystąpić o udostępnienie informacji w przypadku gdy chodzi o mojego Tatę urodzonego w Maczkowie.
Pozdrawiam Adam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Subiektywną była potrzeba spisu.
Odpis aktu urodzenia ojca otrzymasz w dowolnym Urzędzie Stanu Cywilnego.
Zachęcam do wyszukiwania informacji - zopdnie z regulaminem. Działa i forumowa
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-search-s ... e73e.phtml
i ogólne wyszukiwarki - jak google
Lesiak99

Sympatyk

Eh.. Niestety widzę, że dalej jedynie ,,nabija" Pan posty zamiast przynieść konkretną pomoc. Akty z USC, koperty dowodowe, to wszystko już przerobiłem. Nie zapytał Pan a wyszedł z założenia, że nie. Na przyszłość zalecam bycie mniej aroganckim. Doceniam 30 tyś postów lecz chyba kiepsko z jakością. Cóż.. czy jest możliwość sprawdzenia faktu zawarcia związku małżeńskiego w miejscowości Maczków inną drogą niż USC?
Co do potrzeby spisu faktycznie była zbędna. Ochrona danych osobowych, zgadzam się. Różnego rodzaju spisy(w tym podobne) są dostępne w Internecie, stąd moje pytanie.
Pozdrawiam Adam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Cieszę się, że się zgadzasz co do spisów. Szkoda, że wymagało to kilku dodatkowych postów.
Może również zgodzisz się z koniecznością przestrzegania np regulaminu i szerzej - zasad wymiany informacji a tym bardziej uzyskiwania pomocy, w tym powstrzymywania się od wyrażania opinii (serio zdążyłeś przeczytać 30 tysięcy postów i nie spotkałeś w nich informacji?) oraz przede wszystkim - wpisania posiadanych informacji, szczegółowego opisania problemu.

btw: pewnie pojawi się edycja admina/moderatora odnośnie podpisywania postów.
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Może ten Maczków to niemieckie miasto w Emslandzie o nazwie Haren(Ems). Istnieje literatura o tym Maczkowie/Haren (choćby artykuł w Wikipedii).
Może w jakimś artykule będzie jakiś spis , którego ORMO nie zauważyło.

Pozdrawiam
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”