Tekla Bądarzewska-Baranowska

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Tekla Bądarzewska-Baranowska

Post autor: RoRo500 »

To już sprawdziłem, ale jeśli są, to gdzie był problem dla dziennikarki by je odszukać i biografię Tekli włąściwie udokumentować? Oczekiwałem jakiegoś drugiego dna - "akta są ale ta strona przez myszy wyjedzona", naprzykład :-)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W pierwszym poście "w ciemno", bez czytania skrótu
http://www.polona.pl/dlibra/collectiond ... ?dirids=49
książki wspomnianej w
http://www.tpw.org.pl/?TEKLA_Z_B%A1DARZ ... BARANOWSKA
napisałem
"Pani Michalec pewnie wie co pisze:) "
[bo TPW:]
i postąpiłbym tak samo "jeśli ślub w Warszawie to na pierwszy ogień przejrzeć wypadałoby:" [aneksy z Panny Marii z 1852]
stamtąd dopiero do mławskich urodzeń bym się udał (dziś, bo Urodzeń z Mławy nie fotografowałem, a aneksy z Panny Marii przede wszystkim z brakujących roczników ślubów - owszem)
nb: książka ponoć w listopadzie 2012 wyszła, całkiem niedawno, aneksy z 1852 od lipca 2012 dla wszystkich dostępne i jak widać pół godziny maks znaleźć, tym bardziej te wyjazdy do Mławy (po aneksy wg dziennikarza) mnie "ruszyły"

a nie może być tak, że w książce, której chyba nikt z nas na oczy nie widział akt urodzenia jest przytoczony (ba! może nawet zamieszczona kopia?)
dlaczego uważasz, że nie jest właściwie udokumentowana (przez autorkę książki nie dziennikarkę) biografia w tym zakresie?
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

dlaczego uważasz, że nie jest właściwie udokumentowana (przez autorkę książki nie dziennikarkę) biografia w tym zakresie?
Przeczytaj raz jeszcze mój pierwszy post to zrozumiesz dlaczego. Jeśli "udokumentowana", to skąd kontrowersje co do daty urodzenia?

A z innej beczki i bliżej meritum: skąd bierze się pisownia jej panieńskiego nazwiska - Bądarzewska? Jej ojciec Andrzej urodzony w guberni kijowskiej, naturalnie pisać - Bondarzewski. Chyba, że zmienimy również Bondarczuk na Bądarczuk :-)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

o wiarygodności "genealogicznej" wikipedii trochę postów było i u nas
ludzie rżną z opracowań generalnie, nie wnikają w źródła
sam do wikipedii "kilka" kopii aktów przesłałem -najczęściej grochem o ścianę "bo przecież książka profesora takiego i takiego twierdzi"

o wiarygodności dziennikarzy w ogóle się nie wypowiem, bo w towarzystwie nie wypada;)

patrz na sformułowanie wikpedii
nie ważne na jakiej podstawie ktoś twierdzi
ważne kto i gdzie powiedział
symptomatyczne -nieprawdaż?:)

tzn nie umniejszam znaczenia, że to Pani Beata Michalec udokumentowała (warto pamiętać, oddać szacunek), ale dla mnie większe znaczenie ma na czym oparte jest twierdzenie o Mławie
a skoro jest na aneksie (i pewnie na ASC z Mławy też) to opatrzenie tego słowem kontrowersyjne jest ..no cóż ..kompleksem wobec niemieckojęzycznej pozycji cytowanej

to, że również kilku osobom z forum się udało kilka razy naprawić błędy, ma znaczenie dlatego, że analizowaliśmy, cytowaliśmy , konfrontowaliśmy dokumenty i nie jest istotne (dla ustaleń) kto się podpisał, czy i gdzie wydane etc
(wiem - kłóci się z moim "wie co pisze bo z TPW":)

przydługo wyszło, ale nie chciałem wprost napisali "kontrowersje" z jakiejś durnej quasi-poprawności, a w rzeczywistości jest to określenie obraźliwe

chyba, że o czymś nie wiem i papiery na urodzenie w Warszawie kilka lat później są - ale nie sądzę:) pewnie tylko nekrolog

PS
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gabriela_Balicka-Iwanowska
http://szukajwarchiwach.pl/72/159/0/-/7 ... eR_VPUFnEg
nie tylko skan j.w. ale cała analiza
i też pewnie byłoby "kontrowersyjne", tzn będzie
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu moich (Wikipedią spowodowanych) wątpliwości co do daty urodzenia. Warto skorygować te wpisy, bo np. anglojęzyczny wpis w Wikipedii nawet nie wspomina właściwej daty.

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Michał_Fronczak »

Pozdrawiam
Michał Fronczak
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Gratulacje i uznanie:)
Są dokumenty (tj kopie), ich porównanie i wnioski.

A co na Pragę Twój wzrok skierowało? Po kolei wszystko "warszawskie" sprawdzałeś?
"Jednakże kwerenda dostępnych akt metrykalnych parafii i cyrkułów warszawskich pozwoliła odnaleźć ciekawy dokument, który być może przyczyni się do rozwiązania zagadki. Jest to metryka urodzenia zapisana w księgach metrykalnych Cyrkułu VIII,"

coś z numeracją przypisów się omskło [6] po
" Jest to metryka urodzenia zapisana w księgach metrykalnych Cyrkułu VIII, czyli z warszawskiej Pragi[6]" jest [6] prowadzący do
[6] APW oddz. w Mławie, ASC par. Pułtusk, r. 1826, sygn.. 35, skan: familysearch.org.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Szczerze? Sprawdziłem wszystko po kolei co opisane było w książkach Pani Michalec, a dodatkowo skorzystałem z geneteki. Ktoś przypadkowo, robiąc indeks, rozwiązał tą zagadkę i nawet tego nie wiedział. Ja uzyskałem tylko skan metryki chrztu, którego nie było w sieci i w miarę posiadanej wiedzy, krytycznie wszystko przeanalizowałem.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Pewnie, że szczerze: doświadczeniami się wymieniamy, a indeksy są narzędziem.
Czyli dzięki pracy m.in. Krystyny Makowieckiej:)
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Dokładnie. Wielkie ukłony. Ale sprawdzałem też skany tam, gdzie indeksów nie było, oczywiście nie wszystko. Niemniej jak widać, jeszcze dużo zostało do odkrycia.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

szsadu

Nieaktywny

Post autor: szsadu »