Obywatelstwo dla potomków po II wojnie światowej.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Kochani może ktoś z was będzie miał pomysł jak to "ugryźć".
Siostra mojej babci została wywieziona do Niemiec do pracy przymusowej. Po wojnie nie wróciła do Polski oraz nie skontaktowała się z rodziną (jej ojciec szukał jej przez Czerwony Krzyż). Wyjechała do Australii, niedawno jej wnuk odnalazł nas poprzez aplikacje Myheritage. Starają się o polskie obywatelstwo, sprawa ciągnie się już 18 miesięcy. Zostały dostarczone dokumenty niemieckie, australijskie oraz akt urodzenia z Polski. Urząd właśnie odpowiedział, że prosi o dosłanie dokumentów potwierdzających adres zamieszkania w Polsce luba jakies inne dokumenty paszport, świadectwa, itp. Tylko gdzie tego szukać? Księgi meldunkowe utworzono po wojnie... dowodu nie posiadała a świadectw nie wiem nawet gdzie szukać... czy jest jakaś inna alternatywa ?
Czy Czerwony Krzyż może posiadać dokumenty z poszukiwań?
Siostra mojej babci została wywieziona do Niemiec do pracy przymusowej. Po wojnie nie wróciła do Polski oraz nie skontaktowała się z rodziną (jej ojciec szukał jej przez Czerwony Krzyż). Wyjechała do Australii, niedawno jej wnuk odnalazł nas poprzez aplikacje Myheritage. Starają się o polskie obywatelstwo, sprawa ciągnie się już 18 miesięcy. Zostały dostarczone dokumenty niemieckie, australijskie oraz akt urodzenia z Polski. Urząd właśnie odpowiedział, że prosi o dosłanie dokumentów potwierdzających adres zamieszkania w Polsce luba jakies inne dokumenty paszport, świadectwa, itp. Tylko gdzie tego szukać? Księgi meldunkowe utworzono po wojnie... dowodu nie posiadała a świadectw nie wiem nawet gdzie szukać... czy jest jakaś inna alternatywa ?
Czy Czerwony Krzyż może posiadać dokumenty z poszukiwań?
-
Sroczyński_Włodzimierz

a czemu tu, a nie w PCK pytasz?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
W poniedziałek będę pytać w PCK.. było też pytanie czy ktoś może ma jakiś inny pomysł gdzie uzyskać dane
- Krystyna.waw

Re: Obywatelstwo dla potomków po II wojnie światowej.
Przed wojną meldunkowa nazywała się Księga ludności stałej - może się zachowała.Kacha.94 pisze:Księgi meldunkowe utworzono po wojnie... dowodu nie posiadała a świadectw nie wiem nawet gdzie szukać
Świadectwa szkolne - w miejscowym archiwum dokumenty szkoły realnej
Musisz się rozejrzeć w miejscu jej urodzenia, zamieszkania rodziny
Rzut - tu zidentyfikujesz szkolę a może i podpis?
https://www.polska1926.pl/miejscowosci
https://histmag.org/Autografy-twoich-pr ... 1926-16474
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Dziękuję za pomoc
teraz przynajmniej wiem o co pytać
kuzyn ma zatrudnionego w Polsce agenta który zajmuje się jego obywatelstwem ale mam wrażenie że czeka aż dostarczymy wszystko na tacy
Osobie, która ma pomóc odszukać dokumenty, czy to agentowi, czy tutaj w grupie na forum muszą być znane wszystkie posiadane przez rodzinę informacje o tej osobie. Typu - kogo szukamy (imię i nazwisko, jak wiadomo też głębsze dane o rodzinie) miejsce (miejscowość/miejscowości) i czas (kiedy się urodziła, jakich dokumentów o niej w związku z tym szukamy) - to przede wszystkim, I oczywiście, że "na tacy", bo przecież nikt wróżką nie jest żeby takie rzeczy zgadywać. Jak agent szukał na podstawie posiadanych przez rodzinę informacji i nic nie znalazł, to trzeba poszukać więcej tych znanych informacji o rodzinie, w końcu siostra babci, coś powinno być wiadomo.Kacha.94 pisze:Dziękuję za pomocteraz przynajmniej wiem o co pytać
kuzyn ma zatrudnionego w Polsce agenta który zajmuje się jego obywatelstwem ale mam wrażenie że czeka aż dostarczymy wszystko na tacy
Wszystkie dane zostały tej osobie przekazane akt urodzenia dokumenty niemieckie oraz australijskie było tam sporo danych.. nawet nazwa miejscowości w której chodziła do szkoły chodzi mi tylko o to że Pani Agent sugeruje żebyśmy my udali się do szkoły urzędu itd. I najlepiej przesłali jej dokumenty poczta.Łucja pisze:Osobie, która ma pomóc odszukać dokumenty, czy to agentowi, czy tutaj w grupie na forum muszą być znane wszystkie posiadane przez rodzinę informacje o tej osobie. Typu - kogo szukamy (imię i nazwisko, jak wiadomo też głębsze dane o rodzinie) miejsce (miejscowość/miejscowości) i czas (kiedy się urodziła, jakich dokumentów o niej w związku z tym szukamy) - to przede wszystkim, I oczywiście, że "na tacy", bo przecież nikt wróżką nie jest żeby takie rzeczy zgadywać. Jak agent szukał na podstawie posiadanych przez rodzinę informacji i nic nie znalazł, to trzeba poszukać więcej tych znanych informacji o rodzinie, w końcu siostra babci, coś powinno być wiadomo.Kacha.94 pisze:Dziękuję za pomocteraz przynajmniej wiem o co pytać
Liczysz ze ktos zrobi to za Ciebie tu z forum ?Kacha.94 pisze:chodzi mi tylko o to że Pani Agent sugeruje żebyśmy my udali się do szkoły urzędu itd. I najlepiej przesłali jej dokumenty poczta.
Szukaj pod haslem Ksiegi Ludnosci stalej w archiwum panstwowym. Na poczatek na szukajwarchiwach.gov.pl. Wspolczesne nazwy gmin moga byc inne niz w II RP.
Pozdrawiam,
Piotr
Nie, nie liczę że ktoś zrobi to za mnie, nigdy o to nie prosiłam. Tłumaczyłam się ze wzgledu na to iż pewien Pan sugerował że na to liczę ale usunął niestety swoje komentarze... a przy okazji i część moich...pdanielak pisze:Liczysz ze ktos zrobi to za Ciebie tu z forum ?Kacha.94 pisze:chodzi mi tylko o to że Pani Agent sugeruje żebyśmy my udali się do szkoły urzędu itd. I najlepiej przesłali jej dokumenty poczta.
Szukaj pod haslem Ksiegi Ludnosci stalej w archiwum panstwowym. Na poczatek na szukajwarchiwach.gov.pl. Wspolczesne nazwy gmin moga byc inne niz w II RP.
Pozdrawiam,
Piotr
Pani Krystyna udzieliła mi wyczerpującej informacji za co serdecznie jej dziękuję