Ejsmondowie Szczepan i Feliks z Lisowa w Kieleckim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Ejsmondowie Szczepan i Feliks z Lisowa w Kieleckim
Szanowni Państwo.
Poszukuję informacji o losach braci Szczepana (ur. 1865) i Feliksa (ur. 1856), synów Piotra (1829-1905) i Elżbiety z Trybulskich (1829-1909) Ejsmondów.
Obaj byli w 1900 współwłaścicielami folwarku Lisów.
Szczepan Ejsmond pełnił urząd sędziego we Włoczczowej, później miał dworek w Dobromyślu, który obecnie jest w granicach miasta Kielce. W AP Kielce jest jego teczka personalna z 1914 (Jednostka 21/150/0/-/3946). Dopiero występuję o jej zeskanowanie, więc nie wiem co zawiera. O jego małżeństwie z Marią Bronisławą Olsińską wiadomo tylko, że było. Czy mieli dzieci trudno powiedzieć.
Feliks Ejsmond z małżeństwa z Anną Baniewską miał co najmniej 7 dzieci, z czego pięcioro z nich urodziło się w Lisowie, a kolejna dwójka w Żarnowcu (ostatnia dostępna metryka z 1912). Kolejno:
1. Marianna Feliksa Bronisława ur. 1900
2. Kazimierz Karol ur. 1902
3. Elodia Konstancja Irena ur. 1904
4. Elżbieta Alicja Wiesława ur. 1906
5. Włodzimiera Janina Bogusława ur. 1908
6. Waleria Józefa ur. 1909 (już w Żarnowcu)
7. Bronisława ur. 1912
Dalsze losy tych ludzi są nieznane. Może ktoś z Państwa trafił na jakieś informacje o tych ludziach?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Państwa serdecznie.
Poszukuję informacji o losach braci Szczepana (ur. 1865) i Feliksa (ur. 1856), synów Piotra (1829-1905) i Elżbiety z Trybulskich (1829-1909) Ejsmondów.
Obaj byli w 1900 współwłaścicielami folwarku Lisów.
Szczepan Ejsmond pełnił urząd sędziego we Włoczczowej, później miał dworek w Dobromyślu, który obecnie jest w granicach miasta Kielce. W AP Kielce jest jego teczka personalna z 1914 (Jednostka 21/150/0/-/3946). Dopiero występuję o jej zeskanowanie, więc nie wiem co zawiera. O jego małżeństwie z Marią Bronisławą Olsińską wiadomo tylko, że było. Czy mieli dzieci trudno powiedzieć.
Feliks Ejsmond z małżeństwa z Anną Baniewską miał co najmniej 7 dzieci, z czego pięcioro z nich urodziło się w Lisowie, a kolejna dwójka w Żarnowcu (ostatnia dostępna metryka z 1912). Kolejno:
1. Marianna Feliksa Bronisława ur. 1900
2. Kazimierz Karol ur. 1902
3. Elodia Konstancja Irena ur. 1904
4. Elżbieta Alicja Wiesława ur. 1906
5. Włodzimiera Janina Bogusława ur. 1908
6. Waleria Józefa ur. 1909 (już w Żarnowcu)
7. Bronisława ur. 1912
Dalsze losy tych ludzi są nieznane. Może ktoś z Państwa trafił na jakieś informacje o tych ludziach?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Państwa serdecznie.
-
Officinalis_Paeonia

Re: Szczepan i Feliks Ejsmondowie z Lisowa w Kieleckim
W 1902 r., w par. Lisów - akt nr 1:Ludwik_Olczyk pisze:O jego małżeństwie z Marią Bronisławą Olsińską wiadomo tylko, że było.
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,406844,44
Pozdrawiam.
Elża
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Re: Szczepan i Feliks Ejsmondowie z Lisowa w Kieleckim
Szanowna Pani.
O tym ślubie właśnie pisałem. Wiem też, że był współwłaścicielem Grabowca. Jednak co było dalej?
Pozdrawiam serdecznie.
O tym ślubie właśnie pisałem. Wiem też, że był współwłaścicielem Grabowca. Jednak co było dalej?
Pozdrawiam serdecznie.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Sprawdź (być może przy okazji w tym samym archiwum) historię znanej Ci nieruchomości, powinna być hipotekowana.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
- mike.drummer00
Mam dużo informacji na temat Szczepana, jak i jego jedynej córki Stefanii, zwanej "Panienką".
Żona Szczepana, Marianna i Stefania pochowane są na Cmentarzu Starym w Kielcach,
co roku, według tradycji rodzinnej odwiedzam ich grób.
Sam Szczepan zmarł w szpitalu w Warszawie, gdzie leczył się neurologicznie i tam został pochowany.
Moja mama urodziła się w dworku w Dobromyślu, (a w zasadzie Folwarku Aleksandrów) i mieszkała tam przez pierwsze lata życia, bo moja babcia przyjaźniła się ze Stefanią.
W razie czego proszę o kontakt prv.
Pozdrawiam
Żona Szczepana, Marianna i Stefania pochowane są na Cmentarzu Starym w Kielcach,
co roku, według tradycji rodzinnej odwiedzam ich grób.
Sam Szczepan zmarł w szpitalu w Warszawie, gdzie leczył się neurologicznie i tam został pochowany.
Moja mama urodziła się w dworku w Dobromyślu, (a w zasadzie Folwarku Aleksandrów) i mieszkała tam przez pierwsze lata życia, bo moja babcia przyjaźniła się ze Stefanią.
W razie czego proszę o kontakt prv.
Pozdrawiam