II wojna - okolice Makowa mazowieckiego

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

Mam pytanie do znawców historii okolic Makowa Maz. Czy ktoś słyszał o CZERWONYM LESIE lub CZERWONYM BORZE? Starszyzna rodziny opowiada, że Niemcy w czasie wojny wywieźli tam i zgładzili ludzi starych chorych i kalekich. Była wśród nich moja prababcia Apolonia Bochenek z Brzozowskich. Jestem "cienka" z historii i nie znam okolic Makowa. Może jest jakiś pasjonat co posiada taką wiedzę. proszę o pomoc
Danka
mdanka

Sympatyk

Pasjonaci Ziemi Makowskiej odezwijcie się . Powtarzam swoje pytanie:
do znawców historii okolic Makowa Maz. Czy ktoś słyszał o CZERWONYM LESIE lub CZERWONYM BORZE? Starszyzna rodziny opowiada, że Niemcy w czasie wojny wywieźli tam i zgładzili ludzi starych chorych i kalekich. Była wśród nich moja prababcia Apolonia Bochenek z Brzozowskich. Jestem "cienka" z historii i nie znam okolic Makowa. Może jest jakiś pasjonat co posiada taką wiedzę. proszę o pomoc
Danka
mdanka

Sympatyk

Pasjonaci Ziemi Makowskiej odezwijcie się . Powtarzam swoje pytanie:
do znawców historii okolic Makowa Maz. Czy ktoś słyszał o CZERWONYM LESIE lub CZERWONYM BORZE? Starszyzna rodziny opowiada, że Niemcy w czasie wojny wywieźli tam i zgładzili ludzi starych chorych i kalekich. Była wśród nich moja prababcia Apolonia Bochenek z Brzozowskich. Jestem "cienka" z historii i nie znam okolic Makowa. Może jest jakiś pasjonat co posiada taką wiedzę. proszę o pomoc
Danka
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witam Danko!

Zadzwoniłam dzisiaj w tej sprawie do krewnych, którzy pochodzą i zamieszkują w okolicach Pułtuska. Miejsce, które opisałaś faktycznie istnieje, znają je pod nazwą Wąski Las, zamordowano tam wiele osób z okolicznych miejscowości. Jest przy trasie z Makowa Mazowieckiego na Różan, gdzieś pomiędzy Czerwonką a Perzanowem . Przy drodze stoi tablica informacyjna, wskazująca, gdzie skręcić. Mam nadzieję, że pomogłam.

Pozdrawiam serdecznie.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
sylwia.ka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: sylwia.ka »

I ja sprobuje dowiedziec sie cos o tej sprawie od rodziny, ktora mieszka w poblizu Makowa Maz.
Odezwe sie po Wszystkich Sw.
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Troche informacji jest w sieci.
Mogila zbiorowa zamordowanych
http://groby.radaopwim.gov.pl/grob/7910/

Historia kościoła w Czerwonce
.........Po przybyciu nowego księdza odbywały się niedzielne nabożeństwa , a nawet wieczorne różańce do wprowadzenia godziny policyjnej . Na początku nawet władze okupacyjne podchodziły do tutejszych mieszkańców dosyć łagodnie , ale na przełomie 1939 i 1940 roku sytuacja zaczęła się zaostrzać . Polecono sołtysom i w gminie zrobić listę chorych w celu przeprowadzenia niezbędnych leczeń............. ciag dalszy w linku
http://www.powiat-makowski.pl/index.php?id=285&lan=pl
oraz publikacje
http://www.google.de/search?hl=de&tbo=1 ... =&gs_rfai=

Pozdrawiam
Grazyna
mdanka

Sympatyk

Jesteście niesamowici! Serdeczne dzięki! Grażynko, to więcej niż się spodziewałam w najśmielszych marzeniach. Teraz jak już potwierdziłam rodzinne opowieści to chodzi mi po głowie, że dopóki żyją jeszcze bliscy tych pomordowanych, można by pokusić się o zbieranie nazwisk tych co zginęli i nie leżeli by tam w lesie anonimowo. A może wiecie czy jest jakaś organizacja czy koło historyków Ziemi Makowskiej?. Może podjęli by taką inicjatywę?
Pozdrawiam serdecznie
Danuta Matczak -prawnuczka zamordowanej w Sewerynowie Apolonii Bochenek z Brzozowskich( Szwelice)
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Hmmm jest Towarzystwo Miłośników Ziemi Makowskiej, ale to jest raczej martwe cialo....
Wiem, ze jest jakas tablica przy szkole podstawowej nr 1, ale nie pamietam, czy sa tam jakies nazwiska.
W sumie tez sie zastanawialem, ze do tej pory niekomu sie nie chcialo pochodizc po okolicznych miejscowosciach i spisac kogo "brakuje" z osob kaloekich czy uposledzonych... no ale widac nie bylo woli politycznej....
Ale moze skontaktuj sie z administratorem: http://garnizonrozan.com/
Z tego co wiem, jemu sie jeszcze cos chce robic, wiec moze ?
Pozdrawiam!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”