Czarnogóra w I wojnie światowej - przodek na froncie

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

RenataRyskala

Sympatyk

Czarnogóra w I wojnie światowej - przodek na froncie

Post autor: RenataRyskala »

Dzień dobry,

Mam pewną zagwozdkę związaną z moim prapradziadkiem urodzonym w 1878 roku.

Moja babcia, a jego wnuczka twierdzi, że dziadek walczył w I wojnie światowej, a w rodzinie mówiło się, że był w pewien sposób związany z Czarnogórą, najprawdopodobniej walczył na jej terenie.

Niestety, nie jestem w stanie znaleźć go na austriackich listach. Jest mężczyzna o tym samym imieniu i nazwisku, ale zupełnie nie zgadza się rok, zamiast 1878 jest 1890, co wyklucza tę osobę, gdyż pradziadek musiałby mieć jakieś 9 lat, kiedy został ojcem ;)

Babcia twierdzi, że na pewno zmarł przed 1929 rokiem, bo wtedy jej rodzice się pobrali, a on już nie żył, ale nie wie, czy wrócił z wojny do domu czy poległ poza granicami kraju.

Tracę już powoli nadzieję, że coś więcej znajdę na jego temat. Napisałam już do Archiwum Narodowego w Krakowie (pochodzimy z Galicji, okolice Krakowa właśnie), ale nie wiem, czy cokolwiek będą posiadali na jego temat.

Macie może Państwo jakieś pomysły, co teraz? Gdzie jeszcze szukać informacji o pradziadku?

Dziękuję i pozdrawiam

Renata
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Czarnogóra w I wojnie światowej - przodek na froncie

Post autor: Krystyna.waw »

RenataRyskala pisze:Babcia twierdzi, że na pewno zmarł przed 1929 rokiem, bo wtedy jej rodzice się pobrali, a on już nie żył, ale nie wie, czy wrócił z wojny do domu czy poległ poza granicami kraju
Ja bym zajrzała do tego aktu ślubu.
W jednej gałęzi znalazłam aż dwa przypadki: dzieci wiedzą, że jedno z rodziców nie żyje, a ja odkryłam, że to nieprawda. Rozstanie, rozwód, porzucenie kiedyś ukrywano, bo to wstyd był na pół miasteczka.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
RenataRyskala

Sympatyk

Re: Czarnogóra w I wojnie światowej - przodek na froncie

Post autor: RenataRyskala »

Aktu ślubu prababci i pradziadka, rozumiem?

Dziękuję za radę, tak zrobię.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”