Zmiana nazwiska rolnika w 19 wieku.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kaczmarek_Jakub

Post autor: Kaczmarek_Jakub »

Witam, śledząc metryki wszystko wskazuje na to, ze jeden moich przodków zmienił nazwisko z Żurawski na Kaczmarek około 1830-40 roku. (Parafia wojkeow) Mam akt zgonu Tomasza Kaczmarka a Akt urodzenia Tomasza Zurawskiego. Obaj Tomasze poślubili kobietę o tym samym imieniu, nazwisku, i tych samych imionach rodziców.

Świadkami i Chrzestnymi Zurawskiego przy narodzinach dzieci byli często inni turawscy, u Kaczmarka jednak żadnych innych Kaczmarków nie było.

Jednym z synów Tomasza Zurawskiego był Roch Żurawski. Znalazłem akt małżeństwa Rocha, w którym Roch wpisany jest jako Roch Kaczmarek vel Żurawski, co chyba potwierdza moja od dawna spekulowana teorie zmiany nazwiska.

Chciałbym się państwa zapytać czy mogą istnieć, i jak istnieją to gdzie szukać jakichkolwiek dokumentów dotyczących oficjalnej zmiany nazwiska. Akt małżeństwa Rocha uznaje za dowód, ze taka zmiana się odbyła ale jestem bardzo ciekaw jakichkolwiek innych informacji. Wiem ze w tamtych czasach ludzie nie mieli dowodów i nazwiska mogły być czasami przekręcane lecz w tym wypadku nie jest to literówka lecz kompletnie inne nazwisko.

Akt slubu: https://imgur.com/a/DzfZvdF
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie było procedury wymagającej "jakichkolwiek dokumentów dotyczących oficjalnej zmiany nazwiska"
Masz sporo szczęścia, że dysponujesz dowodem - dokumentem z "vel"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Prusak_Mariusz

Sympatyk
Nowicjusz

Zmiana nazwiska rolnika w XIX wieku

Post autor: Prusak_Mariusz »

Oczywiście, że do takich zmian dochodziło. Znam co najmniej dwa przykłady.
To mężowie córek mojego praprapradziadka. Jeden zmienił nazwisko z Szewczyk na Zieliński, a drugi to bardzo ciekawy przypadek. Kolejno ! Krych, Kryszak, Dolegalski, Dolegała, Kryszewski. Czytałem, że zdarzało się na przykład, że osoba kupująca od kogoś gospodarstwo, przejmowała także nazwisko sprzedającego. Nie jestem pewien, ale pisał chyba o tym dr. hab. Rafał Prinke w Poradniku Genealoga Amatora. Mogły być także inne przyczyny takich zmian. Mogę napisać, że w przypadku tej drugiej osoby (Krych) widziałem wiele aktów urodzenia, małżeństwa czy zgonu dot. tej rodziny, ale żadnych wyjaśnień na ten temat nie znalazłem. Być może był jakiś dokument urzędowy, ale akta parafialne i Standesamtów (USC) o tym nie wspominają.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Zmiana nazwiska rolnika w XIX wieku

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

W tym czasie było to możliwe drogą ewolucji nazwiska w asc parafii. Sam mam taką zmianę z nazwiska „Walasek” na „Waleski” i „Walewski”. Dalsi potomkowie to dziś … Colonna Walewscy.
Na porządku dziennym zwykle oboczności, jak w przypadku metrykalnego nażwiska moich przodków - Linczowski, Lenczowski etc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”