Dziwne to życie, pełne przypadków. Kiedy zacząłem badać genealogię Czesława Niemena, kilkanaście dni temu w pewnej firmie usłyszałem rozmowę grupy pracowników (wiem, wiem, nieładnie podsłuchiwać) i słowo "Wasiliszki", nie wytrzymałem i zagadnąłem osobę, która powiedziała to słowo, skąd Wasiliszki - a on odpowiedział, że urodził się w Starych Wasiliszkach, nazywa się Markiewicz - no i się zaczęło.
Teraz ten niezwykle serdeczny Pan Jerzy Markiewicz zaczął "grzebać" w pamięci i po rodzinie i przesłał kolejną pamiątkę zachowaną w rodzinie, początkowo kilka zdań, poprosiłem o więcej, teraz mam skan jednej strony dziwnego opisania Wasiliszek, zapewne skarb, opracowany zapewne przez członka rodziny, jest podpisany, ale chyba nie mogę podać jego imienia i nazwiska bez jego zgody, opis niezwykły, bo spisany nie z metryk (kłania się Geneteka), ale chyba z osobistych wizyt w kościele Stare Wasiliszki, oto pełna treść tej strony (przepraszam za wielkość dzisiejszego posta):
==================================
- 2 -
krowy dojne 16, jałowice 9, cielęta 1, owce 64, świnie 30, prosięta 7, kury 22.
Włościanie podlegali władzy i sądownictwu wyłącznie swemu kościołowi. Wraz z upadkiem Polski w latach 1793-95 skasowano tę zależność.
Trzeci dokument pochodzi z 1795 roku pn. "O liczbie przy tej plebanii znajdujących się poddanych dymów i dusz płci męskiej i żeńskiej ...." oraz według skazki rewizyjnej z roku 1811 septembra 29 dnia plebanii wasilijskiej...
Ten dokument z dwóch lat załączam
Rok 1892
W tym roku została przekazana parafia St Wasiliska księdzu Stefanowi Syrwidowi, byłemu proboszczowi zabłockiemu, po zmarłym plebanie wasiliskim księdzu Izydorze Siekluckim.
W związku z tym sporządzono dokładny opisanie całej parafii wasiliskiej wraz z mieszkańcami wsi Stare Wasiliski. W tej wsi dokładnie opisano 11 rodzin / domów / w tym Antoni M a r k i e w i c z lat 23, kowal nie pełniący powinności pańszczyźnianych. A więc był wolny. Żona jego Anna 23 l., synowie Michał 6, Wincenty 2 lata i córka Marianna 9 lat.
Również wolny był zakrystian Michał Wydrzycki.
Pozostali musieli odrabiać pańszczyznę. /Opis ten zawiera 23 stron/.
W następnym roku tj. w 1830 Antoniemu Markiewiczowi urodził się syn I g n a c y. W domu Antoniego mieszkał Antoni Komar, zapewnie był pomocnikiem kowala Antoniego Markiewicza.
W kościele na miejscu zachowały się spisy parafian z późniejszych lat, ale nie zrobiłem ich kserokopii.
Z trzech synów Antoniego jedynie Michał i Wincenty mieli potomstwo. Michał miał syna Stanisława, który z żony Emilii z domu Drodzowska miał synów Józefa i Antoniego oraz 4 córki : Anna, Maria, Helena i Genowefa.
Stanisław Markiewicz przed II wojną światową mieszkał w domu naprzeciw kościoła wraz z synami, żona Emilia z córkami. Posiadał on ziemi 4,5 dziesięcin.
Liczyli wtedy St. Wasiliszki 25 domów i 150 mieszkańców. Najwięcej było Markiewiczów, aż 12 domów, Grygorowiczów 3, Drozdowskich 3, po 1 domu żyli: Cywinski, Leonowicz, Jakubaszko, Sosnowski, Kirwiel Józef, Strzelecki i wdowa po Jakubie Elżbieta Wydrzycka z 3 synami i córką Heleną i miała ona tylko 2 dziesięciny ziemi. Synowie Elżbiety to: Wiktor 30 l., Antoni 26, i Józef 14 lat. Podobno dziadek ich Michał Wydrzycki walczył w Powstaniu Styczniowym i wtedy zginął." Nie wiem ??
==============================================
Pan Jerzy Markiewicz dodał też, z jego pamięci (choć nie jest pewien, dokumentów przodków nie ma):
(Urodził się w rodzinnym domu położonym w Starych Wasiliszkach tuż obok domu urodzenia Czesława Niemena i jego rodziny)
Jego dziadkiem był Stanisław Markiewicz
Jego pradziadkiem był Michał Markiewicz
Jego prapradziadkiem był Antoni Markiewicz
I najważniejsze chyba zdanie, które powiedział (sprawa rodzinnej relacji jego rodziny z rodziną Czesława Niemena - Wydrzyckiego):
"Emilia Markiewicz, żona dziadka Stanisława, była rodzoną siostrą matki Anny Markiewicz - Wydrzyckiej"
Oczywiście, to do sprawdzenia.
Teraz umieszczam ten tekst w obu wątkach dotyczących historii rodziny Czesława Niemena, jak i ewentualnych rodzinnych relacji rodziny Czesława Niemena z rodziną Maryli Rodowicz. Mam nadzieję, że te informacje pomogą.
Pozdrawiam
Tadeusz
Wirtualna galeria zbiorowej pamięci i wyobraźni Narodowa GA.PA
www.narodowa.pl
O Czesławie Niemenie - część 1/2:
https://narodowa.pl/exhibits/czeslaw-ni ... -przodkow/
P.S. Widać, że przesłany ten niezwykły skan dotyczy historii bardzo bliskiej gałęzi rodziny matki Czesława Niemena - Anny Wydrzyckiej z domu Markiewicz z tych Starych Wasiliszek. Jak dodał serdeczny Pan Jerzy Markiewicz, który skan ten przesłał (urodzony w tym domu w 1962 r., do Polski przyjechał 2 lata temu), dom Wydrzyckich był "sad przy sadzie" z rodzinnym domem Pana Jerzego Markiewicza. Ja teraz popracuję nad odkryciem danych rodziców Anny, co pozwoli wszystkim zainteresowanym rozbudować drzewa genealogiczne swoich rodzin (mam nadzieję, że się podzielicie swoimi odkryciami). To wszystko pozwoli spojrzeć na historię Starych Wasiliszek, pobliskich i dalszych rodzinnych zaścianków, oraz pomóc rodzinie Maryli Rodowicz w pokazaniu związków jej babci "Marysi" Marianniy Szorkiń, jej męża Władysława Markiewicza i ich rodziców z Wasiliszek i okolic, z innymi rodzinami, w tym z rodziną Czesława Niemena. Robimy to z szacunku dla pamięci o przeszłości, bo "z niej teraźniejszość i przyszłość". Czesław tak pięknie śpiewał i wspominał ukochaną w dzieciństwie i w młodości rzekę Niemen, też w swojej pieśni "Sen Jak Rzeka".
Piękna muzyka Maryli i Czesława uczy tak często zanikającej wrażliwości.