Witam,
Czy jest jakiś wykaz, spis nazwisk konfederatów barskich?
Czy jest dostępny on-line?
pozdrawiam
Arek
Konfederaci barscy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Mączka_Arkadiusz

- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Konfederaci barscy
Proponuję lekturę tematu od hasła w BN i bibliografii dzieła Wł Konopczyńskiego. Nie sprecyzował Pan o jaki obszar działania Konfederacji chodzi. Takiego spisu nie ma i długo nie będzie. Tak jak nie ma spisu uczestników wszelkich powstań w znaczeniu ogólnym. Sa publikacje źródłowe ze spisami zgłaszających akces do konfederacji, uczestnicy w ramach poszczególnych oddziałów i województw czy ziem Rzeczypospolitej.
- maria.j.nie

konfederaci barscy na Syberii
W podkarpackiej bibliotece cyfrowej opracowanie o konfederatach barskich zesłanych na Syberię (jest spis alfabetyczny). Konfederaci barscy na Syberyi (1774) http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/plain-content?id=5758
Pozdrawiam serdecznie Maria
Re: konfederaci barscy na Syberii
Przejrzałam, odnajduję prawie wszystkie nazwiska z linii o którą niedawno na forum pytałam i padła podpowiedź, że pewnie konfederacja barska I słusznie padła, chyba. Obraz wyraźniej się pewne nie zarysuje, ale jest o czym myśleć. Link może i nie raz już widziałam, ale trzeba jeszcze otworzyć i przeczytać. Co wszystkim polecam.maria.j.nie pisze:W podkarpackiej bibliotece cyfrowej opracowanie o konfederatach barskich zesłanych na Syberię (jest spis alfabetyczny). Konfederaci barscy na Syberyi (1774) http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/plain-content?id=5758
Łucja
-
Mączka_Arkadiusz

Re: Konfederaci barscy
Dziękuję za podpowiedź. Nie wiem jaki obszar dokładnie, był obszarem wyjściowym konfederatów, których szukam. Wiem tylko, że w 1769 r. oddział, liczący 500 konfederatów stacjonował pod Lwowem, w okolicach Nawarii.Tomasz_Lenczewski pisze:Proponuję lekturę tematu od hasła w BN i bibliografii dzieła Wł Konopczyńskiego. Nie sprecyzował Pan o jaki obszar działania Konfederacji chodzi. Takiego spisu nie ma i długo nie będzie. Tak jak nie ma spisu uczestników wszelkich powstań w znaczeniu ogólnym. Sa publikacje źródłowe ze spisami zgłaszających akces do konfederacji, uczestnicy w ramach poszczególnych oddziałów i województw czy ziem Rzeczypospolitej.
pozdrawiam
Arek
-
Robert_Kostecki