Konfederaci barscy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Konfederaci barscy

Post autor: Mączka_Arkadiusz »

Witam,

Czy jest jakiś wykaz, spis nazwisk konfederatów barskich?
Czy jest dostępny on-line?

pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Konfederaci barscy

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Proponuję lekturę tematu od hasła w BN i bibliografii dzieła Wł Konopczyńskiego. Nie sprecyzował Pan o jaki obszar działania Konfederacji chodzi. Takiego spisu nie ma i długo nie będzie. Tak jak nie ma spisu uczestników wszelkich powstań w znaczeniu ogólnym. Sa publikacje źródłowe ze spisami zgłaszających akces do konfederacji, uczestnicy w ramach poszczególnych oddziałów i województw czy ziem Rzeczypospolitej.
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

konfederaci barscy na Syberii

Post autor: maria.j.nie »

W podkarpackiej bibliotece cyfrowej opracowanie o konfederatach barskich zesłanych na Syberię (jest spis alfabetyczny). Konfederaci barscy na Syberyi (1774) http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/plain-content?id=5758

Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: konfederaci barscy na Syberii

Post autor: Łucja »

maria.j.nie pisze:W podkarpackiej bibliotece cyfrowej opracowanie o konfederatach barskich zesłanych na Syberię (jest spis alfabetyczny). Konfederaci barscy na Syberyi (1774) http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/plain-content?id=5758

Pozdrawiam serdecznie Maria
Przejrzałam, odnajduję prawie wszystkie nazwiska z linii o którą niedawno na forum pytałam i padła podpowiedź, że pewnie konfederacja barska I słusznie padła, chyba. Obraz wyraźniej się pewne nie zarysuje, ale jest o czym myśleć. Link może i nie raz już widziałam, ale trzeba jeszcze otworzyć i przeczytać. Co wszystkim polecam.

Łucja
Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Re: Konfederaci barscy

Post autor: Mączka_Arkadiusz »

Tomasz_Lenczewski pisze:Proponuję lekturę tematu od hasła w BN i bibliografii dzieła Wł Konopczyńskiego. Nie sprecyzował Pan o jaki obszar działania Konfederacji chodzi. Takiego spisu nie ma i długo nie będzie. Tak jak nie ma spisu uczestników wszelkich powstań w znaczeniu ogólnym. Sa publikacje źródłowe ze spisami zgłaszających akces do konfederacji, uczestnicy w ramach poszczególnych oddziałów i województw czy ziem Rzeczypospolitej.
Dziękuję za podpowiedź. Nie wiem jaki obszar dokładnie, był obszarem wyjściowym konfederatów, których szukam. Wiem tylko, że w 1769 r. oddział, liczący 500 konfederatów stacjonował pod Lwowem, w okolicach Nawarii.

pozdrawiam
Arek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”